ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index opende vanmorgen aanvankelijk lager, maar steeg direct scherp. Dit werd gestuurd met een herstelbeweging van de S&P500 futures die we tegenwoordig naadloos volgen. Elke op- en neergaande beweging van die futures werd de rest van de dag gevolgd, wat tegen vieren voor ridicule bewegingen zorgde. In de 1 minuut grafiek ontstonden eerst vijf gaps naar boven, vervolgens vier naar beneden en daarna weer drie omhoog. De beurs had een zodanige haast om de bewegingen van de S&P500 futures te volgen dat er zowel bij bewegingen naar boven als die naar beneden voortdurend stukken koersgebied overgeslagen werden. De manier waarop Nederlandse beleggers hun doen en laten tegenwoordig koppelen aan die futures pleit niet voor onze beurs. Als beursbewegingen niets meer te maken hebben met individuele fondsen uit de AEX, maar volledig afhangen van Amerikaanse derivaten is het einde zoek. Wellicht heeft het met de zomerperiode te maken en de extra grote invloed die de computergestuurde handel in zo'n dunne markt krijgt. In die hoek moeten we de volgers gezien de snelheid waarmee de Amerikaanse bewegingen gekopieerd worden namelijk zoeken. De vraag die dat overstijgt is echter wie de kopers van de futures zijn waarmee in heel Europa stijgingen worden bewerkstelligd. Ik kan het u niet zeggen en kan alleen maar constateren dat er dag na dag sterke kopers in de markt zijn.

  • Waar die kopers ons schier onafwendbaar naartoe brengen is wel duidelijk, dat is naar boven. We bewegen wederom in de richting van de weerstandszone tussen 280 en 282, een gebied dat ik onder andere gisteren aan de hand van de weekgrafiek besprak. Nemen we dit gebied uit dan kunnen we verder naar boven naar de koersdoelen 315 en 345 van eerder in de weekgrafiek afgeronde patronen.

  • Steun vormt nu de rode stippellijn, dat is het 200daags exponentieel gemiddelde EMA200 waar vandaag het laagste punt lag. Het beeld verandert pas weer mochten we onder die stippellijn en de bodem van vandaag rond 272,7 uitkomen.

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is na de winst van vandaag uiteraard nog steeds naar boven gericht. De middellijn en de bovenste lijn stijgen namelijk en de AEX beweegt in de richting van de bovenkant van deze indicator.

  • We naderen zoals u ziet de toppen die eergisteren en gisteren rond 279,7 en 279,5 zijn gevormd. Deze liggen vlak onder de weerstandszone 280 - 282 waar we doorheen zouden proberen te breken mochten we boven 279,7 komen.

  • Zouden we morgen dalen dan worden de Fibonacci lijnen betreffende de stijging 272,7 - 278,8 belangrijk, die heb ik daarom alvast in de grafiek getekend. Daar ik niet weet of we werkelijk omlaag gaan heb ik dat voorlopig in een lichtgrijze kleur gedaan. Potentiële steun kan gevonden worden rond 276,5, 275,7 en 275.

Resumerend: 

Als er één dag is geweest waarop we de bewegingen van de S&P500 futures naadloos volgden is het vandaag wel geweest. Waar het aan ligt kan ik niet zeggen, maar het verschijnsel manifesteert zich steeds sterker. Het heeft wellicht te maken met het feit dat velen op vakantie zijn, waardoor partijen die computergestuurd opdrachten plaatsen de overhand hebben. Computers gaan immers gewoon door, ook als anderen op vakantie zijn. Er zijn maar weinig mensen nodig voor het aansturen van de programma's. De S&P500 futures zoeken wat er ook gebeurt steevast de weg omhoog en dat doet onze AEX dientengevolge ook. De index nadert recente toppen rond 279,5 en 279,7, komt de graadmeter boven die toppen dan gaat geprobeerd worden de weerstandszone tussen 280 en 282 te passeren. Dat is nodig willen we verder gaan naar de koersdoelen 315 en 345 die onlangs door afgeronde patronen zijn ontstaan. Mochten we morgen dalen dan ligt er potentiële steun rond 276,5, 275,7 en 275. Verder ligt er steun rond het laagste punt van vandaag 272,7, waar het 200daags exponentieel gemiddelde van de AEX vandaag een steunlijn is gebleken.

En dan nog dit...

De Eurostoxx50 is een overkoepelende Europese index, waarin de vijftig grootste op Europese beurzen genoteerde fondsen opgenomen zijn. De index verschaft dus een goed beeld betreffende het technische beeld in Europa.

  • Dat technische beeld is goed. De Eurostoxx50 vond gisteren en eergisteren weerstand ter hoogte van de stippellijn rond 2610. Die stippellijn loopt door de top die op 6 januari jongstleden ontstond, een top waar de index nog niet blijvend boven heeft weten te geraken. Het hoeft geen betoog dat een doorbraak een positieve ontwikkeling zou zijn. Het hoogste punt van de afgelopen dagen lag rond 2625, passeert de Europese graadmeter dat dan is de doorbraak een feit. Wij breken met onze AEX-index dan vermoedelijk door de weerstand in het gebied 280 - 282, het gebied waarvan we nog slechts een steenworp verwijderd zijn. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 29 juli 2009, 18.55u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

29 juli 09.15u: Onmiddellijk reactie op lagere start

29 juli 10.00u: Naar boven richting laatste top

29 juli 11.00u: Weerstand AEX op 76,4% niveau

29 juli 12.00u: Weerstandsniveau is nog intact

29 juli 13.00u: Stijgingspogingen houden aan

29 juli 14.15u: Kopers geven de moed niet op

KPN: Stijgend en door lange termijn lijn gebroken

29 juli 15.00u: Daling AEX-index door orders VS

29 juli 16.00u: Gênante vertoning op onze beurs

29 juli 17.00u: AEX komt steeds hoger te liggen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven