ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het was vandaag een slagveld, dat kun je met een daling van 2,5% wel zeggen. Ik noemde de voortdurende koersstijgingen van de beurzen al eens een heel groot kunstmatig opgebouwd kaartenhuis (12 feb), dat kaartenhuis is sindsdien alleen maar gegroeid en staat nu vervaarlijk te schudden. De ontwikkeling van de laatste dagen doet me enigszins denken aan het koersverloop van eind februari. Toen volgde in maart een snelle reparatie waardoor menigeen net als door de daling volledig werd verrast, het zal mij benieuwen of men er deze keer wederom in slaagt een dergelijk herstel te bewerkstelligen.

  • De lange rode candle heeft ons niet alleen onder het 50-daags gemiddelde EMA50 gebracht, maar ook onder het trendkanaal n-n'. De valse uitbraak naar boven uit het kanaal waar ik op 17 juli melding van maakte bleek achteraf dus een correcte voorspeller van een beweging de andere kant op te zijn. De uitbraak uit het kanaal n-n' heeft een al dan niet voorlopig eind gemaakt aan de opwaartse beweging.

  • Om die reden plaatste ik Fibonacci lijnen over de stijging 469,9 - 564 in de grafiek aan de hand waarvan ik de mogelijke steunniveaus wil bepalen. Het eerste niveau dat daarvoor in aanmerking komt is het 38,2% niveau rond 528, dat moet dus het eerste koersdoel zijn.

  • Rond 530,5 vinden we echter een bodem uit juni en dat is een niveau waar dus ook nog steun gevonden zou kunnen worden.

  • Lijn n zou door de daling van vandaag weerstand geworden moeten zijn, een eventuele stijging zou daar de komende tijd stuk moeten lopen.

  • Het beeld in de Bollinger Bands is ongewoon omdat de index ver onder de indicator gekomen is. Dit komt normaliter niet vaak voor, maar nu zien we het voor de tweede keer dit jaar. Het is een situatie die niet lang voort kan duren, daarom verwacht ik voor morgen geen of maar een beperkte daling. De index zal een van de komende dagen terug moeten keren binnen de banden, ofwel door een stijging ofwel doordat de onderste lijn de graadmeter als het ware naar beneden inhaalt.

  • Kijkt u met enigszins dichtgeknepen ogen naar de grote beweging vanaf 13 juli in de uurgrafiek dan ziet u een daling met een soort parabolische versnelling naar beneden. Een dergelijke versnelling is net als soortgelijke versnellingen naar boven vaak een teken dat de beweging voor dat moment op zijn eind loopt. Ook dat ondersteunt de aanname dat we niet veel verder meer zullen dalen.

  • We zouden eventueel nog wel naar de stippellijn rond 530,5 kunnen gaan, die lijn loopt door de bodem uit juni die ik in de daggrafiek besprak.

  • In de kwartiergrafiek zien we de versnelling naar beneden op een andere manier in beeld, namelijk in de vorm van een neerwaartse uitbraak uit een dalend trendkanaal. Net zoals een opwaartse uitbraak uit een stijgend kanaal een voorbode voor een aanstaande verandering in sentiment kan zijn kan een neerwaartse uitbraak uit een kanaal dat ook zijn. Het is vaak een laatste beweging.

  • Dit vormt echter zolang we niet daadwerkelijk een omkeer hebben gezien geen enkele garantie dat we ook daadwerkelijk zullen gaan stijgen, voor de veronderstelling dat we op grond van de versnelling naar beneden op korte termijn een herstel zouden kunnen gaan zien heb ik nog geen greintje bewijs. Dat bewijs zal er morgen moeten komen in de vorm van een hogere opening en een terugkeer in het kanaal w-w'. We krijgen dan wel direct te maken met twee potentiële weerstandsniveaus, namelijk met de stippellijnen in de buurt van 538,6 en die rond 542. Pas als we die weten te passeren kunnen we ons opmaken voor een aanval op lijn w, een lijn die we moeten doorbreken om werkelijk een correctie naar boven te kunnen starten. U ziet dat er nogal wat moet gebeuren om het beeld te verbeteren, daar is een stijging van meer dan 2% voor nodig vooraleer het beeld structureel kan verbeteren. Een eventuele terugkeer boven 538,6 zou in elk geval al een eerste stap zijn.

  • Dalen we morgen verder, gezien het ontbreken van enigerlei bodem zeer wel mogelijk, dan gaan we naar de stippellijn rond 530,5 in de uurgrafiek waar steun gevonden zou kunnen worden, daaronder komt het 38,2% Fibonacci niveau uit de daggrafiek rond 528 aan bod.

Resumerend:

De AEX-index is met een lange rode candle naar beneden uit het trendkanaal n-n' gebroken, waarmee al dan niet voorlopig een eind gekomen is aan de stijgende trend. Aan de hand van Fibonacci lijnen in de daggrafiek is een eerste koersdoel van 528 te bepalen, daar vinden we namelijk het 38,2% niveau van de lange stijging 469,9 - 564 die we achter de rug hebben. Boven dat niveau ligt echter mogelijk nog steun ter hoogte van een voorgaande bodem op 530,5, laten we ons daar bij een voortzetting van de daling dus eerst op richten. Dat we verder dalen is op grond van het ontbreken van enig teken van bodemvorming en een Dow Jones die om 19u vanavond op een verlies van 2% staat zeer wel mogelijk. Uit de versnelling naar beneden waar ik over sprak en de daling onder de Bollinger Bands in de daggrafiek zou je echter kunnen concluderen dat we de huidige daling geheel of bijna geheel achter de rug hebben. We zouden dat morgen direct aan de opening moeten merken. Starten we de dag boven het slot van vandaag en keren we in de kwartiergrafiek terug in het kanaal w-w' dan let ik daarna op de potentiële weerstandsniveaus 538,6 en 542, niveaus die we moeten breken willen we tenminste verder herstellen. Van een echt herstel kan het vervolgens pas komen als we naar boven door lijn w weten te breken, dat is iets waar we momenteel nog ver vanaf staan. Een stap boven 538,6 zou in elk geval al wel een lichte verbetering zijn, laten we onze aandacht daar eerst maar leggen. Vervolgen we morgen evenwel onze daling door een beweging onder het slot van vandaag dan gaan we door naar 530,5 en afhankelijk van de vraag of er daar steun ligt eventueel ook nog naar 528.

En dan nog dit...

Niet alleen de AEX index heeft een belangrijke negatieve beweging gemaakt, de Nikkei index deed dat al eerder. Gisteren wilde ik er nog geen melding van maken omdat de beweging nog erg gering was, maar vandaag heeft er dan een zodanige daling plaatsgevonden dat ik kan spreken over een neerwaartse uitbraak uit een lange termijn trendkanaal.

  • Het gaat om een uitbraak uit het kanaal f-i dat onderdeel uitmaakte van het grotere trendkanaal f-f '. Er was al eerder een dubbele top gevormd, wat achteraf dus de voorbode van een neerwaartse uitbraak blijkt te zijn geweest. Voor de Nikkei betekent deze uitbraak dat er de komende maanden met grote waarschijnlijkheid een daling naar het 38,2% Fibonacci niveau rond 16700 of lager gaat volgen. Een correctie bedraagt namelijk meestal 38,2%, 50% of 61,8% van de voorgaande beweging. Op het 23,6% niveau rond 17300 zou eventueel nog een bodem kunnen ontstaan, maar dat is -hoewel niet onmogelijk- vanwege het feit dat het op dat niveau niet vaak voorkomt minder waarschijnlijk. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen