ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze beursgraadmeter is vandaag ondanks erg slechte cijfers uit de VS met 1,1% gestegen, de markt heeft er zin in. Beleggers lijken bang om de boot te missen en negeren met het oog op de dalingen die we achter de rug hebben alle negatieve signalen. Men is er in toenemende mate van overtuigd dat we de bodem bereikt hebben. Een waarschuwend woord is daarom op zijn plaats. We bevinden ons namelijk in een dalende trend, dat blijft zo zolang de AEX index onder lijn r in bovenstaande grafiek staat. Dit wil zeggen dat we met een beweging bezig zijn die tegen de heersende trend in gaat, een zogenaamde countertrend beweging. Het belangrijkste kenmerk van zo'n beweging is dat hij letterlijk elk moment om kan slaan. De beurs kan morgen omkeren, maar ook verder stijgen naar het 61,8% niveau rond 474,1 of zelfs naar lijn r, zolang die lijn echter niet doorbroken is moeten we elke dag weer rekening houden met een mogelijke omslag. Een countertrend beweging is veeleer een beweging om afscheid te nemen van stukken dan om bij te kopen, tenzij u er natuurlijk op speculeert dat de beursgraadmeter straks door lijn r gaat breken. Dat is hoewel het natuurlijk kan gebeuren echter niet iets waar ik op durf te wedden, daarom stel ik me dag na dag behoedzaam op, om me niet te laten verrassen door eventuele topvorming. Bouwt u op een stijging gerichte posities op, dan lijkt het me sowieso raadzaam om met trailing stops te werken, zodat u uw winst veilig stelt op het moment dat de aandelenmarkt alsnog naar lagere niveaus gaat. Als mensen zich veilig wanen dan gaat het meestal mis, dat is de achtergrond van deze suggestie.

  • De AEX stijgt momenteel in ieder geval, dat is helder. Mijn zorgen zijn op dit moment dus prematuur of wellicht geheel overbodig. De graadmeter staat boven het 50% Fibonacci niveau rond 460,3, wat in principe een voorzetting naar het 61,8% niveau rond 474,1 mogelijk maakt.

  • Ik tekende gisteren omdat deze nog roet in het eten zou kunnen gooien de lichtgrijze lijn. Daar de punten waardoorheen ik de lijn tekende even terug in de tijd liggen is het mogelijk dat de lijn iets hoger of lager hoort te lopen, hij zou bij wijze van spreken door het hoogste punt van de candle van vandaag getekend kunnen worden. Deze lijn, waar hij ook precies ligt, zou de opmars van de graadmeter eventueel nog kunnen verstoren. Zoals ik hem momenteel in de grafiek getekend heb ligt hij morgen rond 465,9, rond die koers let ik morgen als we verder stijgen op eventuele weerstand. Ik schakel pas door naar 474,1 zodra duidelijk is dat de lichtgrijze lijn geen rol speelt.

  • De Bollinger Bands tonen ons een beweging die alle kenmerken heeft van de start van een stijgende trend. De AEX staat tegen de bovenste lijn aan, lijn en index trekken samen op naar boven, kenmerkend voor een opgaande beweging.

  • In de uurgrafiek zien we een ander kenmerk van een opgaande beweging, namelijk het proces van hogere toppen en hogere bodems dat vandaag een nieuwe top en een nieuwe bodem heeft opgeleverd. Ook deze grafiek straalt optimisme uit.

  • Dat optimisme blijkt ook uit het gegeven dat een daling onder lijn p die ik vandaag in de loop van de dag tekende moeiteloos teruggedraaid werd en uit het feit dat we vrijwel op het hoogste punt van de dag sloten. De markt kent geen enkele vorm van angst.
  • Het laat zich lastig voorspellen waar deze beweging ons gaat brengen, maar voor de korte termijn is er wel wat over te zeggen. Ik richt me bij een voortgaande stijging om te beginnen op lijn o' omdat de ligging daarvan correspondeert met de lichtgrijze lijn die ik bij de daggrafiek besprak en morgen rond 465,9 ligt. Het lijkt me daarom verstandig om voorlopig maar van weerstand van die lijn uit te gaan.
  • Breken we door lijn o' heen dan kan ik me alsnog op 474,1 richten, waar in de daggrafiek het 61,8% niveau ligt, maar daarvoor moet ik dan eerst het bewijs zien voordat ik die stap maak.
  • Dalen we morgen dan is de vanmiddag gevormde bodem rond 459,1 relevant, dit omdat daaronder het proces van hogere bodems zou eindigen waardoor het beeld minder positief zou worden. Overigens zou lijn o dan de stijging nog wel kunnen redden.

Resumerend:

Wat een optimisme is er ineens in de markt gevaren. Slechte macro-economische cijfers uit de VS kunnen ineens niemand meer deren, het lijkt wel alsof we weer terug zijn bij de stemming van eind vorig jaar. Je proeft een optimistische instelling, beleggers denken dat de bodem gezet is en zijn bang het herstel te mis te lopen. De AEX index bevindt zich in een opwaartse beweging, dat blijkt duidelijk uit de Bollinger Bands in de daggrafiek, het proces van hogere toppen en hogere bodems in de uurgrafiek en de trendlijn o in de daggrafiek. Het is zolang we ons in de daggrafiek onder lijn r bevinden een herstelbeweging binnen een dalende trend, wanneer deze beweging stopt is echter niet te zeggen. We staan in de daggrafiek momenteel boven het 50% niveau en kunnen dus theoretisch door naar het 61,8% niveau rond 474,1. Eerst wil ik me nochtans richten op de lichtgrijze lijn in de daggrafiek en lijn o' in de kwartiergrafiek, die kunnen tenslotte nog weerstand vormen. Voorlopig is een stijging naar 466 als die weerstand er inderdaad ligt het best haalbare, wordt lijn o' doorbroken dan vormt dat het bewijs om van een vervolg naar 474,1 uit te gaan. Bedreigingen zijn er op dit moment niet, die komen er pas mocht het proces van hogere bodems middels een daling onder 459,1 beëindigd worden. Het vervolg van de stijgende trend zou bij een daling onder dat niveau volledig afhangen van lijn o, maar ook dan bij steun van die lijn nog intact kunnen blijven.

En dan nog dit...

Ik kan het niet nalaten vandaag wederom over de Dow Jones te schrijven, het is werkelijk fascinerend wat daar gebeurt.

  • De Dow Jones index is vandaag namelijk terwijl er veel slecht nieuws over de markt uit werd gestort naar boven uit de driehoek y-y' gebroken, wat een technisch ongewone ontwikkeling is. Zo heeft er zich in een paar dagen tijd dus een complete omslag in het sentiment voorgedaan. Het begon vrijdagavond 35 minuten voor het slot met het gerucht dat er een reddingsplan in de maak zou zijn voor obligatieverzekeraar Ambac, een reddingsplan dat ik trouwens nog niet gezien heb. Vervolgens maakte kredietbeoordelaar S&P gisteren tijdens beursuren bekend de triple-A status van de grote obligatieverzekeraars te handhaven, dat leverde onmiddellijk een stijging op. Vandaag kwamen er daarna uitermate slechte macro-economische berichten, maar die schuift men terzijde omdat IBM zijn vooruitzichten heeft verhoogd en daarnaast $15 miljard aan eigen aandelen in gaat kopen. De bekendmaking van dit bericht kon met een potentiële doorbraak van lijn y' absoluut niet beter getimed zijn.
  • Het resultaat van dit alles is dat we na eerst aan de onderkant van de driehoek een valse uitbraak hebben gezien nu geconfronteerd worden met een uitbraak naar boven. Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat dit voor mij een verrassende ontwikkeling is. Een driehoek is een voortzettingspatroon en resulteert in het merendeel van de gevallen in de voorzetting van de daling. 
  • Dit keer verloopt het dus anders en dat is uiteindelijk waar we ons als belegger op moeten richten. We verdienen tenslotte geen geld door tegen de stroom in te zwemmen. Het eerste potentiële weerstandsniveau dat de Dow tegenkomt is de stippellijn rond 12750, een doorbraak door dat niveau zou de index met grote waarschijnlijkheid terugbrengen naar lijn x'. Wat ons de komende dagen te doen staat is kijken of die weerstand rond 12750 inderdaad doorbroken wordt. Negatief zou het pas weer worden bij een daling onder de laatste bodem die rond 12155 te vinden is. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen