ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De maand juli is voorbij en dat betekent dat ik de analyse met een maandgrafiek van de AEX index start. We zagen afgelopen vrijdag in de weekgrafiek de stijgende trend al die zich tussen de lijnen g en e afspeelt. De beurs heeft deze maand een groene candle gecreëerd waardoor we in principe naar de bovenkant van het kanaal zouden kunnen gaan, hetgeen ons boven de 500 punten grens zou kunnen gaan brengen. Weten we het 50% Fibonacci niveau rond 460,5 nogmaals te passeren en boven de top van dit jaar op 478,44 te komen dan wordt lijn e het doel.

  • We zouden dan tevens naar het 61,8% niveau kunnen gaan dat net onder 520 op 517,8 ligt. We zouden in dit scenario de komende maanden verder moeten gaan stijgen en geen lagere top neer moeten zetten, dat laatste zou immers roet in het eten kunnen gooien. Op dit moment ziet het lange termijn beeld er in ieder geval voorspoedig uit.

  • Dat is ook in de daggrafiek het geval. Een stijging boven 478,4 is zoals ik vrijdag schreef gezien de afronding van het omgekeerde hoofd en schouders patroon zeker haalbaar. Voorwaarde is dat we niet voordat het koersdoel bereikt is onder de neklijn n van het hoofd en schouders patroon komen, dat zou het patroon zoals ik u vorige week uitlegde op slag zijn waarde doen verliezen.

  • U ziet in deze grafiek de vrij snel stijgende trendlijn m waarmee we in de richting gaan van de stippellijn rond 460 die ik als eerste richtpunt gebruik. Daar een stijging als deze die in deze grafiek nogal steil oogt over het algemeen maar een beperkte lengte heeft verwacht ik een dezer dagen een correctie, wellicht al voordat we 460 bereikt hebben, bijvoorbeeld om de voormalige weerstand rond 446,6 of de neklijn n als steun te testen. Het is echter moeilijk in te schatten wanneer deze beweging zal starten. We zijn vandaag al licht onder lijn m gesloten, iets dat in de daggrafiek overigens niet goed zichtbaar is, het zou dus morgen al kunnen gebeuren.

  • De Bollinger Bands geven hier in ieder geval nog niets van aan, hetgeen trouwens niet vreemd is daar het om een naijlende indicator gaat die zich niet in alle situaties even goed leent voor het maken van voorspellingen. Wat we hierin zien is een mooie stijgende trend waarin de index en de bovenste lijn samen naar boven optrekken, een ideale situatie die zich zonder daar garanties voor te geven leent voor een voortzetting naar boven.

  • In de uurgrafiek is beter dan in de daggrafiek te zien dat we ons onder lijn m bevinden. We zijn in de loop van de middag door de lijn gezakt, iets dat tot dusverre nog geen negatieve consequenties heeft gehad. De index is namelijk tegen lijn m aan blijven liggen, kopers wisten een verdere daling met succes aan te vechten. 

  • Zij deden dat door in de kwartiergrafiek al snel na de daling onder lijn m een stijgende lijn tot stand te brengen waarmee de Amsterdamse beursgraadmeter onderlangs lijn m omhoog bleef bewegen. Het lijkt tegenwoordig een vaste gewoonte van beleggers om op deze manier op dalingen onder trendlijnen te reageren, het is niet meer het verkoopsignaal dat het vroeger was. Hoewel dat het moeilijk maakt om een voorspelling te maken blijf ik toch maar naar de koersontwikkeling ten opzichte van lijn m kijken.

  • Blijven we onder lijn m dan ga ik van een vervolg naar beneden uit waarbij de stippellijn rond 450,4 mijn eerste korte termijn doel is. Ik wil dan rond lijn q nog wel verifiëren dat we daadwerkelijk door die lijn zakken.

  • Weet Amsterdam de index terug te brengen boven lijn m en vervolgens ook boven 455 dan volgt een nieuwe stijging naar lijn p waardoor we op de meest directe wijze, dus zonder eerst op een lager niveau steun te zoeken, naar 460 gaan.

Resumerend:

U heeft in de maandgrafiek gezien dat de lange termijn trend naar boven gericht is, zouden we voorbij 478,44 weten te komen dan worden lijn e en het 61,8% Fibonacci niveau rond 517,8 de doelen voor deze lange termijn beweging. In de daggrafiek ligt er rond 460 nog weerstand, wat voor mij vorige week aanleiding was om dat als eerste richtpunt aan te houden. Of we daar rechtstreeks naar toe gaan zal van de koersontwikkeling ten opzichte van lijn m afhangen. Trekken beleggers zich niets aan van de daling onder deze lijn en brengen zij de index boven deze lijn en de laatste top in de kwartiergrafiek op 455 dan kan de index op de meest directe manier door naar 460. Zolang de index zich onder lijn m bevindt ga ik echter uit van een daling, om te beginnen naar 450,4, waarbij ik onderweg bij lijn q in de kwartiergrafiek nog wel controleer dat we daar doorheen zakken. Zolang we overigens maar boven neklijn n en de horizontale steun rond 446,6 blijven handhaaf ik ook bij zo'n daling echter de waarde 460 als eerste mikpunt, waarbij ik me baseer op het omgekeerde hoofd en schouders patroon dat ons vorige week vertelde dat we nog veel hoger kunnen.

En dan nog dit...

"Lopen wij voor op de DAX en volgt die index ons later of lopen wij te ver vooruit op de DAX en moeten we straks met de staart tussen onze benen terug?" Met die zin begon ik vorige week donderdag op deze plaats een vergelijking tussen de koersontwikkeling van de DAX en de AEX index. Dit ontlokte aan een lezer de opmerking dat het er maar net aan ligt met welk tijdsvenster je naar de grafieken kijkt, een terechte opmerking waarvan ik de waarde aan de hand van een maandgrafiek van de DAX wil illustreren.

  • Vergelijken we de maandgrafiek van de AEX bovenaan deze pagina met deze maandgrafiek van de DAX dan is het eerste wat opvalt de gelijkvormigheid van de bewegingen. Beide indices bevinden zich in een stijgend lange termijn trendkanaal.
  • Kijken we echter wat nauwkeuriger dan zien we een belangrijk verschil, de DAX heeft dit jaar namelijk een hoogste punt een stuk boven het 61,8% Fibonacci bereikt, terwijl onze AEX iets boven het 50% niveau is gekomen. Vanuit lange termijn perspectief loopt de AEX dus achter op de DAX en zou een snellere stijging van de AEX dus een inhaalslag betreffen. Het is dus maar net hoe je het bekijkt. -Ad Nooten-

Naar boven