ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index steeg vanochtend bij opening direct met twee procent, reagerend op het forse herstel in de Verenigde Staten van gisteren. Die opening bracht ons daarmee naar de neklijn rond 227,5 van het hoofd en schouders patroon dat eergisteren ontstond. Die neklijn fungeerde onmiddellijk als weerstandslijn, zoals dat bij een neklijn van een dergelijk patroon ook mag worden verwacht. De graadmeter is vervolgens gedaald, waarmee het hoofd en schouders patroon geldig gebleven is. Dit is een belangrijk gegeven. Het patroon heeft tenslotte een koersdoel van ongeveer 185 punten en dat wijst op een mogelijke neerwaartse doorbraak door de stippellijn rond 217,8. Die stippellijn loopt door de bodem die in maart 2003 is ontstaan. Een daling onder dat niveau zou een verkoopsignaal zijn en dat maakt het gegeven dat we een patroon hebben dat op een beweging onder 217,8 wijst belangrijk. We moeten sterk rekening houden met een neerwaarts vervolg richting 185, dat er komt zodra we onder 217,8 belanden. Zolang we echter boven 217,8 blijven is er nog wat onzekerheid, maar de kans op een daling is zolang we niet boven de neklijn rond 227,5 komen groter dan die op een stijging.

  • De candle van vandaag staat binnen de Bollinger Bands, hetgeen een normalisering van de situatie betekent. Een index blijft over het algemeen namelijk niet lang buiten de banden. Al is daar geen exact aantal dagen voor te geven moet je op het moment dat de graadmeter buiten deze indicator komt rekening houden met de mogelijkheid van een terugkeer erbinnen. Dat is vandaag gebeurd. Dit maakt tevens weer ruimte vrij voor een vervolg naar beneden, want de indicator kent een dalende trend.

  • Die dalende trend zien we ondanks de koerssprong van vanmorgen ook terug in de uurgrafiek. De AEX vond vanmiddag nog steun iets boven de dubbele bodem van gisteren, maar ruggengraat toonde de markt door een opening van plus twee procent om te laten slaan in een slot van min 0,8% allerminst. Het betekent bovendien weer een lagere top in deze grafiek en je kunt er haast op wachten tot het leidt tot een zoektocht naar een lagere bodem. Het proces van lagere toppen en lagere bodems is immers intact en dat maakt het het verstandigst om uit te gaan van een toekomstige daling. 

  • Een deel van de aandelenmarkt heeft gezien de stijging die na 17.00u plaats vond echter toch nog vertrouwen in een stijging. Er werd een duidelijke korte termijn bodem neergezet, wat mij ertoe aangezet heeft om Fibonacci lijnen over de daling 227,7 - 218,3 van vandaag te tekenen. Zouden de late kopers hun gelijk halen en de index morgen stijgen dan vinden we in de Fibonacci niveaus rond 221,9, 223 en 224,1 potentiële weerstandsniveaus. Pas boven die grenzen zou het van een tweede poging kunnen komen om de neklijn van het hoofd en schouders patroon uit de daggrafiek rond 227,5 te doorbreken.
  • Anders wordt het mochten we onder de stippellijn rond 217,8 komen, dat zou zoals ik bij de daggrafiek besprak een verkoopsignaal zijn en neerkomen op instandhouding van de dalende trend.

Resumerend: 

De koerssprong waarmee we vanmorgen openden bracht ons naar de neklijn van het hoofd en schouders patroon dat afgelopen maandag in de daggrafiek ontstond. Die neklijn vormde weerstand en de index daalde de rest van de dag, waardoor het patroon geldig bleef. Dit is relevant omdat de formatie een koersdoel van 185 punten heeft, een doel waar we naar toe gaan mochten we door 217,8 zakken. De kans daarop is groot, niet alleen vanwege het patroon, maar ook op grond van de omstandigheden in de uurgrafiek. We hebben in die grafiek een proces van lagere toppen en lagere bodems en het lijkt een kwestie van tijd vooraleer aan dat proces een daling onder de laatste bodem wordt toegevoegd. Er zijn echter zoals de kwartiergrafiek toont nog partijen die een stijging voorzien, deze partijen opereerden kort voor het sluiten van de markt aan de koopkant. Halen zij hun gelijk en stijgt de index morgen dan vinden we rond 221,9, 223 en 224,1 eventueel weerstand, pas daarboven zou het komen van een nieuwe aanval op de neklijn van het hoofd en schouders patroon rond 227,5. Zakken we echter door 217,8 dan verloopt de zaak negatief en vervolgen we onze reis richting 185 punten. Dit laatste lijkt me momenteel het meest waarschijnlijk.

En dan nog dit...

Samen met de FTSE behoort de AEX tot de witte raven onder de indices. Met uitzondering van deze twee zijn alle graadmeters namelijk al door bodems van vorig jaar gezakt, zo ook de DAX. Deze index staat echter nog een heel eind boven de bodem uit 2003, zoals onderstaande maandgrafiek illustreert. Dit heeft overigens te maken met het gegeven dat deze index een herbeleggingsindex is waarin uitgekeerd dividend wordt meegerekend.

  • De DAX is onder de bodems gekomen die in oktober en november van het vorig jaar ontstonden en heeft daarmee de daling voortgezet. Het eerste doel is de bodem die in 2004 ontstond. Die bodem ligt rond 3620 (let op: schaalverdeling x10) en valt ongeveer samen met het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging uit de jaren 2003 - 2007 en een bodem die in 2001 werd gevormd. De Duitse DAX daalt voorlopig dus verder en ik zie eerlijk gezegd geen enkele reden waarom de AEX dit voorbeeld niet zou volgen, op de Amerikaanse beurzen na die nog trachten te voorkomen dat zij verder wegglijden en zo nog redding zouden kunnen bieden. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 25 feb 2009, 19.15u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 feb 09.15u: AEX twee procent hoger gestart

25 feb 10.00u: AEX gedaald, maar wel met vlag

25 feb 11.00u: Uitbraak uit vlag, markt wil omhoog

25 feb 12.00u: Beweging omhoog niet voortgezet

25 feb 13.00u: Gap AEX van vanmorgen gesloten

25 feb 14.00u: Steun tussen 50% en 61,8%

25 feb 15.00u: Afwachten wat het wordt

25 feb 16.00u: AEX-index heeft daling weer hervat

25 feb 17.00u: Index weer dichtbij bodem uit 2003

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven