ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beursindex is in deze verkorte handelsweek gedaald, hetgeen in de weekgrafiek gezorgd heeft voor een rode candle. De daling hield ons in de buurt van de vorige maand gevormde bodem, waardoor het risico op een toekomstige daling onder die bodem reëel is. Dit is de stand van zaken waarmee we de Kerstdagen in gaan.

  • De AEX daalde vandaag met iets meer dan een procent, wat de graadmeter iets dichter bij de onderkant van de vlag s-s' bracht. Bij dit patroon zou een daling naar en een neerwaartse doorbraak door lijn s passen, het gaat namelijk om een voortzettingspatroon dat een neerwaarts vervolg voorspelt. Zolang die doorbraak echter nog geen feit is zouden de zaken zich nog anders kunnen ontwikkelen, wat het zaak maakt om volgende week allereerst te gaan verifiëren of we inderdaad naar lijn s gaan.

  • Ga ik af op het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands dan zouden we inderdaad kunnen gaan dalen. De AEX staat immers onder de middellijn, hetgeen negatief is.

  • In de uurgrafiek is vandaag een stijgende wig ontstaan. Dit patroon wijst op een daling naar en onder lijn s, want het heeft een koersdoel van ongeveer 235. Hierbij wil ik twee opmerkingen maken. De eerste is dat de betekenis van een wig met vier dagen zonder handel voor de deur kleiner is dan normaliter. Het tweede punt is dat er nog geen uitbraak uit het patroon heeft plaatsgevonden, waardoor het nog niet afgerond is. Voordat ik voetstoots van een daling uit kan gaan zal ik daarom de feitelijke uitbraak af moeten wachten.

  • Dat wachten op de uitbraak doe ik volgende week aan de hand van de kwartiergrafiek waarin ik de stijgende wig overgenomen heb. Komen we onder de wig dan gaan we naar de stippellijn door een voorgaande bodem rond 240,3 waar eventueel nog steun kan liggen, daaronder naar lijn s die u in de uurgrafiek ziet.
  • Voor het geval we niet naar beneden, maar naar boven uit de wig breken heb ik de Fibonacci lijnen laten staan die ik eerder vandaag over de daling 248,9 - 240,6 tekende. Deze lijnen leveren potentiële weerstandsniveaus rond 243,8, 244,7 en 245,7 op en de stippellijn rond 243,5 kan als voormalig steunniveau eveneens weerstand blijken. Zouden we stijgen ondanks de in de daggrafiek gememoreerde vlag s-s' dan weten we rond welke punten er mogelijke hindernissen liggen.

Resumerend: 

Deze korte handelsweek heeft een rode candle opgeleverd, wat ons in de gevarenzone bij de bodem van vorige maand hield. Het gevaar op een daling tot onder die bodem is nog altijd aanwezig, temeer daar er in de daggrafiek een vlag te zien is die eveneens in die richting wijst. Een vlag is namelijk een voortzettingspatroon. Van die voortzetting kunnen we echter pas zeker zijn zodra het patroon afgerond is, dus zodra we naar beneden door lijn s gebroken zijn. We zullen volgende week na moeten gaan of dat gebeurt. In de uurgrafiek is een wig ontstaan die met zijn koersdoel 235 een gang naar of onder lijn s aangeeft. Breken we naar beneden uit dan is dat de gang die we gaan maken, waarbij er onderweg rond 240,3 eventueel nog steun gevonden zou kunnen worden. De wig in de uurgrafiek heeft met vier handelsloze dagen voor de boeg echter minder waarde dan gebruikelijk, daarom geef ik u ook de belangrijke grenzen voor het geval we naar boven uit de wig in kwartier- en uurgrafiek breken. U vindt dan mogelijke hindernissen rond 243,5, 243,8, 244,7 en 245,7.

En dan nog dit...

Vorige week dinsdag schreef ik over de dollar en kwam tot de conclusie dat er vooralsnog een einde was gekomen aan de daling van de euro ten opzichte van die munt. Ik plaatste Fibonacci lijnen over de daling $1,604 - $1,233 en bepaalde daarmee dat de mogelijke weerstandsniveaus zich op $1,375, $1,418 en $1,462 bevonden. De euro heeft inmiddels zoals u hieronder kunt zien rond dat laatste niveau een top gevormd.

  • De vraag die nu speelt is die welke richting onze munt zal kiezen. Om nu of in de nabije toekomst een antwoord op deze vraag te kunnen geven tekende ik Fibonacci lijnen over de stijging $1,255 - $1,472. Potentiële steunniveaus vinden we rond $1,389, $1,363 en $1,338. Ieder van deze niveaus kan het startpunt zijn voor een volgende stijgingsronde en een aanval op de top rond $1,472. Momenteel staat de euro ter hoogte van het 38,2% niveau, maar is nog niet gestegen van dat punt. Dit wil zeggen dat ik u op dit moment nog niet kan vertellen of er binnenkort al een volgende beweging naar boven volgt. Dat kan namelijk pas gezegd worden zodra er een duidelijke bodem is neergezet, waarvoor in deze grafiek een stijging boven het hoogste punt van de voorlaatste candle rond $1,413 nodig is. Zolang die bodem er niet staat is er nog een kans dat de euro lager gelegen Fibonacci niveaus op gaat zoeken om die uit te proberen als steunniveau. Nu is het dus nog even afwachten wat de munt gaat doen.
  • Tot slot een agendapunt. Dit was de laatste analyse van deze week, volgende week ben ik gewoon aanwezig en kunt u dus weer op deze site terecht voor analyses en updates. Ik wens u fijne Kerstdagen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 24 dec 2008, 15.40u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 dec 09.15u: Lagere start op korte handelsdag

24 dec 10.00u: AEX onderweg naar oude bodem

24 dec 11.00u: Daling na kort herstel weer hervat

24 dec 12.00u: Herstel zonder dat 240,3 bereikt is

24 dec 13.15u: Cijfers nabeurs, maar A'dam koopt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven