ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het was vandaag de laatste beursdag van de maand en dat is zoals gebruikelijk aanleiding om de analyse met de maandgrafiek te beginnen. De AEX-index is ook deze maand weer gedaald en heeft met een laagste punt van 220,1 de bodem die in 2003 op 217,8 vrijwel bereikt. Er wordt op grond hiervan inmiddels door Jan en Alleman gespeculeerd op een eindejaarsrally. Wat me daarbij opvalt is dat ook analisten die het hele jaar al verkeerd zitten zich zonder enige gêne in dit koor van speculanten mengen. Je moet het maar durven. Je zou bij hen die al het hele jaar zeggen dat aandelen goedkoop zijn en desondanks iedere keer het lid op de neus hebben gekregen terughoudendheid verwachten, maar niets is minder waar. Zij bezigen de gebruikelijke argumenten die we al het hele jaar horen, bijvoorbeeld als je nu aandelen koopt en deze vijf jaar weglegt zonder er naar te kijken dan heb je ongetwijfeld winst. Het dividend rendement is nu zo hoog, dat maakt vele aandelen aantrekkelijk. De maatregelen die de overheden nu nemen zijn zo zwaar, dat moet wel helpen. Enfin, u kent het repertoire wel. De werkelijkheid is dat we niet weten wat onze economische toekomst is, dat verwachtingen al jaren kwartaal na kwartaal naar beneden bijgesteld worden, dat we een recessie in gaan die verduiveld hard op ons afkomt en dat uit bovenstaande grafiek blijkt dat het wegleggen van aandelen geen beste propositie is. Wie in 1996 een mandje AEX aandelen kocht is niets opgeschoten, om nog maar niet te spreken over diegenen die dat in de jaren erna deden. Verliezen zijn hun deel.

  • Laten we naar de grafiek kijken. Kunt u garanderen dat we volgende week niet door 218 gaan zakken? Ik niet. Natuurlijk, we zouden op kunnen veren. Dan nog ziet de grafiek er echter slecht uit. Er staat een lagere top die vorig jaar is gevormd, alle kans dat daar ook een lagere bodem op gaat volgen. Het is de eenvoudigste techniek uit de technische analyse. Staat u me toe bovenstaande grafiek als een kwartaalgrafiek aan u te presenteren, dan wordt het beeld nog duidelijker.

  • In deze grafiek geeft iedere candle een kwartaal koersverloop weer, waardoor de grafiek zich uitermate goed leent voor het vaststellen van het lange termijn beeld. De oncomfortabele waarheid is dat we dit kwartaal door de lange termijn trendlijn b gezakt zijn. Een lagere top die gevolgd wordt door een daling onder een lange trendlijn, daarop zal iedere zichzelf respecterende technisch analist moeten bekennen dat een daling onder de voorgaande bodem hoogst aannemelijk is.

  • Het probleem daarbij is dat we niet weten wanneer deze daling plaats zal vinden. Dat kan volgende week zijn, maar het kan ook nog best vele maanden op zich laten wachten. Het lijkt me gezien de zware daling die we al hebben gehad het beste om daarbij de slechtst denkbare optie voor ogen te houden, namelijk een snelle voortzetting naar beneden. Wie zegt immers dat we niet op dezelfde voet door zullen gaan. Het is veiliger uit te gaan van een daling dan te hopen op een herstel.

  • Toch is dat hopen op herstel wat de markt gezien de laatste candle in de weekgrafiek doet. De beurs heeft de candle van vorige week teruggedraaid en dat wijst op een mogelijke bodem. Hierbij past overigens wel een kanttekening. De stijging vond plaats in een week waarin de Amerikaanse beurzen vanwege Thanksgiving op donderdag gesloten waren, waardoor sprake was van dunne handel. In zo'n markt laat een stijging, vurig gewenst door de sector, zich uiteraard eenvoudiger realiseren. Volgende week wordt pas duidelijk wat deze beweging naar boven waard is, dan zal de bodem in deze weekgrafiek namelijk bevestigd moeten worden door middel van een volgende groene candle.

  • "De markt heeft altijd gelijk", zo luidt een beursgezegde. Als de markt naar boven stuurt dan moet ik als belegger meekijken naar boven. Boven de huidige stand ontwaar ik momenteel twee mogelijke weerstandsniveaus, namelijk het 50% Fibonacci niveau van de daling 291,1 - 220,1 rond 255,6 en het 61,8% niveau rond 264. 

  • Willen we een harde bodem maken van het laagste punt rond 220,1 dan zullen we naar 291,1 moeten gaan en daar doorheen breken. De top rond 291,1 is immers een cruciale top, zou er onder dat punt een lagere top ontstaan dan kan dat tenslotte het startpunt van een volgende dalingsgolf zijn die ons alsnog onder 220 gaat brengen. We hebben in de beide Fibonacci niveaus rond 255,6 en 264 twee punten waar in theorie nog een lagere top kan ontstaan. Ik ben er om technische redenen dus nog niet overtuigd dat we vorige week het laagste punt hebben gezien.

  • Behalve de beide weerstandsniveaus in de daggrafiek hebben we ook nog te maken met de middellijn van de Bollinger Bands waar we ook vandaag weer onder gebleven zijn. Deze lijn kan een weerstandslijn blijken die ons weerhoudt van een verdere stijging. De waardes 255,6 of 264 kunnen pas aan bod komen zodra we deze middellijn weten te breken, een lijn die ter hoogte van het hoogste punt van vandaag ligt.

  • Het is als ik me op de uurgrafiek richt sterk de vraag of de index in de vorige grafiek door de middellijn heen zal kunnen breken. Het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat gisteren ontstond is vandaag door een terugkeer onder de neklijn die rond 250,6 lag ongeldig geworden. Het is bovendien veranderd in een stijgende wig. Een stijgende wig is een voortzettingspatroon waarop over het algemeen een daling volgt die even groot is als de daling die vooraf ging aan de formatie. Het geeft hier een koersdoel om en nabij 205.

  • Kopers deden vanmiddag nog wel hun uiterste best om een daling te voorkomen, zo wisten zij een bodem te bewerkstelligen rond het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 238,2 - 254,4. Vanaf dat punt ontstond lijn a, een lijn die parallel loopt aan de onderkant van de wig. Ik noem dit type lijn een opvolgende trendlijn. Lijn a volgde lijn y op als stijgende trendlijn, zolang we boven die lijn a blijven is de markt aan het proberen de beweging naar boven in gang te houden. Van een werkelijke hervatting van de daling komt het pas indien de index successievelijk door lijn a en de laatste bodem rond 247,6 zakt. Vanuit de huidige positie is daarentegen aanstaande maandag een doorbraakpoging door de top van vandaag nog mogelijk. Voor een structurele verbetering zou de index overigens naar boven door lijn y' moeten breken, de bovenkant van de wig die we vandaag naar beneden verlaten hebben. Normaal gesproken volgt op een patroon als dit echter een daling.

  • In de kwartiergrafiek van vandaag rekende de AEX-index in de slotveiling af met het 61,8% niveau rond 251,8 van de daling 254,4 - 247,6 waarover ik eerder vandaag Fibonacci lijnen tekende. Het is een vergelijkbare beweging met die van gisteren toen na vijven een doorbraak werd gerealiseerd waarmee een bodempatroon werd afgerond. Het is een nogal doorzichtige zet, door grote spelers kennelijk nodig geacht in hun pogingen om de markt naar hun hand te zetten. Ik negeer deze laatste candle en houd rekening met een daling.
  • Stijgen we maandag dan zit ik fout, met name als we door de top van vandaag rond 254,4 zouden breken. We stijgen dan ondanks de uitbraak uit de wig toch verder.
  • Dalen we dan hangt het vervolg af van de steun rond 247,6, komen we daaronder dan volgt een daling naar ongeveer 241,3 of lager, het gaat om het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 220,1 - 254,4 die we vanaf 21 november hebben gezien.

Resumerend: 

De AEX-index is ook deze maand weer gedaald en het ziet er als we naar zowel die grafiek als naar de kwartaalgrafiek kijken niet goed uit. Een doorbraak door de bodem uit 2003 rond 218 dreigt. Toch heerst er gezien de groene candle van deze week een zeker optimisme in de markt, beleggers ruiken kansen voor een eindejaarsrally. De index staat in de daggrafiek boven het 38,2% Fibonacci niveau in die grafiek, wat wil zeggen dat er twee potentiële weerstandsniveaus over zijn waar we eventueel topvorming zouden kunnen zien. Het gaat om 255,6 en 264. Het is daarom te vroeg om te verklaren dat het laagste punt van vorige week 220,1 de bodem is geweest. Daarvoor moeten we namelijk eerst door die grenzen breken en vervolgens eigenlijk ook nog door 291,1. Het is echter niet zeker dat de index überhaupt nog gaat stijgen, we ondervinden namelijk weerstand van de middellijn van de Bollinger Bands en er is in de uurgrafiek een stijgende wig met een koersdoel van ruwweg 205 ontstaan. Stijgen we maandag en komen we boven 254,4 dan gaat deze daling niet door, althans op dat moment niet. We stijgen dan verder naar 255,6, alwaar dan moet blijken of we ook doorstomen naar 264 of weer gaan dalen. Belanden we maandag daarentegen onder 247,6 dan gaan we naar 241,3 of lager, waarbij het risico op een daling onder de bodem van vorige week levensgroot aanwezig is.

En dan nog dit...

Vanavond wil ik een leuke exercitie met u doen. Hieronder ziet u een grafiek, ik vertel u niet welke grafiek het is. Ik wil aan u vragen vóór u naar de tekst onder de grafiek kijkt voor uzelf vast te stellen wat in uw ogen het meest logische vervolg op de stijging is die de afgelopen maanden in de grafiek heeft plaatsgevonden. Acht u het waarschijnlijk dat de bovenste stippellijn op een zeker moment doorbroken wordt of niet, dat is de vraag die ik u stel.

  • Het meest gegeven antwoord zal naar ik aanneem zijn dat een doorbraak waarschijnlijk is, een doorbraak die ofwel direct ofwel na een daling van enige maanden op zou kunnen treden. Het gaat tenslotte om een prachtige stijgende trend waaruit kooplust en kracht spreekt. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat dit uitstekende sentiment op een gegeven moment tot een doorbraak leidt. Houdt u dit gegeven, als u het er tenminste mee eens bent, in gedachten.

  • Vergelijkt u de grafiek nu met de eerste grafiek op deze pagina. U zult zien dat het de maandgrafiek van de AEX-index betreft, maar dan omgekeerd. Let daarbij niet op de kleuren van de candles, want die kloppen natuurlijk niet meer. Het vreemde is nu dat contact met beleggers me heeft geleerd dat velen een grafiek die omgedraaid is niet op dezelfde manier beoordelen als de oorspronkelijke grafiek. Zou u in de omgekeerde grafiek een doorbraak naar boven verwachten, dan ligt het voor de hand om in de normale grafiek eveneens van een doorbraak uit te gaan, maar dan van een uitbraak naar beneden. Toch werkt dat in de menselijke geest bij velen anders. Optimisme brengt hen er kennelijk toe de grafieken niet op dezelfde manier te beoordelen. Optimisme is uiteraard een bewonderenswaardige eigenschap, als het een objectieve beoordeling van een grafiek tenminste niet in de weg staat. Daar wringt bij velen de schoen. Daarom voor de optimisten onder u de volgende suggestie, draai een koersgrafiek ook eens om. Dat kan soms heel verhelderend werken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 28 nov 2008, 20.45u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 nov 09.15u: Lagere start, opletten op neklijn

28 nov 10.00u: Poging om toch verder te stijgen

28 nov 11.00u: Bodempatroon veranderd in wig

28 nov 12.00u: Vlag binnen stijgende wig AEX

28 nov 13.15u: AEX uit stijgende wig gebroken

28 nov 14.00u: Steun index rond 38,2% niveau

28 nov 15.00u: Candle geeft weerstand aan

28 nov 16.00u: AEX parallel aan wig naar boven

28 nov 17.00u: Kopers reageerden direct op daling

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven