ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De zesde rode candle op rij, dat is het resultaat van een nieuwe week handel op de Amsterdamse effectenbeurs. De beweging naar beneden is nog altijd gericht op de magenta lijn onderin de grafiek, de lijn door de bodem uit het jaar 2003 rond 218. We bevinden ons namelijk onder het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 218 - 564 en dat maakt een volledige correctie van die stijging waarschijnlijk. De bodem rond 218 blijft zolang ik geen overtuigend bodempatroon heb gezien mijn koersdoel.

  • Er wordt wel voortdurend geprobeerd om tot de vorming van een bodem te komen. De candle van vandaag betreft net als die van vandaag namelijk een hammer. Het slot lag iets boven de opening, beiden lagen iets onder het hoogste punt van de dag. Hieruit blijkt dat de beursindex ten opzichte van de opening na een forse daling sterk teruggekomen is. Dat is zo kort voor een weekend een teken dat een deel van de markt rekening houdt met bodemvorming, anders zouden de kopers dat risico naar ik veronderstel niet durven lopen.

  • Het was vandaag overigens wederom een dag van grote verliezen. De AEX-index eindigde 4,6% onder het slot van gisteren, maar dat viel in verhouding met het verlies dat eerder op de dag te noteren was nog mee. Op het laagste punt stond de beursgraadmeter namelijk ruim 9,8% onder het slot van gisteren. Een eindsprint bracht verbetering, aanstaande maandag moet blijken of het besluit van kopers om zo kort voor het weekend nog in te stappen de juiste was.

  • Het algehele verloop belooft in dit opzicht nog steeds niet veel goeds. We bevinden ons tenslotte in een dalende trend en dat blijft zo zolang de index onder lijn c koerst. Zelfs een doorbraak door lijn c zou me nog niet zeker doen zijn van bodemvorming, lijn h zou dan de stijging nog op kunnen vangen. Het is wel zo dat ik hier geleidelijk minder zeker van wordt. De punten waardoorheen lijn h getekend is liggen al behoorlijk ver terug in het verleden, wat de lijn naarmate de tijd vordert minder betrouwbaar maakt. Ik wil echter noch van een doorbraak door lijn c, noch van een toekomstige beweging boven lijn h uitgaan voordat die er daadwerkelijk staan. Dat is de reden dat ik op dit moment ondanks de hammer van vandaag nog steeds aanneem dat de daling gehandhaafd zal blijven tot we de waarde 218 hebben bereikt.

  • Ondersteuning voor deze verwachting vind ik in de daggrafiek met Bollinger Bands waarin tot op heden sprake is van een dalende trend. Deze trend blijft actueel zolang de lijnen van deze indicator dalen en de beursgraadmeter onder de middellijn verblijft.

  • In de uurgrafiek heb ik twee nieuwe lijnen getekend, één definitieve en één voorlopige lijn. De definitieve lijn is lijn m, de voorlopige lijn is de grijze lijn met het vraagteken erbij. De grijze lijn is een studielijn die ik parallel aan lijn m getekend heb, om reden dat er vanuit de huidige situatie eventueel een nieuw dalend trendkanaal zou kunnen ontstaan waarvan lijn m de onderkant is. Dit kan alleen gebeuren als de AEX aanstaande maandag lager opent.

  • Wat er gebeurt als we niet lager, maar hoger openen bespreek ik tot slot aan de hand van de kwartiergrafiek.

  • Het slot van vandaag lag op het 50% Fibonacci niveau van de daling 259 - 232,4 waarover ik de gebruikelijke magentakleurige Fibonacci lijnen getrokken heb. Het 50% niveau is een potentieel weerstandsniveau en dat wil zeggen dat er hier eventueel een top zou kunnen ontstaan. Is dat het geval dan wordt de grijze lijn definitief en kan ik 218 aanhouden als richtpunt. Uiteraard zal ik me dan om te beginnen richten op het laagste punt van vandaag rond 232,4, pas daaronder heb ik concreet bewijs in handen voor een vervolg richting 218.
  • Gaan we aanstaande maandag hoger dan breken we door dit 50% niveau, waarop ik uit zou gaan van een stijging naar het 61,8% niveau rond 248,8. De stippellijn rond 247,2 kan dan eventueel nog weerstand vormen, maar de kans daarop schat ik niet hoog in. Een eventuele stijging tot boven het 61,8% niveau rond 248,8 zou ons naar lijn c doen gaan, de dalende trendlijn die we in de daggrafiek al zagen.

Resumerend:

Onze effectenbeurs is vandaag voor de zesde week op rij lager gesloten. De AEX-index bevindt zich al enige tijd onder het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 218 - 564 en is gezien deze stand en de daling van deze week nog steeds op weg naar 218. Er worden wel verwoede pogingen gedaan om tot de vorming van een bodem te komen, zo ontstond er zowel gisteren als vandaag een hammer. Die van gisteren bleek niets waard, vandaag volgde er immers een grote daling. Maandag moet blijken wat de betekenis is van die van vandaag. Feit is dat de beurs sterk terugkwam van een daling van ruim 9,8%, aan het eind van de dag resulteerde nog "slechts" een daling van 4,6%. Er zijn dus nogal wat beleggers geweest die besloten voorafgaand aan het weekend te kopen. Aanstaande maandag moet blijken of zij hier verstandig aan hebben gedaan. Stijgen we dan is dat het geval, althans in ieder geval voor de korte termijn. De index kan dan naar 248,8 in de kwartiergrafiek, waarbij ik aan wil tekenen dat er rond 247,2 eventueel nog weerstand zou kunnen blijken te liggen. Een stijging tot boven 248,8 zou een beweging naar lijn c veroorzaken. Het slot van vandaag lag echter in diezelfde kwartiergrafiek op het 50% niveau, een punt waarop tevens een lijn te tekenen is die samen met lijn m in de uurgrafiek een dalend trendkanaal zou kunnen gaan vormen. Het is dus heel goed mogelijk dat we aanstaande maandag direct dalen, om in eerste instantie terug te keren naar het laagste punt van vandaag 232,4 en vervolgens door te stoten richting 218. Dit laatste scenario acht ik op voorwaarde dat de Amerikaanse beurzen er in het laatste uur van de handel niet opnieuw een onverklaarbare en snelle stijging uitpersen zoals zij dat gisteren deden het meest waarschijnlijk.

En dan nog dit...

Laat ik aan het eind van deze beursweek een blik werpen op de wereldwijd meest bekende beursindex, namelijk de Dow Jones.

  • U ziet de situatie van 19.45u vanavond, de Dow stond op dat tijdstip op een verlies van ongeveer 4,7%. De beursgraadmeter is onderweg naar de bodem die in 2003 rond een stand van 7400 punten ontstond. Dit is het eerstvolgende potentiële steunniveau. Het ligt voor de hand dat die waarde op een gegeven moment op de borden zal prijken, wat ongetwijfeld menig Amerikaan in grote vertwijfeling naar het koersverloop zal doen kijken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 24 okt 2008, 20.10u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 okt 09.15u: AEX fors lager door daling in Azië

24 okt 10.00u: Gap van vanmorgen is gesloten

24 okt 11.00u: AEX in rap tempo verder omlaag

24 okt 12.00u: Daling index razendsnel verlopen

24 okt 13.15u: Herstel gestopt bij Fibonacci niveau

24 okt 14.00u: Hogere bodem in kwartiergrafiek

24 okt 15.00u: AEX naar beneden uit driehoek

24 okt 16.00u: Herstel na opening beurzen VS

24 okt 17.00u: AEX zoekt met VS de weg omhoog

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven