ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De lange rode candle van vandaag heeft een eind gemaakt aan alle aspiraties om het niet van een slotkoers onder het 61,8% Fibonacci niveau te laten komen. Eergisteren slaagden kopers er na een aanvankelijke daling onder dit niveau met een last-minute stijging nog in een slot op het 61,8% niveau te bewerkstelligen. Vandaag echter zijn we er ruim onder geëindigd. Een daling onder een 61,8% niveau betekent over het algemeen een volledige correctie, hier dus een terugkeer naar de bodem die in januari rond 401,5 ontstond.

  • Zo hard wil ik nochtans niet van stapel lopen, ik wil me namelijk eerst richten op het trendkanaal f-f ' waarin de huidige daling plaats vindt. Ik ga er omdat dit kanaal steil is van uit dat we niet naar beneden uit het patroon zullen breken, wat reden is om me vooralsnog te richten op een gang naar lijn f.

  • Omdat ik met niet wil laten verrassen door een eventuele bodem rond het 76,4% Fibonacci niveau heb ik dat niveau dat rond 423,8 te vinden is aan de overige Fibonacci lijnen toegevoegd. Rond dat punt zal ik speuren naar eventuele bodemvorming.

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands krijgt ondertussen steeds meer weg van dat in januari links in de grafiek. We bevinden ons in een krachtige neerwaartse beweging waarbij de index en de onderste band samen dalen. Het is een trend uit een boekje.

  • Die trend kan ons in de uurgrafiek allereerst naar lijn f brengen, al zal ik zoals bij de daggrafiek rond 423,8 wel even kijken naar eventuele bodemvorming. De stippellijn rond 428,9 waar we eergisteren een bodem vormden kan indachtig het gezegde dat oude steun nieuwe weerstand kan worden een barrière vormen bij een eventuele stijging. 

  • Niet alleen de stippellijn rond 428,9 kan weerstand vormen, maar ook lijn i die ik in bovenstaande kwartiergrafiek langs de candles van gisteren en vandaag tekende. Daarmee hebben we een tweetal nuttige lijnen die we morgen kunnen gebruiken. De trend is zolang we ons onder lijn i bevinden naar lijn f gericht.

Resumerend:

Een dikke rode candle heeft vandaag een eind gemaakt aan alle onzekerheid betreffende het 61,8% Fibonacci niveau in de daggrafiek. We mogen dat niveau nu zonder meer als doorbroken beschouwen, wat wil zeggen dat we ons theoretisch op kunnen maken voor een daling naar de januari bodem rond 401,5 of lager. Ik wil me daar zoals u gelezen hebt nochtans niet op richten, maar wil voor het vaststellen van een koersdoel gebruik maken van het kanaal f-f ' waarbinnen de daling plaats heeft. Het eerst in aanmerking komende doel is de onderkant van het kanaal, lijn f. Voor alle zekerheid kijk ik rond het 76,4% niveau op 423,8 in de daggrafiek nog uit voor eventuele bodemvorming. Ik wil om te vast te stellen dat we nog onderweg zijn naar lijn f gebruik maken van lijn i in de kwartiergrafiek die samen met de stippellijn rond 428,9 weerstand kan vormen. Zolang we onder lijn i koersen staat mijn navigatie op 423,8 en lijn f afgesteld.

En dan nog dit...

Voor het laatste deel van deze slotanalyse kan ik vanzelfsprekend niet om het Belgische Fortis heen, het fonds dat vandaag maar liefst een daling van 19,4% liet zien. Het bedrijf kwam vanmorgen met maatregelen om de solvabiliteit te versterken, onder meer door nieuwe aandelen uit te gaan geven en dit jaar geen interim dividend uit te keren. Dit nieuws sloeg in als een bom.

  • Het bericht van Fortis veroorzaakte een schokgolf in de markt en zorgde in de daggrafiek voor een lange rode candle. In de praktijk betekent het dat dit aandeel met een razend tempo op het koersdoel €9,25 af koerst dat ik in mijn analyse van 3 juni jongstleden noemde. Het gaat om de stippellijn onderin de grafiek.
  • Ik schrijf dit echter niet om mijn gelijk te halen, wat er gebeurt is om meerdere redenen triest. Waar ik vanmorgen bij het nieuws allereerst aan terug moest denken is de dag waarop Fortis met cijfers kwam. Ik ben technisch analist en niet in voldoende mate onderlegd om door deze cijfers heen te kijken, maar kon op mijn klompen aanvoelen dat er het een en ander aan negatief nieuws weggestopt werd. Een bank die na een hele dure overname met veel betere resultaten op de proppen komt dan andere soortgelijke banken kan wat te verbergen hebben en daar hoort iedere analist naar te zoeken. Er kwam vervolgens zowel op CNBC als op RTLZ een bankanalist aan het woord die bijna over zijn eigen woorden struikelde om de cijfers als goed te betitelen. Dat kwam hem weliswaar op kritiek van een andere gast van CNBC te staan, kritiek die er in het kort op neer kwam dat de man zijn werk beter moest doen, maar zijn promotie van de aandelen Fortis was geschied. In dagbladen werden de woorden van Fortis zelf onverkort weergegeven, tegenwoordig normaal, waardoor bij iedereen het beeld leefde dat het eigenlijk wel goed ging bij de bank. Tot vanochtend dit bericht kwam. Wat zie ik tot mijn verbazing? Koopaanbevelingen van analisten. Mijn platte reactie: geef mijn portie maar aan Fikkie, hier spelen andere belangen. Het is zaak van dit aandeel af te blijven zolang niet de onderste steen boven is. 
  • Twee maanden geleden sprak Maurice Lippens, voorzitter van Fortis, het volgende uit: "Het laatste dat we willen doen is ons dividend beleid wijzigen." Wat doet diezelfde man nu? Hij verandert het dividend beleid. Dit toont wat het woord van de man waard is, hij draait net zo gemakkelijk als een haantje op de kerktoren.
  • Haantjes zijn het overigens zeker in het bestuur van Fortis. De bank geeft dit jaar naar verluidt zowel CEO Jean-Paul Votron als voorzitter Maurice Lippens een opslag van een slordige 75 procent. Het basissalaris van Votron, exclusief bonussen, stijgt dit naar van 750.000 naar 1,3 miljoen euro. Hij heeft aan het eind van deze maand door het aflopen van zijn contract naar verluidt verder recht op een premie van 1 miljoen euro, waarna zijn contract uiteraard wordt verlengd.
  • Fortis is tegen de slotkoers van vandaag 22 miljard euro waard. De bank nam vorig jaar ABN AMRO over voor een bedrag van 24 miljard, wat wil zeggen dat de huidige waarde van Fortis inclusief ABN AMRO 2 miljard euro onder het bedrag ligt dat alleen voor ABN AMRO werd betaald. Zet daar de loonsverhoging van 75% tegenover en de compensatie die de leiding van Fortis eerder dit jaar al kreeg voor in waarde gedaalde optiepakketten dan kan ik maar één conclusie trekken: de leiding van Fortis schroomt nergens voor en komt bovendien overal mee weg. Het oordeel daarover laat ik aan u. -Ad Nooten-

(geplaatst donderdag 26 juni 2008, 19.35u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen