ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De trendlijn x die door de candle van deze week loopt maakt het moeilijk om te zien, maar er is deze week een doji ontstaan. Een doji is een candle met een lichaam dat slechts dun is, een gegeven waaruit blijkt dat de openingskoers en de slotkoers van deze week dicht bij elkaar lagen. Het gaat respectievelijk om de waardes 490,56 en 489,99. Dit wil zeggen dat de aandelenbeurs er deze week niet in is geslaagd om richting te kiezen.

  • We bevinden ons in deze grafiek nog net binnen het kanaal xl', al is het wel een twijfelgevalletje. De index staat min of meer op lijn x, wat in deze grafiek betekent dat de stijgende trend gehandhaafd gebleven is.

  • Bekijken we dit nader in de daggrafiek dan blijkt dat we een behoorlijk stuk onder lijn x zijn geweest, maar uiteindelijk toch dicht bij de onderkant van het kanaal gesloten zijn. De consequentie hiervan is dat ik niet volmondig over een uitbraak kan spreken, daarvoor is het verschil mede gezien de twijfel in de weekgrafiek te klein. We zullen dus tot volgende week moeten wachten, waarbij we maandag bij opening direct een indicatie krijgen aangaande lijn x die zich dan rond 491,4 bevindt. Het is enigszins onbevredigend dat we nog geen uitsluitsel hebben, maar dat zullen we moeten accepteren.

  • De Bollinger Bands geven al evenmin bescheid. De index is ook hier onder een potentiële steunlijn gekomen, de gestippelde middellijn van de indicator, maar wist er weer terug boven te komen. De index is boven de lijn gesloten waardoor de stijgende trend nog net behouden gebleven is.

  • De uurgrafiek laat een wat duidelijker daling onder lijn x zien, maar daar wil ik niet teveel op leunen. Grafieken met een langer tijdsvenster, of timeframe zoals het in de technische analyse formeel heet, zijn leidend. Is er in de weekgrafiek nog geen uitbraak dan moet ik daar in de uurgrafiek terughoudend mee om gaan.

  • Ik zal er volgende week natuurlijk wel de normale regels uit mijn vakgebied op loslaten, met name de regel dat lijn x door de daling onder de lijn een potentiële weerstandslijn geworden is. De index zou kunnen gaan proberen terug te komen boven lijn x, dat heet een test, maar dat is nu nog niet met zekerheid te zeggen.

  • Behalve op lijn x zal mijn aandacht ook bij de stippellijn rond 487,6 liggen die aan het eind van de middag steun vormde. Vanmiddag was de stippellijn daar net onder rond 486,8 eigenlijk mijn koersdoel, maar de bodem van 20 oktober voorkwam dat we daar naar toe gingen. 

  • Beleggers sloten de dag vanaf dat punt naar ik moet opmerken ineens weer goedgemutst af, wat niet alleen te zien is aan de lange groene laatste candle in de uurgrafiek, maar ook aan de beweging in de kwartiergrafiek.

  • De index brak namelijk vanaf 17.15u naar boven uit het kanaal kk' waarin we tot dat moment opgesloten waren en daarmee betraden kopers het strijdperk die er kennelijk van uit gaan dat de Amerikaanse beurzen het koersverlies dat ontstaan was door de bekendmaking van tegenvallende economische groei (1,6% tegen een verwachting van 2,1%) vanavond weg zullen werken. Dat is trouwens niet zo'n vreemde veronderstellling hoor, de Amerikaanse beurzen leggen tegenwoordig ieder slecht bericht naast zich neer. Om 18.45u vanavond was ongeveer driekwart van de door het cijfer veroorzaakte daling al teniet gedaan, de kopers zouden wel eens goed kunnen zitten.

  • Dat is de reden dat ik voor alle zekerheid al Fibonacci lijnen aan de grafiek toegevoegd heb aan de hand waarvan we maandag een eventueel verder herstel naar waarde kunnen schatten. De weerstandsniveaus op grond van deze methodiek vinden we maandag rond 490,7 (38,2%), 491,7 (50%) en 492,6 (61,8%). Daar het 50% niveau het dichtst bij lijn x in de daggrafiek (491,4) en oude weerstand rond 491,3 ligt lijkt dat bij een verder herstel een voor de hand liggend richtpunt. Het 61,8% niveau op 492,6 is echter het allerbelangrijkst, daar dat het laatste niveau is dat het verder aantrekken van de beurs nog zou kunnen verhinderen.

  • Openen we maandag lager dan de slotstand van vandaag dan ga ik voorlopig van een voortzetting naar beneden uit waarbij 487,6 en 486,8 mijn eerste oriëntatiepunten zullen zijn. Andere punten wil ik omdat de uitbraak uit kanaal xl' in dag- en weekgrafiek nog geen vaststaand feit is nog niet aangeven, daarmee zou ik naar mijn gevoel teveel vooruit lopen op zaken die zich niet als zodanig voor hoeven te gaan doen.

Resumerend:

De uitkomst van deze analyse is omdat we de hele dag met een mogelijke neerwaartse uitbraak uit het kanaal xl' in de daggrafiek te maken hebben gehad enigermate onbevredigend, de conclusie is namelijk dat het te ver gaat om al van een uitbraak te spreken. De index bevindt zich in de uurgrafiek ruim onder lijn x en in de daggrafiek een klein stukje eronder, maar is in de weekgrafiek niet op een zodanige manier onder de lijn gekomen dat ik met recht van een uitbraak mag spraken. Dit houdt in dat we tot volgende week moeten wachten vooraleer we duidelijkheid krijgen. Het zorgt er tevens voor dat ik me nog niet wil uitspreken over koersdoelen voor het geval we maandag verder dalen, daarmee zou ik teveel voor de muziek uit kunnen lopen. Wat ik wel wil zeggen is dat de bij de kwartiergrafiek aangegeven 487,6 en 486,8 waardes bij een eventuele daling aanstaande maandag mijn eerste oriëntatiepunten zullen zijn, de rest vul ik in zodra we daar aan toe zijn. De beurs denkt gezien het koersverloop aan het eind van de middag maandag te gaan stijgen en dat is gezien de voortdurende herstelbewegingen die Wallstreet na ieder slecht bericht laat zien niet eens zo gek geredeneerd, dus daar richt ik me voorlopig maar op. Ik heb daartoe Fibonacci lijnen in de kwartiergrafiek geplaatst waarin 490,7, 491,7 en 492,6 mogelijke weerstandsniveaus zijn. De waarde 491,7 is zoals we zagen het meest voor de hand liggende koersdoel, de waarde 492,6 het belangrijkst omdat dat niveau samen met lijn x in de uurgrafiek die we zouden kunnen gaan testen bij een verder herstel de meest belangrijke weerstand vormt.

En dan nog dit...

Het is al weer even geleden dat ik het koersverloop van de olieprijs met u besprak, hoog tijd om dat recht te zetten. Op donderdag 21 september  en maandag 25 september schreef ik u een bodem te verwachten waarbij ik rekening hield met een laatste beweging naar $58,50, laten we aan de hand van de weekgrafiek van het decembercontract light sweet crude van 19.20u vanavond kijken hoe dat nadien verlopen is.

 

  • Wat we zien is dat de laagste stand $58,10 is geweest, iets onder de waarde die ik noemde. Waar het echter om draait is dat de prijs van een vat olie gestabiliseerd is ter hoogte van voorgaande bodems uit juli en december 2005, een stabilisatieproces dat veel tijd kost. Ik zie dit proces als bodemvorming en ga op grond hiervan nog steeds rekening uit van een stijging van de olieprijs. 

  • Bereken ik aan de hand van de Fibonacci retracement niveaus de mogelijke koersdoelen dan kom ik uit op een 38,2% niveau rond $66,85, het 50% niveau rond $69,55 en het 61,8% niveau rond $72,25. Dit zijn de waardes waar ik als het straks ook werkelijk van een stijging gaat komen naar mogelijke topvorming ga kijken. -Ad Nooten-

 

Naar boven