ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De inverted hammer die afgelopen vrijdag ontstond vormde vandaag, met name door een snelle stijging nadat de Amerikaanse beurzen openden, geen enkel beletsel om verder te stijgen. Potentiële toppatronen doen het tegenwoordig erg slecht, ze worden eenvoudig gepasseerd, wat laat zien dat een aanzienlijk en tot dusverre maatgevend deel van de markt de stijgende trend voortgezet ziet.

  • We gaan hierdoor voort in de richting van de bovenkant van de stijgende wig ll' waarvan de bovenkant morgen rond 469,8 ligt. Dat is voor de korte termijn -mits we in de wig blijven en niet naar boven uitbreken- het maximaal haalbare.

  • Net als afgelopen vrijdag geef ik voor alle zekerheid aan waar de onderkant zich morgen bevindt, dat is rond 463,3. De wig is namelijk van nature door de naar elkaar toelopende lijnen die aangeven dat beleggers vanaf de onderste lijn naar verhouding na steeds kortere stijgende bewegingen weer uitstappen een patroon dat aan een omslag naar beneden vooraf gaat. 

  • Daar beleggers echter tot dusverre steeds weer een positieve inslag houden wil ik in dit geval evenwel ook de mogelijkheid van een opwaartse uitbraak uit de wig niet veronachtzamen, bereiken we 469,8 dan zal ik de koersontwikkeling daar zeker met een open geest tegemoet treden.

  • De Bollinger Bands vormen een extra reden om dat te doen, hier zien we namelijk de ontwikkeling van een fraaie stijgende trend die zo uit een boekje lijkt te komen. De index blijft tot dusverre namelijk goed in de buurt van de stijgende bovenste lijn van deze indicator, waardoor beiden samen naar boven kunnen gaan en een mooie opwaartse trend in ontwikkeling is.

  • We zien in de uurgrafiek aan de lengte van de voorlaatste candle overigens dat een deel van de markt wel verrast was door de uitbraak naar boven uit het smalle kanaal dat zich vooraf als een vlag liet aanzien. Ik vermoed dat velen die op een daling gerekend hadden bij die uitbraak hun positie hebben gesloten, slachtoffer zijn van een zogenaamde short squeeze. Dit is het verschijnsel waarbij beleggers die speculerend op een daling short waren gegaan klem kwamen te zitten door de plotse uitbraak naar boven en daarom van strategie moesten wijzigen.

  • Zoals u ziet bewegen we hierdoor zoals ik aan de hand van de daggrafiek al besprak in de richting van de bovenkant van de wig ll'.

  • Ik heb omdat ik de wig in de daggrafiek het belangrijkst vind dit patroon niet in de kwartiergrafiek overgenomen. Het is moeilijk om patronen in grafieken met afwijkende tijdsvensters precies hetzelfde te tekenen, lijnen kunnen bijvoorbeeld in een kwartiergrafiek schuiner of minder schuin lopen naar mate een top eerder of later op een dag valt. Bij de uurgrafiek valt de afwijking dan nog mee en dat houdt de grafiek nog redelijk bruikbaar, maar bij de kwartiergrafiek wordt me dat teveel, ik richt me dan liever op de de waardes 469,8 en 463,3 die ik bij de daggrafiek noemde.

  • Waar we de kwartiergrafiek wel prima voor kunnen gebruiken is voor het vaststellen van punten waar potentiële steun ligt. Die ligt er morgen met name ter hoogte van de top van vrijdag bij 466,9, maar natuurlijk ook bij de waarde 465,4 waar we vanmiddag overtuigend doorheen zijn gebroken.

Resumerend:

Kijkend naar de ongewone opwaartse uitbraak uit de vlag die zich vanmiddag in de uurgrafiek ontwikkelde kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat de geesten in de Amsterdamse markt niet rijp zijn voor een daling, men kijkt nog steeds naar boven. Dit is iets wat gezien de vorm van het patroon in de daggrafiek snel om kan slaan, daar staat namelijk een stijgende wig en dat is een patroon dat over het algemeen in een daling uitmondt. Ik wil me dus zolang we ons binnen dat patroon bevinden nog niet te zeer laten leiden door de belegger die enthousiast blijft kopen en de mogelijkheid dat we alsnog gaan dalen nadrukkelijk open houden. Vooralsnog echter zijn we onderweg naar de bovenkant van de wig rond 469,8. Komen we daar aan dan zal ik zorgvuldig nagaan of we ook daadwerkelijk binnen de wig blijven, klaar om bij een eventuele uitbraak naar boven onmiddellijk mijn verwachting aan te passen. Ik blijf u daarnaast in verband met een mogelijke neerwaartse uitbraak iedere dag aangeven waar de onderzijde van de wig zich bevindt, morgen vinden we die rond 463,3. Verder laat ik de ontwikkelingen maar op me afkomen, wachtend op het moment waarop het Damrak me door middel van een uitbraak uit de wig meer informatie geeft.

En dan nog dit...

Vorige week dinsdag besprak ik hier de maandgrafiek van de Dow Jones waaruit bleek dat deze index in de maanden juni en juli met twee grote hammers steun had gevonden en deze maand probeert de weerstand rond 11380 te breken. Vandaag wil ik u aan de hand van de daggrafiek van de Dow zien hoe het daarmee staat.

  • In deze grafiek van 18u vanavond ziet u dat de graadmeter vandaag op een overtuigende wijze steun heeft gevonden op de stippellijn door enkele voormalige toppen rond 11275. Hiermee zet de index de stijgende trend voort, die na de dubbele bodem rond 10700 door de doorbraak op 16 augustus door 11275 een nieuwe impuls had gekregen.
  • De daling vanaf de laatste top rond 11380 is namelijk een test van deze doorbraak geweest en de Amerikaanse belegger heeft in weerwil van al het tegenvallende economische nieuws van de laatste tijd ervoor gekozen zich vanaf 11275 zich weer op een voortzetting naar boven te richten. Zoals ik al eerder memoreerde ontbreekt de koppeling tussen de economische verwachtingen en beurskoersen momenteel geheel. Breekt de index een dezer dagen ook nog door 11380 dan is het feest compleet en is een voortzetting naar 11670 aannemelijk.
  • Dat zou een omstandigheid zijn waaronder wij met onze AEX index naar boven uit onze wig ll' zouden kunnen breken, reden om het koersverloop van de Dow de komende dagen nauwgezet te volgen.

Tot slot wil ik u nog een aanvulling geven op hetgeen ik afgelopen vrijdag op deze plaats schreef. Diverse lezers hebben me erop attent gemaakt dat het binnen de Iinternet Explorer en natuurlijk ook binnen andere browsers mogelijk is de grootte van de letters door het veranderen van een instelling aan te passen. U doet dat in de Internet Explorer door de optie Beeld te kiezen, vervolgens Tekengrootte om daar dan vervolgens Groter aan te klikken. Hebt u een muis met een wieltje dan heeft u als alternatief het draaien aan het wieltje terwijl u de ctrl-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt, ook daarmee kunt u de lettergrootte aanpassen. Op deze manier kunnen diegenen die van een resolutie van 800x600 overgaan naar 1024x768 een groter lettertype krijgen, waardoor de tekst beter leesbaar is. Een van de lezers gebruikt het linkerdeel van zijn scherm voor zijn favorieten en constateerde dat er ook in dat geval niet voldoende ruimte meer was voor de volledige analyse. Dit is op te lossen door te klikken op de knop Favorieten in de tweede rij bovenaan de Internet Explorer, de rij die begint met de optie 'Vorige'. Het gaat om de knop met de gele vijfpuntige ster ervoor. Door die in en uit te drukken kunt u wisselen tussen een scherm met en zonder favorieten. Een alternatief is kiezen voor de optie Beeld/Explorer-balk/Favorieten en daar het vinkje te plaatsen respectievelijk weg te halen of dit met behulp van de toetsencombinatie ctrl-I te doen. Hier laat ik het maar bij, voordat het meer op een computercursus dan op een technische analyse pagina gaat lijken . -Ad Nooten-

Naar boven