ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het was vandaag zowel de laatste dag van de beursmaand als van de beursweek, wat wil zeggen dat u ten opzichte van de voorgaande dagen twee grafieken extra van me krijgt. Ik start met de maandgrafiek. Hier zien we een belangrijke ontwikkeling, de AEX-index heeft de maand namelijk boven het 50% Fibonacci niveau van de daling 564 - 401,5 afgesloten dat rond 482,7 lag. Dit maakt vanuit de Fibonacci methode geredeneerd een vervolg naar het 61,8% niveau rond 501,9 mogelijk. Dit is een gegeven dat ik de komende tijd mee wil nemen in mijn overwegingen.

  • Hier wil ik echter wel aan toevoegen dat de Fibonacci methode niet zaligmakend is, ik kan gezien het feit dat we ons in weerstandsgebied bevinden niet zonder meer zeker zijn van een voortzetting naar boven. We staan slechts vijf punten boven de bodems uit augustus en november vorig jaar, wat in lange termijn perspectief niets is. Dit impliceert dat we best nog topvorming zouden kunnen gaan zien en dat we in verband met de op grond van de Fibonacci methode veronderstelde gang naar 501,9 zullen moeten verifiëren dat we ook werkelijk verder doorgaan naar boven.

  • In de weekgrafiek ziet u dat we een sterke week achter de rug hebben waarin we een stuk goedgemaakt hebben van de daling van vorige week. Er ontstond toen een omkeerpatroon met de naam engulfing bearish line, dat deze week nog als toppatroon bevestigd moest worden middels een rode candle. Die candle is er niet gekomen, waardoor het omkeerpatroon niet bekrachtigd is en we er dientengevolge niet zeker meer kunnen zijn dat het om een top gaat. Het enige dat we weten is dat er weerstand ligt rond de bovenkant van het patroon, dus rond 496,1.

  • We zijn bezig aan een correctie op de daling 496,1 - 473 en we zullen allereerst moeten vaststellen hoe het met de kans staat dat we de top rond 496,1 bereiken. Ga ik af op de candle van vandaag dan is dat niet het geval. Het gaat om een inverted hammer en die geeft weerstand en dus een mogelijke top aan.

  • Ik wil de mogelijkheid op een voortzetting naar 496,1 of hoger ook nog beoordelen aan de hand van Fibonacci lijnen over de daling 496,1 - 473, maar dat doe ik om bovenstaande grafiek niet te vol te zetten met lijnen straks in de uurgrafiek.

  • Eerst werpen we zoals gewoonlijk echter nog een blik op de daggrafiek met Bollinger Bands. De candle van vandaag staat boven de middellijn, een drempel die hierdoor formeel genomen is. De afstand tussen lijn en candle is evenwel erg klein, wat me doet aarzelen. Laten we de candle van aanstaande maandag maar afwachten. Zakken we dan niet onder de candle van vandaag dan is de lijn genomen en kunnen we op basis hiervan verder naar boven.

  • Wat verder nog opvalt aan deze grafiek is de versmalling van de banden. De buitenste lijnen zijn sterk naar elkaar toegelopen, iets dat vaak het voorspel van een krachtige beweging betreft. Hoewel we er concreet niets mee aan kunnen wil ik in mijn achterhoofd rekening houden met zo'n grote beweging, al was het alleen maar om er direct op te kunnen handelen. Met grote bewegingen is tenslotte geld te verdienen, daar moeten we dus bovenop zitten.

  • Probleem is wel dat op basis van deze indicator niet te voorspellen is in welke richting de beweging ons zal voeren. We dienen alle opties open te houden.

  • De uurgrafiek geeft me wel een idee in welke richting we zouden kunnen gaan bewegen. Allereerst ziet u dat er vandaag een top gevormd is rond het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 496,1 - 473 die ik bij de daggrafiek noemde. Het ligt rond 487,3. Een top rond een dergelijk Fibonacci niveau betekent dat er een hervatting van de daling kan volgen.

  • Let verder eens op de lijnen v en v' in de grafiek. Deze vormen samen een grote stijgende wig, ook dat wijst op een toekomstige daling. 

  • Zou er zo'n daling komen dan zou dat ook de snelle beweging op kunnen leveren die voorspeld wordt door de Bollinger Bands in de vorige grafiek. De beursindex is zoals ik gisteren al memoreerde deze week uitermate geforceerd naar boven gebracht, ik had en heb daar geen lekker gevoel bij. Het was te gemaakt, te mooi, met alle gaps naar boven in de onderliggende 1minuut grafiek een te gestuurd aandoende stijging. Zouden we alsnog gaan dalen dan zou dat de kopers die de index zo ambitieus naar boven brachten in grote problemen brengen, alsmede diegenen die volgden. Draaiende partijen zouden kunnen bijdragen aan de snelheid van dalen. Het is koffiedik kijken, dat geef ik toe, maar ik houd dat gezien de versmalling van de banden in de vorige grafiek toch voor alle zekerheid in gedachten.

  • Interessant is in het kader van de wig de beweging uit de laatste candle in de kwartiergrafiek, die van de slotveiling die vanaf 17.30u gedurende vijf minuten gehouden wordt en vervolgens als de ingelegde orders aan elkaar gekoppeld worden deze laatste candle oplevert. Onze beursgraadmeter belandde onder lijn v, maar dat was niet wat de grote jongens die traditiegetrouw het spel maken in de slotveiling wilden zien. Zij brachten de beursbarometer nog snel terug boven de lijn.
  • Vanmorgen tekende ik naar aanleiding van de top die aanvankelijk rond 487,5 ontstond Fibonacci lijnen over de stijging 473 - 487,5. Ik heb die lijnen vanwege het feit dat het de aandelenmarkt niet lukte om de AEX deze top blijvend te laten uitnemen laten staan. Belanden we aanstaande maandag alsnog onder lijn v, bij een wig zeker voor te stellen, dan hebben we hiermee een drietal niveaus om op eventuele bodemvorming te letten. Ik doel op het 38,2%, het 50% en het 61,8% van deze beweging op respectievelijk 481,9, 480,2 en 478,5. Ook bij de stippellijn door de laatste bodem rond 480,8 is nog steun denkbaar.

Resumerend:

De AEX-index heeft deze maand door een slot boven het 50% Fibonacci niveau 482,7 in de maandgrafiek een belangrijke stap gezet. Deze stap maakt een vervolg naar het 61,8% niveau rond 501,9 mogelijk. Om in die richting te kunnen gaan bewegen is een stijging boven 496,1 nodig, waar in de weekgrafiek nog weerstand ligt. Om naar 496,1 te kunnen gaan moeten we boven het 61,8% niveau in de uurgrafiek geraken dat rond 487,3 ligt. Juist daar maakten we vandaag een top en vormden we een inverted hammer in de daggrafiek, bovendien ontstond er een stijgende wig. Die drie zaken wijzen op een mogelijke daling, die zijn beslag krijgt op het moment dat we door lijn v zakken. Zolang we dat niet doen is de stijgende trend intact en staat het de beursindex open alsnog door 487,3 te breken. We zouden dan overigens ook nog naar boven uit de wig moeten breken willen we het pad naar 496,1 in slaan. Waarschijnlijker is het gezien bovenstaande gegevens dat we volgende week maandag een daling inzetten. Er zijn dan nog vier niveaus die in aanmerking komen als punt waar een bodem kan ontstaan, namelijk 481,9, 480,8, 480,2 en 478,5. Dat zijn de punten die volgende week mijn aandacht hebben als we inderdaad zoals ik voorlopig aanneem onder lijn v komen.

En dan nog dit...

De Belgische beurs bleek begin mei achteraf gezien de juiste voorspeller van een daling die onze index later maakte, zij liep als het ware voor op een daling die bij ons pas vanaf 20 mei volgde. Dat is reden voor mij om na de stijging van de laatste dagen te kijken wat voor gevolgen dat voor de BEL20 heeft.

  • Ik kan kort zijn over deze grafiek. De Belgische index heeft de dalende lijn l bereikt, een lijn waarvan we zolang deze niet doorbroken wordt moeten veronderstellen dat hij de stijging zal keren. Dat is in algemene zin namelijk wat er bij een trendlijn het vaakst gebeurt. Het impliceert dat we van een voortzetting van de daling uit moeten gaan, een conclusie die mijn aanname betreffende een daling van de AEX-index ondersteunt. Maandag zal blijken of dit alles uitkomt. -Ad Nooten-

(geplaatst vrijdag 30 mei 2008, 19.40u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen