ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX boekte vandaag een winst van bijna 0,5% en dat is een beweging waar ik eigenlijk niet van uit ging. De stijging werd veroorzaakt door een plots herstel van de Amerikaanse beurzen dat na ons slot plaats vond, een herstel dat bij ons voor een hogere opening zorgde. Aan het kleine lichaam van de candle ziet u dat we daarna niet veel meer opgeschoten zijn naar boven, al hebben we dat wel geprobeerd. Aan deze grafiek is niet te ontlenen of we morgen naar boven of naar beneden gaan.

  • We hebben dan meer aan de daggrafiek met Bollinger Bands waarin we zien dat de beursgraadmeter onder de middellijn gebleven is. In dit perspectief is een daling morgen nog steeds het meest waarschijnlijk.

  • Die daling komt er echter alleen als we morgen door het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 542,1 - 548,6 rond 544,6 zakken dat vanmiddag steun bleek te zijn. Een daling onder 544,6 zou naar ik veronderstel resulteren in een daling naar 542,1 of lager.

  • Blijven we daarentegen morgen boven 544,6 dan kunnen we een nieuwe stijgingspoging wagen.

  • Kijk ik naar de laatste candle uit de kwartiergrafiek, die van de slotveiling na 17.30u waar met name grote partijen in participeren, dan kan ik constateren dat de grote beleggers inzetten op een stijging. Zij zorgden in die slotveiling namelijk voor een doorbraak door lijn b die tot dan toe de dag domineerde en maakten hiermee hun verwachting kenbaar. Wellicht gaan zij ervan uit dat Wallstreet wederom zo'n sterke tweede helft zal kennen als gisteren. Ik heb voor het geval we morgen inderdaad verder stijgen Fibonacci lijnen over de daling 548,6 - 544,6 in de grafiek geplaatst, maar heb die net als gisteren lichtgrijs gemaakt vanwege het feit dat ik nog niet weet of we morgen werkelijk hogere koersen gaan zien. Weerstand vinden we mogelijk bij het 38,2% niveau rond 546,1, het 50% niveau rond 546,6 en het 61,8% niveau rond 547,1.
  • Die laatste grens is een oude bekende, we vinden daar namelijk de reeks toppen waar ik gisteren over schreef. Dit maakt het niveau nog belangrijker. Blijven we onder 547,1 dan kan de daling ook na een stijging naar die waarde nog opgepakt worden, breken we er daarentegen doorheen dan stel ik me voor dat we nogmaals gaan proberen door 548,6 te breken waar vandaag een dubbele top ontstond.
  • Komen we onder 544,6 dan haal ik de hierboven besproken Fibonacci lijnen direct weg, ik denk dat we dan zoals ik bij de uurgrafiek al schreef naar 542,1 of lager gaan.

Resumerend:

De AEX is vandaag gestegen, maar wist niet boven de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek te komen. Dit maakt een daling het meest waarschijnlijk. In de uurgrafiek vonden we echter steun op het 61,8% niveau rond 544,6, wat een voortzetting naar boven mogelijk houdt. Grote partijen gaan getuige de beweging in de slotveiling al uit van die stijging, dat is de reden dat ik voorlopig Fibonacci lijnen over de daling 548,6 - 544,6 in de kwartiergrafiek getekend heb. Uit die lijnen blijkt dat het 61,8% niveau rond 547,1 dat in die grafiek samenvalt met een reeks toppen morgen cruciaal is. Weten we het te passeren dan veronderstel ik dat er een nieuwe aanval op de weerstand rond 548,8 en de middellijn van de Bollinger Bands gaat volgen, zolang we echter nog onder 547,1 zijn is dat niet zeker en kan er nog een daling komen. Belandt onze beursbarometer onder 544,6 dan gaan we naar 542,1 of lager.

En dan nog dit...

Op 26 september schreef ik u op deze plaats over de FTSE index die op dat moment een omgekeerd hoofd en schouders patroon had afgerond, u herinnert zich dat misschien nog wel. Wilt u het teruglezen klik dan hier. Het patroon had een koersdoel van 6970, laten we kijken hoever de index inmiddels gekomen is.

  • De FTSE100 heeft vanaf de neklijn rond 6400 een behoorlijk eind van de weg naar dat koersdoel afgelegd, maar werd gestopt ter hoogte van een dubbele top die eerder dit jaar ontstond. Vervolgens is de Engelse beursgraadmeter naar beneden uit het kanaal g-g' gevallen waardoor een spannende fase intrad. Om het doel aan te kunnen houden moest de index immers boven de neklijn blijven. Dat blijkt te zijn gelukt, de FTSE probeert namelijk vanaf een recente bodem op 6413 terug te keren boven lijn g om zo de draad weer op te pakken.
  • Deze poging om de stijgende trend aan te houden slaagt als de index terug weet te keren boven lijn g. Zolang dat nog niet is gebeurd bestaat de kans nog dat de lijn weerstand gaat vormen en de index zal doen omkeren. Het zal u duidelijk zijn dat een eventuele daling onder de laatste bodem rond 6413 en de neklijn rond 6400 zwaar weer zou betekenen op de Engelse aandelenmarkt. Op dit moment staat er nochtans een hogere bodem, wat deze markt in principe de mogelijkheid geeft de stijging te vervolgen. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen