ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beursindex is vandaag met 0,4% gedaald, maar dat viel gezien het verlies van 1,1% dat op het laagste punt van de dag op de borden stond nog mee. We vonden na een slechte opening uiteindelijk steun rond het laagste punt van 25 mei en wisten vervolgens een flink deel van het verlies weg te werken. Het beeld is door deze beweging wat verslechterd, maar de weg naar boven in de daggrafiek nog niet afgesloten.

  • Dit wil tevens zeggen dat we morgen nog boven 535 af zouden kunnen sluiten om zo in de maandgrafiek een opwaartse uitbraak uit het lange termijn kanaal in de maandgrafiek te realiseren. Het komt dan wel op de laatste dag van de maand aan, het gaat er dus om spannen. De markt heeft in ieder geval erg veel moeite om het vizier naar boven gericht te houden.

  • In feite hebben we hoewel we steeds naar boven proberen te komen zoals de Bollinger Bands in de daggrafiek tonen een zijwaartse trend. De lijnen lopen namelijk horizontaal. We hebben pas een nieuwe trendrichting zodra dit verandert.

  • De korte termijn trend is zoals uit de uurgrafiek blijkt in ieder geval naar beneden gericht en dat blijft zo zolang de beursbarometer onder lijn x koerst die ik langs de toppen van de laatste dagen getekend heb. Het beeld is dus iets negatiever dan in de daggrafiek. Lijn x is dientengevolge een lijn om in de gaten te houden, blijft de index onder deze lijn dan ga ik van een voortzetting naar beneden uit.

  • Er lag vandaag net als op 25 mei steun rond het 50% Fibonacci niveau bij 531,7. Zou het zoals lijn x suggereert inderdaad van een daling komen dan vormt het 61,8% niveau rond 529,1 het eerste koersdoel en een belangrijk potentieel steunniveau. Dit niveau is belangrijk omdat een bodem op of erboven inhoudt dat de beursindex de stijging kan herpakken, terwijl een daling eronder een neerwaartse voortzetting naar 521,1 betekent.

  • Dat er nog steeds gretigheid is onder de kopers en we daarom een stijging nog altijd niet uit kunnen sluiten blijkt zonneklaar uit de kwartiergrafiek. Kijkt u naar de sprong van 532,66 naar 533,79 die we om 16u maakten, er werd op dat moment een dermate grote order uitgevoerd dat de AEX-index er in één tick 0,2% door steeg. Let u ook op de laatste candle waarin de marktindex vanaf 17.15u in een kwartier 0,3% steeg. Het leverde in de onderliggende 1 minuut grafiek een aantal gaps op, zo'n haast hadden kopers in het staartje van de handel. Men was kennelijk blij dat de Amerikaanse beurzen de daling in China van vanmorgen niet zo zwaar opnamen als men dat in de rest van de wereld deed en besloot op de valreep nog flink te kopen.

  • Het gap dat vanmorgen ontstond is hiermee vrijwel gesloten, er resteert nog een klein stukje naar 536 dat wellicht morgenochtend gesloten gaat worden. Rond 536 mag weerstand worden verwacht, daarnaast zou lijn x een eventuele opmars ook nog kunnen stoppen. Zouden we overigens door lijn x breken dan zou dat een beweging naar de top van gisteren rond 538,4 opleveren, maar dat is iets waar ik niet vooraf van uit wil gaan. Ik wil een lijn niet vooraf als doorbroken verklaren en neem daarom zoals ik gewoon ben tot het tegendeel bewezen is aan dat de lijn weerstand zal blijven en ons weer naar beneden zal leiden.

  • Openen we morgen onder lijn x dan hanteer ik in eerste instantie 531,7 als richtpunt, wat ik dan natuurlijk wel ga doen is volgen of er niet ergens boven die waarde een bodem ontstaat die als volgende basis van een stijging zou kunnen dienen. Rond 533 zou, als het gap van vanmiddag gesloten zou worden, eventueel nog steun kunnen liggen.

Resumerend:

De strijd rond de bovenkant van het lange termijn trendkanaal in de maandgrafiek die deze maand op 535 ligt spitst zich toe op de laatste dag van de maand. Morgen is het 31 mei en dan is aan de hand van het slot vast te stellen of we in de maandgrafiek in navolging van de weekgrafiek en de daggrafiek naar boven uit het kanaal e-g gaan breken. Valt het slot boven 535 dan hebben we een uitbraak, sluiten we op of onder die waarde dan is dat niet het geval. Aan de gretigheid die kopers vanmiddag ten toon spreidden kan het in elk geval niet liggen, die was om 16u en vanaf 17.15u groot genoeg. Het was echter nog niet voldoende om de dalende korte termijn trend te breken die intact is zolang we ons onder lijn x in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek bevinden. Zouden we door lijn x en de stippellijn op 536 breken dan gaan we naar de lagere top van gisteren rond 538,4 die we moeten uitnemen willen we ook daarna nog verder kunnen stijgen. Zolang we ons evenwel onder lijn x bevinden hanteer ik de stippellijn op 531,7 als richtpunt, waarbij ik onderweg wel volg of er ergens boven die waarde eventueel nog een bodem ontstaat. Rond 533 zou er dan eventueel nog steun kunnen liggen.

En dan nog dit...

Zoals vaste lezers weten kijk ik regelmatig wat de euro doet ten opzichte van de dollar, met als reden dat deze bewegingen relevant zijn voor vele bedrijven in de AEX-index die een belangrijk deel van hun inkomsten in dollars hebben. De euro heeft een punt bereikt waar steun gevonden zou kunnen worden, dat is de reden dat ik vandaag onderstaande daggrafiek koos.

  • De munt bevindt zich zoals u ziet ongeveer ter hoogte van voorgaande toppen uit de maanden maart en april. Hier is de daling vorige week tot stilstand gekomen, maar de munt wist nog niet op te veren. Gisteren is er zoals de laatste candle toont wel een poging daartoe gedaan, een poging die gezien het feit dat er een doji ontstond uiteindelijk niet succesvol bleek. Een doji duidt op twijfel. Dat neemt niet weg dat er een serieuze poging tot bodemvorming is gedaan, er zijn dus partijen in de valutahandel die naar een stijging van de euro streven. De komende dagen moet blijken of deze partijen controle over de markt weten te krijgen en zo voor een stijging naar lijn l' kunnen zorgen. De dalende beweging is overigens pas beëindigd zodra die lijn doorbroken wordt. Een bodem op het huidige niveau zou echter de prelude van zo'n doorbraak kunnen zijn en dus alleszins de moeite van het volgen waard. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen