ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag gesloten op 264,2, waarmee de index wederom boven de stippellijn staat die u op 264 punten getekend ziet. Deze lijn door twee toppen die eerder dit jaar ontstonden werd vorige week al een keer doorbroken. Dat werd echter een valse beweging, wat me rekening deed houden met het einde van de opwaartse beweging. De aandelenmarkt heeft echter laten zien van geen dalen te weten. Blijven we morgen boven 264 dan kunnen we door naar de top van vorige week rond 267,2 of eventueel de januari top rond 271,9. We moeten dan uiteraard wel boven de candle van vandaag geraken waarvan het hoogste punt rond 265,7 ligt.

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands blijft onverminderd sterk. Bepalend hiervoor is met name de middellijn die onverstoorbaar in hetzelfde tempo verder stijgt, terwijl de index erboven blijft. Het weerspiegelt een stijgende trend in deze indicator.

  • In de uurgrafiek is het dalend kanaal c-f ontstaan. Ik aarzel sterk om het een vlag te noemen, want het patroon is daarvoor aan de grote kant. Ik heb geleerd om patronen waarover ik twijfels heb niet te gebruiken voor het maken van mijn toekomstverwachting, daarom wacht ik af of de markt verkiest naar boven of naar beneden uit te breken.

  • Valt de keuze op een beweging naar boven dan gaat de index zoals ik bij de daggrafiek beschreef voort naar de top van vorige week 267,2 of 271,9, waar in januari het hoogste punt van het jaar lag.

  • Daalt de beursgraadmeter dan worden de Fibonacci niveaus over de stijging 255,1 - 265,7 ter zake doend als mogelijke steunniveaus alsook koersdoelen, die vindt u rond 261,6, 260,4 en 259,1.

  • De aandelenmarkt ziet het gezien het slot nabij lijn f zonnig in. De eindstand dichtbij deze lijn zorgt ervoor dat de markt morgen direct boven deze weerstandslijn zou kunnen openen, tegenwoordig een favoriete methode om weerstanden te passeren.
  • Zouden we in weerwil van het optimisme van beleggers morgen dalen dan verschuift mijn belangstelling van lijn f naar lijn c. Een eventuele daling onder lijn zou zoals ik al betoogde een negatieve ontwikkeling zijn, met de waardes 261,6, 260,4 en 259,1 als mogelijke richtpunten.

Resumerend: 

We zijn met de hoofdindex van onze effectenbeurs voor de tweede keer in korte tijd boven de weerstand rond 264 gesloten, al is de doorbraak dit keer wel beperkt van aard. Het slot geeft echter wel aan dat in Amsterdam handelende beleggers nog steeds optimistisch gestemd zijn, hetgeen ook blijkt uit het slot bovenin het kanaal c-f in de uurgrafiek. De nog immer stijgende trend in de daggrafiek met Bollinger Bands spreekt in dit verband ook boekdelen. Ik vind het kanaal c-f wat te groot om zonder meer als vlag te zien, daarom stel ik twee scenario's op. Het negatieve scenario is dat we morgen dalen en naar beneden door lijn c breken, in welk geval de waardes 261,6, 260,4 en 259,1 mogelijke richtpunten annex steunniveaus worden. Het positieve scenario is dat we morgen naar boven door lijn f breken, hetgeen ons in staat zou stellen om naar de top van vorige week rond 267,2 of de januari top rond 271,9 te gaan.  

En dan nog dit...

Het is boeiend om te zien hoe werkelijk niets de Amerikaanse beurzen nog lijkt te deren. Vanmiddag werd bekend dat de verkoop van Amerikaanse bestaande woningen gestegen is, op zich een positief gegeven dat dan ook flink opgeklopt wordt. Opmerkelijk is dat men zich in de media veelal beperkt tot de kale verkoopcijfers, maar zich verre houdt van aanvullende gegevens die desondanks relevant zijn. De verkopen waren met name goed door gedwongen verkopen door mensen die de lasten van hun hypothecaire schuld niet meer konden dragen. De verkoopcijfers waren bovendien het best in aantal in gebieden waar de huizenprijzen het scherpst zijn gedaald. Wat evenmin wordt vermeld is dat de voorraad aan onverkochte woningen onverminderd groot is en 9% groter dan vorige maand. Je moet echt zoeken naar dit nieuws, iets dat me om open naar u te zijn verontrust. Iedereen mag dan negatieve berichten beu zijn, als dit er echter voor zorgt dat essentiële informatie u niet meer bereikt wordt het zorgwekkend. Dit gezegd hebbend ga ik naar de grafiek van de dag, de daggrafiek van 18.15u vanavond van de Amerikaanse Nasdaq.

  • Om met het belangrijkste gegeven te beginnen, de index nadert de top die in mei rond 1773 ontstond. Komt het van een stijging door en een dagslot boven deze grens dan is dat een belangrijk koopsignaal. Zo kan het gebeuren dat de Amerikaanse beurs vandaag de recente top in deze index aanvalt en mogelijk door gaat breken naar boven. Het enige element dat de markt in algemene zin nog drukt is het mogelijk faillissement van General Motors. Het publiek wordt echter gepaaid met huizenmarktcijfers die in werkelijkheid niet bepaald fraai zijn, door media/analisten die zich beperken tot de positieve elementen. Het is een smalle basis voor een doorbraak die zich gezien het koersverloop vanavond echter wel voor zou kunnen doen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 27 mei 2009, 19.13u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

27 mei 09.15u: AEX opnieuw door 264 gebroken

27 mei 10.00u: Geen aanstalten om gap te sluiten

27 mei 11.00u: Gap van vanmorgen is gesloten

27 mei 12.00u: Bodem AEX-index op 23,6% niveau

27 mei 13.15u: Lagere top voor beursgraadmeter

27 mei 14.00u: AEX iets onder het 23,6% niveau

27 mei 15.00u: Er wordt nog steeds gekocht

Unibail-Rodamco: Top gevormd rond 61,8% niveau

27 mei 16.15u: Wilde beweging na cijfers uit VS

27 mei 17.00u: Markt zoekt de weg naar boven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven