ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De eerste beursmaand van het jaar ligt achter ons, het was geen onverdeeld succes voor de Amsterdamse beurs. De candle van deze maand  is groen, maar overweldigend is het resultaat van deze maand niet. Het slot van januari lag namelijk maar 1,1% boven de slotstand van december 2008. De AEX-index is hierdoor relatief dichtbij de bodem van november vorig jaar rond 220,1 gebleven en ook stippellijn rond 217,8 door de bodem uit 2003 is niet ver weg. Verder wordt de markt naar uit de candle van deze maand blijkt door twijfel geplaagd. De candle is een zogenaamde doji en dat drukt besluiteloosheid uit. Ondanks bewegingen naar boven en beneden is de index namelijk aan het eind van de maand praktisch uitgekomen op het niveau waar zij de maand startte. Het voorgaande bij elkaar optellend is het risico op een voortzetting van de daling zonder meer aanwezig.

  • Uit de weekgrafiek bleek vorige week al dat er een grote kans op een neerwaarts vervolg is. Daar werd de vlag e-s afgerond waar ik afgelopen vrijdag dan ook over schreef. Ik constateerde toen dat het patroon het extreem lage koersdoel van 85 punten heeft. Dat bepaalde ik door van het uitbraakpunt uit het patroon een daling af te trekken die gelijk is aan de daling die aan het patroon vooraf ging.

  • Zoals ik dat altijd na de afronding van een patroon doe zal ik de komende tijd beoordelen of het koersverloop nog aansluit bij de dalingsverwachting die ik op grond van de vlag heb. Dit houdt in dat ik allereerst zal controleren of we naar de novemberbodem rond 220,1 gaan. De eerste stap na afronding van een vlag is normaliter namelijk de terugkeer naar het laagste punt van dat patroon, waarna vervolgens een doorbraak naar beneden volgt. Dit zijn de veronderstelde bewegingen waarvan ik de komende tijd zal nagaan of zij zich daadwerkelijk voordoen.

  • Het koersverloop in de daggrafiek past tot dusverre nog bij het patroon. De AEX-index is teruggekeerd naar de onderste lijn en heeft geprobeerd daar boven te geraken, dit heet het testen van de uitbraak. De graadmeter keerde terug in de vlag, maar bleef daar maar één dag. De daaropvolgende terugkeer onder de lijn heeft de onderkant van het patroon bevestigd als weerstand, op grond waarvan we nu weer een daling mogen verwachten.

  • Het eerste doel in deze grafiek is niet de bodem rond 220,1, maar de stippellijn rond 227,5. Daar lag tot dusverre tweemaal steun, wat het tot een belangrijk koersniveau maakt.

  • De beursbarometer van onze effectenbeurs is in de daggrafiek met Bollinger Bands teruggekeerd onder de middellijn. Deze lijn kan daardoor eventueel weerstand gaan vormen. Vormt de lijn inderdaad weerstand dan zouden we daardoor weer kunnen gaan dalen. Komt er een daling dan is de onderste lijn een potentieel steunniveau. Meer is er op dit moment niet over deze indicator te zeggen.

  • Ik constateerde in de daggrafiek dat het eerste doel de stippellijn rond 227,5 moest zijn. In de uurgrafiek ziet u Fibonacci lijnen over de stijging 227,5 - 258,4 aan de hand waarvan we kunnen vaststellen aan welke voorwaarden de AEX moet voldoen wil het inderdaad van een daling naar die waarde komen. De magenta stippellijnen rond 246,6, 243 en 239,3 zijn potentiële steunniveaus waar eventueel nog een bodem zou kunnen ontstaan. Pas daaronder hebben we wat meer zekerheid omtrent een terugkeer naar 227,5. Mijn houding is nu deze, ik ga uit van een daling naar 227,5. Daarbij ga ik verifiëren dat we achtereenvolgens door 246,6, 243 en 239,3 zakken. Het eerste punt uit deze reeks is voorlopig mijn eerste richtpunt, zodra we daaronder komen schuif ik dat door naar 243. Daar doe ik hetzelfde ten opzichte van 239,3, zo moet vanzelf duidelijk worden of ik goed zit met mijn aanname.

  • We bevinden ons in een dalend trendkanaal. Dit kanaal is nieuw, gisterenavond stond er een ander trendkanaal. De bovenkant daarvan werd echter doorbroken en de onderkant bij een daling niet bereikt, waarop ik vanavond besloot nieuwe lijnen te trekken. Zolang we ons onder lijn j' bevinden is de ontwikkeling negatief. Ik schreef vanmiddag overigens de daling niet als een vlag te zien, daarvoor is de hellingshoek me wat te groot. Die is namelijk ongeveer gelijk aan die van de stijging die eraan vooraf ging. Verder is het kanaal me hoger dan me voor een vlag lief is, de hoogte van een dergelijk patroon is over het algemeen ten opzichte van de voorgaande beweging wat kleiner dan hier het geval is.

  • Dit neemt niet weg dat ik het koersverloop ten opzicht van lijn j' goed zal volgen. Breekt de index naar boven uit het kanaal dan zal ik nieuwe Fibonacci lijnen plaatsen aan de hand waarvan ik dan de potentiële weerstandsniveaus vast kan stellen. Het koersgedrag ten opzichte van die niveaus moet me dan leren hoe groot de kans is dat het om een nieuwe beweging naar lijn s gaat.

  • Zolang we onder lijn j' blijven ga ik uit van handhaving van de daling, dat is de andere kant van de medaille.

  • Er is aan de onderkant niet veel ruimte meer binnen het kanaal, maar nog wel genoeg om naar het 38,2% niveau rond 246,6 te gaan waar ik over schreef. Een snelle daling naar het volgende mogelijke richtpunt dat ik noemde, 243, kan er alleen bij een daling onder lijn j komen. Speculeren op een neerwaartse uitbraak uit het kanaal is echter iets dat ik over het algemeen vermijd. Blijven we binnen het kanaal dan zou er eerst nog een stijging richting bovenkant ervan kunnen volgen. Het concrete koersverloop laat zich moeilijk voorspellen, ik laat het aanstaande maandag maar op me af komen en let op de ontwikkelingen ten opzichte van de lijnen j en j'.
  • Feit is dat er aan het eind van de handel enig optimisme was bij grote partijen. In de slotveiling, van oudsher gedomineerd door grote marktparticipanten, zagen we namelijk een stijging van een punt. De kopers die hiervoor zorgden gaan voor koerswinst, dat mag duidelijk zijn.

Resumerend: 

De eerste maand van het jaar heeft de AEX weliswaar een kleine winst van 1,1% opgeleverd, maar overtuigend was de maand allerminst. De januaricandle straalt twijfel uit. We staan met de index bovendien verhoudingsgewijs dichtbij de novemberbodem van vorig jaar rond 220,1 en de stippellijn rond 217,8 door de bodem van 2003. De AEX-index staat dus in de gevarenzone. Dat een vervolg van de daling een reële mogelijkheid is blijkt uit de weekgrafiek, waarin de graadmeter vorige week naar beneden uit een vlag brak. Dit patroon geeft ons het extreem lage koersdoel van 85 punten. Denkt u nu niet dat ik me direct richt op die waarde, want dat doe ik niet. Wordt een patroon afgerond dan is het verstandig om na te blijven gaan dat het koersverloop past bij het patroon. De markt kan er immers altijd anders over gaan denken, wat dan zichtbaar wordt in een ontwikkeling die niet meer bij de vlag past. Dat is iets dat ik -mocht het zich voordoen- uiteraard niet wil missen. De beweging die we tot dusverre hebben gezien passen echter bij het patroon. De eerstvolgende stappen die hierbij aan zouden sluiten zijn die naar achtereenvolgens 246,6, 243 en 239,3, Fibonacci niveaus in de uurgrafiek. Vervolgens zou dan 227,5 in beeld moeten komen en daarna 220,1. Verder wil ik omdat het om een cruciale bodem gaat op dit moment nog niet gaan. Voor de korte termijn hebben we in de kwartiergrafiek te maken met het dalend trendkanaal j-j'. Zouden we naar boven uitbreken dan zal ik aan de hand van nieuwe Fibonacci lijnen de mogelijke weerstandsniveaus bepalen. Aan de hand daarvan kan ik dan vervolgens vaststellen hoe groot de kans is dat we nogmaals naar de onderkant van de vlag e-s gaan, zoals we dat deze week al eerder deden. Blijven we onder lijn j' dan kan ik vasthouden aan het stappenplan dat ik hierboven beschreef.

En dan nog dit...

De Japanse beurs heeft vandaag een patroon afgerond dat ik met u wil delen, daarom neem ik u mee naar de daggrafiek van de Nikkei.

  • Het patroon dat ik bedoel betreft de laatste drie candles. Deze candles vormen samen een zogenaamde evening star, een omkeerpatroon uit de candlestick techniek. Er ging maar een beperkte stijging aan vooraf, dat maakt het iets minder krachtig.
  • Daar staat tegenover dat de top van het patroon zich rond het 38,2% Fibonacci niveau van de laatste dalingsfase bevindt en dat maakt het omkeerpatroon weer sterker. Ik ga daarom vooralsnog uit van een vervolg van de daling.
  • De Japanse aandelenmarkt kan dit alleen afwenden door haar beursgraadmeter boven de laatste top rond 8305 te manoeuvreren, dan zou het omkeerpatroon zijn waarde verliezen en omslaan in een omgekeerd hoofd en schouders patroon met de neklijn op 8305. Volgt aanstaande maandag daarentegen een daling voor de Nikkei dan wordt de evening star bevestigd en is de kans op een daling onder de bodems van dit en vorig jaar groot. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 30 jan 2009, 20.20u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

30 jan 09.15u: AEX verder omlaag in dalend kanaal

30 jan 10.15u: Index is snel hersteld van daling

30 jan 11.00u: Beursgraadmeter nog dichtbij 38,2%

30 jan 12.00u: Aandelenmarkt wil graag omhoog

30 jan 13.00u: Dalend kanaal AEX aangehouden

30 jan 14.00u: Gap van woensdag is gesloten

30 jan 15.00u: Vreugdedans na Amerikaanse cijfers

30 jan 16.00u: Stijging AEX is niet uitgebouwd

30 jan 17.00u: AEX rond laagste punt van de dag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven