ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs is vandaag lager geopend, maar met een kwart procent winst de deur uitgegaan. De AEX-index bleef hierdoor dichtbij lijn b', waardoor de graadmeter de mogelijkheid om door deze lijn te breken wist te behouden. Het toekomstig verloop hangt zoals ik u gisteren vertelde in mijn optiek af van de koersontwikkeling rond lijn b', de markt lijkt zich hiervan bewust en wist de beursgraadmeter in de buurt van deze lijn te houden. Daar werd overigens de gehele dag hard voor gewerkt, iedere keer als de index ook maar dreigde te gaan dalen kwam er een soort onzichtbare hand onder de markt die ons weer naar boven hielp. Wat dat betreft lijken de tijden van vorig jaar weer terug, er wordt hard en strategisch gewerkt om een hervatting van de daling te voorkomen. Morgen hangt in ieder geval alles af van lijn b' en de vraag of we al dan niet door deze lijn heen weten te breken. Ik wil daar niet op vooruit lopen, breken we door de lijn dan krijgt u zodra dat gebeurt een koersdoel van me. Zolang we ons echter onder lijn b' bevinden ga ik van een voortzetting van de daling uit.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands ondersteunt me in deze aanpak. We zijn namelijk precies op de middellijn van deze indicator geëindigd, waardoor deze stippellijn de huidige stijging in principe nog kan blokkeren en weer voor een hervatting van de daling kan gaan zorgen. Ik kan pas verder naar boven kijken zodra deze lijn doorbroken is en niet eerder. Voor dit moment moet ik veronderstellen dat we weer naar beneden zullen gaan.

  • Het moge duidelijk zijn dat een daling niet datgene is waar de aandelenmarkt naar streeft. Het gap tussen 426,7 en 433,1 dat gisteren open bleef is ook vandaag niet gesloten en de markt demonstreerde door het slot op het hoogste punt van de dag daar ook geen voornemen toe te hebben. Dat slot getuigt van het streven om verder naar boven te gaan.

  • Het heeft ons vlak onder lijn b' doen eindigen, wat wil zeggen dat morgen direct duidelijk zal zijn of we al dan niet door deze lijn heen breken. We vinden de lijn bij opening rond 438,3.
  • Er lag vandaag veel steun in de buurt van de stippellijn rond 434,7, die stippellijn wil ik morgen daarom naast lijn b' een essentiële rol toemeten. Een daling onder 434,7 zou voor mij betekenen dat we alsnog het gap tussen 426,7 en 433,1 in zouden gaan, met het doel om dat te sluiten. Eventueel zou er dan zoals ik gisteren schreef rond het 38,2% rond 429,7 in de uurgrafiek nog steun gevonden kunnen worden.
  • Zolang we ons onder lijn b' bevinden is een daling in het gap het scenario waar ik van uit ga, dat is omdat gaps meestal gesloten worden in termen van waarschijnlijkheid het meest voor de hand liggende koersverloop.

Resumerend:

Kopers deden vandaag hun best om een daling te voorkomen. Ik schreef het vanmiddag, een daling van de Amerikaanse beurzen werd niet gevolgd en een daaropvolgend herstel wel. Dat en het slot op het hoogste punt van de dag in de buurt van lijn b' kan alleen maar tot de conclusie leiden dat beleggers graag hogere koersen zien. Het nog te sluiten gap tussen 426,7 en 433,1 werd genegeerd, men is kennelijk voornemens dat indien mogelijk open te laten. Toch kan ik daar op dit moment nog niet van uit gaan, we kunnen namelijk nog blijvende weerstand ondervinden van lijn b' en de middellijn van de Bollinger Bands. Breken we daardoorheen dan wordt het een ander verhaal, dan zal ik met een hoger koersdoel op de proppen moeten komen. Voor dit moment kan ik dat niet doen, ik mag immers niet vooruitlopen op een doorbraak van een trendlijn. Zolang we ons dus onder lijn b' bevinden handhaaf ik de aanname dat we terug zullen keren naar het gap tussen 426,7 en 433,1 dat gisteren open bleef en dan alsnog gesloten zou kunnen worden. Een daling onder 434,7 is wat mij betreft het startsein voor deze beweging, waarop we dan naar 433,1 en het 38,2% niveau in de uurgrafiek rond 429,7 gaan. Zolang we bij lijn b' in de buurt zijn bestaat het risico dat deze aanname onjuist is.

En dan nog dit...

Beleggers aan onze beurs koesteren gezien het bovenstaande de hoop dat de AEX verder zal kunnen stijgen. Uiteindelijk is dat echter iets dat in de Verenigde Staten zal worden beslist, daarom vandaag een blik op de brede S&P500 index.

  • De S&P500 heeft op 17 maart jongstleden met de hammer die op die dag ontstond een duidelijke bodem gevormd, uit die bodem putten beleggers overal ter wereld de hoop op herstel. Dat deze bodem een blijvertje is en niet alsnog doorbroken wordt is evenwel nog met de nodige twijfel omgeven. Voor de korte termijn ligt er weerstand rond 1357, dit betreft het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 1388 - 1297. Normaliter reken ik bij een 76,4% niveau niet op weerstand, maar dat doe ik vanwege de lange min of meer zijwaartse beweging dit keer wel. Voor die tijd dat de index onder deze grens staat dienen we de mogelijkheid van een continuering van de daling in te calculeren. 
  • De graadmeter bevindt zich momenteel rond het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 dat eventueel ook nog weerstand kan vormen.
  • Zou de S&P500 boven 1357 geraken dan kan lijn x eventueel de pret van de bulls bederven en ook de toppen uit februari zouden nog een barrière kunnen vormen. Feitelijk is er pas bij een stijging boven de stippellijn op 1396 enig reden voor optimisme, al zou de graadmeter ook dan nog een obstakel vinden in de dalende lijn u. Een stijging boven 1396 zou echter de afronding van een W-vormige bodem inhouden, wat een kans zou bieden op een doorbraak van die dalende lijn. 
  • Vooralsnog is van dat alles geen sprake, vandaag lijkt namelijk een top te gaan ontstaan rond het 76,4% niveau. Als die top er komt zal de Amerikaanse markt op zoek moeten naar een volgende bodem en bepaalt de ligging van die bodem ten opzichte van de stippellijn rond 1270 vervolgens of er reden tot hoop blijft. Het is dus nog wat te vroeg om ons al te zeer mee te laten voeren door de bulls onder ons, dat is de conclusie van dit moment. -Ad Nooten- 

(geplaatst woensdag 26 maart 2008, 19.05u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen