ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De maand februari is afgelopen, wat automatisch wil zeggen dat ik de analyse met de maandgrafiek begin. In deze grafiek geeft iedere candle zoals de naam al zegt een maand koersverloop weer, waardoor hij zich goed leent voor het maken van een lange termijn analyse. Het belangrijkste gegeven voor de lange termijn is dat de Amsterdamse beurs een stijgende trend heeft zolang we ons in het kanaal eg bevinden. Binnen dat kanaal hebben we bijna het lange termijn koersdoel 518 bereikt, het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 703- 218. Het heeft er echter gezien de vorm van de laatste candle veel van weg dat we in het zicht van de haven gaan stranden. Er is met een hoogste koers van 512,5, slechts 1% van het doel verwijderd, namelijk een engulfing bearish line ontstaan. Het lichaam van de laatste candle omvat het veel kleinere lichaam van zijn voorganger, wat samen met de kleur van de candle een omslag in het sentiment weergeeft. Het betreft mogelijk een top, daar moeten we althans beducht op zijn. Of dat wil zeggen dat we helemaal naar lijn g toe gaan of binnenkort toch weer ergens in het kanaal een bodem maken is nog niet te zeggen, we moeten bovendien op bevestiging wachten. In deze grafiek is er pas eind maart iets naders te vertellen, we zullen met deze grafiek in het achterhoofd de komende tijd meer informatie uit de overige grafieken moeten halen.

  • Een van die grafieken is de daggrafiek die ik gisteren van Fibonacci lijnen over de stijging 470,5 - 486,6 heb voorzien. We zijn onder het 50% niveau gekomen dat op 491,5 ligt, wat het 61,8% niveau rond 486,6 tot het volgende richtpunt maakt.

  • Hier wil ik bij opmerken dat ik ook lijnen had kunnen tekenen over de stijging 409,6 - 512,5 die voor een deel buiten deze grafiek valt, daar zijn geen duidelijke regels voor te geven. We zouden als ik dat zou doen iets boven het 23,6% niveau dat rond 488,2 ligt zijn, een waarde om in de gaten te houden als potentieel steunniveau in het geval we verder dalen.

  • Dat we verder dalen is niet geheel zeker omdat we ons ter hoogte van een aantal bodems uit de maanden december en januari bevinden, hier zou eventueel steun kunnen liggen.

  • Verder moeten we er in het achterhoofd nog rekening mee houden dat het gap dat vanochtend is ontstaan nog niet gesloten is, er is altijd nog een mogelijkheid dat we naar de bovenkant van dat gap rond 499 teruggaan om dat alsnog te doen. Vandaag ontbeerde het de markt echter aan kracht daartoe.

  • Kijk ik naar de Bollinger Bands dan kan het haast niet anders of we gaan morgen ofwel omhoog of zijwaarts. De beursindex bevindt zich namelijk ongewoon ver onder de banden en zal op de een of andere manier weer binnen deze indicator terug moeten keren. Dat kan gebeuren middels een stijging tot boven de onderste band of door middel van een zijwaartse beweging waarmee de onderste lijn de beursgraadmeter als het ware inhaalt. Normaal gesproken zou ik bij deze grafiek morgen geen voortzetting van de daling meer verwachten.

  • De beleggers in Amsterdam denken daar anders over, die besloten namelijk in het laatste stukje van de handel tot verkopen over te gaan. Kennelijk zien grote partijen, want die maken de markt in het laatste half uur handel, het niet zitten.

  • Kijkt u maar met me mee naar de laatste drie candles in de kwartiergrafiek waarin zelfs in de slotveiling nog stevig werd verkocht. De verkopende partijen hadden geen fiducie in een goede afloop morgen.

  • Morgenochtend, of eigenlijk vanavond al als de Amerikaanse beurzen sluiten, zal blijken of dit ontbreken van vertrouwen terecht was. Komen we onder het slot van vandaag dan betekent dat een voortzetting van de daling, blijven we erboven dan ga ik ervan uit dat we het gap dat vandaag maar deels gesloten werd geheel gaan sluiten door naar de stippellijn rond 499,5 te gaan.

  • Bij een voortzetting van de daling zijn zoals ik bij de daggrafiek schreef 488,2 en als we daaronder komen 486,6 mijn eerste aandachtspunten.

Resumerend:

De nieuwe daling met 2% van vandaag heeft ons erg ver onder de Bollinger Bands gebracht, iets dat normaliter uitmondt in een stijging of een zijwaartse beweging omdat de index terug moet komen binnen de banden. In dit geval komt daar nog bij dat we ons ter hoogte van potentiële steun van oude bodems bevinden en tevens nog een gap hebben dat maar voor een deel gesloten is. We moeten ons er rekenschap van geven dat dit gap nog een keer gesloten gaat worden. Zou er morgen een stijging volgen dan kan de beurs twee vliegen in één klap slaan door zowel het gap te sluiten als terug te keren binnen de Bollinger Bands. Ik neem om die reden voorlopig aan dat we daarom naar 499,5 zullen gaan. Of we vervolgens nog hoger gaan zal ik morgen aan de hand van de bewegingen proberen in te schatten. De markt heeft daar gezien de daling in de laatste drie candles in de kwartiergrafiek echter geen vertrouwen in. Omdat daar uiteindelijk de grote spelers zitten die geacht worden er een beter zicht op te hebben noem ik u twee waardes om als achtereenvolgende richtpunten te gebruiken mochten we morgen inderdaad verder naar beneden gaan, namelijk de Fibonacci niveaus 488,2 en 486,6 die beiden potentiële steunniveaus zijn.

En dan nog dit...

Het is af en toe wel eens goed om de bewegingen in een breder perspectief te plaatsen, zo ook de bewegingen van de Dow Jones die ik hieronder aan de hand van de maandgrafiek met u wil doornemen.

 

  • De beursmaand februari is ook in de VS bijna afgelopen, wat wil zeggen dat er aan de laatste candle niet veel meer zal veranderen. We zien een rode candle die in het licht van de voorgaande bewegingen van de beursindex weinig schokkend is. Het enige punt is dat de daling in deze candle in één dag tot stand kwam, maar dat komt in deze grafiek niet tot uiting. We zien een stijgende trend die na maar liefst zeven groene candles een correctie kent, geen bijzondere zaak. We zien ook dat er in de vorm van lijn j volgende maand rond 11990 steun zou kunnen liggen, vangt die de daling niet op dan is er rond de stippellijnen op 11750 of 11390 nog alle kans op een bodem. 

  • Natuurlijk laat een daling als gisteren zien dat de beurzen kwetsbaar zijn, maar iemand die nadenkt weet dat sowieso. Ik heb op 12 februari al aangegeven dat de beursstijgingen feitelijk één groot kaartenhuis zijn en op 26 februari aan de hand van een grafiek van Rodamco Europe verteld welke basis de stijgingen wat mij betreft hebben. Voeg daar de voornamelijk negatief uitvallende macro-economisch gegevens aan toe die de Amerikaanse beurs voortdurend, ook vandaag weer, negeert en je hebt een gevaarlijke cocktail. De beweging van gisteren toont dat de grote partijen dat dondersgoed weten, anders kozen zij niet zo snel en met zijn allen de nooduitgang. Het had niets van doen met China of Iran, maar met een veel te ver opgedreven markt die daardoor uiterst kwetsbaar is.

  • We zijn met de daling van gisteren van de Dow Jones echter nog ver weg van het einde van de stijgende trend, daarvoor moet de beurs nog veel meer ellende overkomen. Er is deze maand wel een top gezet die de Amerikaanse index de volgende maanden nog wat verder naar beneden zal brengen tot een van de genoemde steunniveaus waar de stijging dan weer opgepakt zou kunnen worden. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen