ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De maand maart ligt achter ons, daarom start ik vandaag met de maandgrafiek. Er is deze maand een zogenaamde hammer ontstaan, een candle met het lichaam aan de bovenzijde ervan. Dit wil zeggen dat zowel de openingskoers van deze maand als de slotkoers van deze maand aan de bovenkant van de candle lagen. De index is tussendoor zoals uit de staart onder het lichaam blijkt gedaald, maar wist weer te herstellen tot iets boven het startpunt van maart. Het wijst op steun. 

  • Het is hierdoor onzeker of we nog verder zullen dalen naar het 50% Fibonacci niveau van de stijging uit de jaren 2003 - 2007 rond 391. De beurs weet namelijk maand na maand te herstellen van dalingen onder het 38,2% niveau en kopers weten de verkoopdruk de laatste twee maanden uitstekend op te vangen.

  • De hammer is een potentiële bodem, al moeten we nog wel wachten op bevestiging met een groene candle. Zolang die bevestiging er niet staat is ook een herstelbeweging nog onzeker. Al met al is er niet meer te zeggen dan dat de aandelenmarkt de basis geschapen en gehandhaafd heeft om te stijgen, zonder die stijging al te laten zien.

  • Kijk ik naar de daggrafiek dan is de wens om verder te stijgen echter zonder meer aanwezig. Afgelopen vrijdag ontstond een bearish harami, een potentieel omkeerpatroon uit de candlestick techniek. Het gaat in dit geval evenwel niet om een omkeer, het patroon is vandaag namelijk niet door een daling gevolgd en dientengevolge niet bevestigd.

  • Wil de AEX verder kunnen stijgen dan moeten er echter nog wel twee stappen gezet worden, namelijk een stijging naar het 61,8% Fibonacci niveau rond 446,3 en een doorbraak van dat niveau en het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 dat daar net boven ligt. Zolang die stappen niet genomen zijn is een voortzetting naar de dalende trendlijn r die daarna weerstand zou vormen nog niet gegarandeerd.

  • De markt moest en zou de afgelopen beursdagen naar boven, iets dat mogelijk met het afsluiten van het eerste kwartaal te maken heeft. Aan het eind van zo'n periode verkopen grote beleggers de slecht presterende fondsen en vervangen die door goed lopende aandelen, met als doel een portefeuille te kunnen tonen die er goed uit ziet. Dit verschijnsel heet 'window dressing', letterlijk het aankleden van de etalage, en is een verschijnsel dat je met name aan het eind van een slecht kwartaal ziet. Fondsbeheerders maken wat ervan te maken valt, daar komt het op neer en kopen daarbij op de valreep de duurdere aandelen. Dit zou achter de stijging van de laatste dagen kunnen schuilen. Als dit zo is volgt vanaf morgen weer een daling en was de stijging slechts een schijnbeweging.

  • Voor wat de Bollinger Bands betreft gaat het echter niet om een schijnbeweging. De beursbarometer is vandaag netjes boven de middellijn gebleven en houdt hierdoor het zicht op een stijging.

  • Hoezeer de markt vandaag naar een stijging streefde blijkt uit de uurgrafiek. De AEX opende met een gap naar beneden en stond op een zeker moment op een verlies van bijna 1,4%. Toch eindigde de beursgraadmeter de dag met een winst van iets meer dan 0,3%, voorwaar geen slechte prestatie dus van kopende partijen. Uiteraard zal morgen nog moeten blijken of de winst beklijft.

  • Is dat niet het geval en dalen we morgen dan zouden we toch nog terug kunnen gaan naar het nog niet gesloten gap tussen 426,7 en 433,1 dat vorige week ontstond en tot dusverre open bleef.

  • Komen we daarentegen boven de top rond 442,9 van vandaag dan gaan we door naar de top van afgelopen donderdag rond 445,2 of hoger.

  • Morgenochtend let ik op het koersverloop ten opzichte van de vanmiddag rond 440 gevormde bodem. Belanden we daaronder dan gaan we naar een of meer van de daaronder liggende Fibonacci niveaus rond 439,8, 438,9 of 438. Pas onder die laatste waarde zouden we over een voortzetting van de daling kunnen spreken, daarboven kan er nog een bodem en een stijging ontstaan.
  • Komen we boven 442,9 dan gaan we zoals gezegd door naar de top rond 445,2 of hoger.

Resumerend:

De maandgrafiek toont dat er veel steun ligt rond de huidige koersniveaus, de AEX-index herstelde namelijk drie maanden achter elkaar van een daling onder het 38,2% Fibonacci niveau. Zo bleef de markt een daling naar het 50% niveau rond 391 tot dusverre bespaard. Er moet echter wel het een en ander gebeuren wil dat ook voor de komende maand gelden, de beursgraadmeter zal dan in de daggrafiek op zijn minst door het 61,8% niveau rond 446,3 en het 50daags exponentieel gemiddelde daar net boven moeten breken. Hoewel de markt vandaag een flink verlies goedmaakte en daarmee aangaf naar boven te willen geloof ik pas in een opwaartse voorzetting als ik het daadwerkelijk in de grafiek zie gebeuren. De stijging van de afgelopen dagen zou immers nog met window dressing te maken kunnen hebben, het oppoetsen van de aandelenportefeuilles door fondsbeheerders met slechte resultaten die de meest tegenvallende aandelen in hun bezit nog even omruilen voor stukken die het de laatste tijd wat beter hebben gedaan. Het is slechts een optische verbetering, desondanks vaak toegepast. Kennelijk trappen beleggers in dergelijke praktijken, window dressing bestaat namelijk al lang. De komende dagen zal blijken of het hier bij de stijging van de laatste dagen inderdaad om ging, stijgen we verder dan was dat niet het geval en gaat het om een stijging om andere redenen, bijvoorbeeld optimisme voor de toekomst. Geraken we morgen boven 442,9 dan gaan we naar 445,2 of hoger en zijn dus in de gelegenheid de weerstand rond 446,3 in de daggrafiek aan te vallen. Komen we daarentegen onder 440 dan vinden we potentiële steun rond 439,8, 438,9 of 438, daaronder zouden we terugkeren naar het gap tussen 426,7 en 433,1 dat nog niet gesloten is en dan mogelijk nog gesloten gaat worden.

En dan nog dit...

De Dow Jones is vandaag aan het proberen een hogere bodem te vormen, zoals uit onderstaande daggrafiek van 19u vanavond blijkt.

  • Het lichaam van de candle die vandaag tot dusverre is ontstaan doet het lichaam van de vorige candle teniet, die daling wordt dus teruggedraaid. Het gaat om een poging tot bodemvorming. Als deze poging slaagt, bij een slotstand van 12305 of hoger, dan is een volgende beweging naar boven mogelijk en kan de index opnieuw proberen de stippellijn rond 12770 te bereiken. Dat is noodzakelijk wil het beeld verbeteren.
  • Aan de onderzijde telt slechts het 61,8% niveau van de laatste stijging rond 12050 (de schaal rechts in beeld moet zoals onderaan staat met de factor tien vermenigvuldigd worden). Een daling onder 12050 zou de Dow op termijn terug doen keren naar de bodem van begin maart rond 11700 of lager. 
  • Vooralsnog hebben we vandaag in ieder geval te maken met een poging tot bodemvorming, laten we dus allereerst kijken hoe die poging uitpakt. -Ad Nooten- 

(geplaatst maandag 31 maart 2008, 19.30u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen