ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag start ik de slotanalyse op een ongebruikelijke manier, namelijk met de kwartiergrafiek. De reden zal u na een korte blik op de grafiek duidelijk zijn, dat is de snelle stijging die vanmiddag plaats vond. Uit het niets schoten vanmiddag op een zeker moment de Amerikaanse S&P500 futures naar boven, de AEX met zich meenemend. Dit plaatste vele marktpartijen naar ik inmiddels uit reacties van her en der begrepen heb voor een verrassing, zij zaten scheef en moesten draaien. Er was sprake van wat men een short squeeze pleegt te noemen. Spelers die op een daling speculeerden sloten razendsnel hun posities of draaiden zelfs naar tegenovergestelde transacties. Dit moet massaal zijn gebeurd, alleen dat kan een verklaring vormen voor de snelheid waarmee de stijging verliep. Het venijn van de beweging zat in de candle die om 16u startte, een candle die ontstond doordat de Amerikaanse futures enkele minuten eerder met kracht naar boven door een weerstandsniveau braken. Er was sprake van een geweldig offensief.

  • Ga ik in de grafiek op zoek naar nieuwe aanwijzingen dan vind ik de driehoek f - f '. Dit is een patroon dat ik vandaag overigens pas achteraf zag, dus na de uitbraak naar boven. Voor die tijd leek zich een hoofd en schouders patroon met de neklijn op 270,7 te ontwikkelen, misschien is mijn aandacht daar teveel op gericht geweest. Maar goed, achteraf is alles altijd gemakkelijk redeneren. Feit is dat er een uitbraak uit een driehoek heeft plaatsgevonden, zoals hieronder in de uurgrafiek nog wat beter zichtbaar is.

  • Een driehoek is een voortzettingspatroon dat meestal halverwege een beweging ontstaat. Dit geeft hier een koersdoel van 300 punten. De beweging die volgt op een driehoek heeft over het algemeen ongeveer dezelfde hellingshoek en duur als de voorafgaande beweging. Dit wil zeggen dat er een kanaal zou moeten ontstaan dat ongeveer parallel loopt aan het kanaal z - z' en dat we over zo'n acht beursdagen rond 300 punten zouden moeten staan. Met dit gegeven dat voortvloeit uit het patroon heb ik echter erg veel moeite, waarom vertel ik u bij de daggrafiek.

  • In die daggrafiek vinden we inmiddels een rij van negen groene candles achter elkaar. Het is exceptioneel dat een beurs negen dagen achter elkaar zonder enige correctie stijgt. Beurzen kennen op- en neergaande bewegingen of horen deze althans te kennen. Ik heb op grond hiervan moeite om te geloven in een koersdoel van 300 punten voor zo een korte termijn.

  • De doorbraak door de stippellijn op 271,1 die vandaag heeft plaatsgevonden maakt een dergelijke stijging echter mogelijk. Blijven we namelijk morgen boven die grens dan wordt in de weekgrafiek een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond met de waarde 345 als koersdoel. Vorige week vrijdag sprak ik hier al over, net als over de vlag met het koersdoel van 315 punten dat vorige week werd afgerond. De stap van vandaag past in dat beeld.

  • Voorwaarde is zoals in het vorige punt gememoreerd dat we de week morgen boven 271,1 punten afsluiten. De doorbraak blijft dan geldig en daarmee ook de achtereenvolgende koersdoelen 300, 315 en 345 punten.

  • Een bekend gegeven in de technische analyse is dat grote stijgingen vaak een soort apotheose kennen, een laatste felle stijging waarmee de beweging naar boven wordt afgerond. Noem het maar een nabrander. Dit zou hier eventueel het geval kunnen zijn. Een doorbraak is echter een doorbraak en ik heb al de harde grens van 271,1 als scheidslijn, die wil ik gebruiken om te bepalen of dit eventueel de laatste stap naar boven geweest zou kunnen zijn. Zouden we morgen onder deze vandaag doorbroken lijn op 271,1 komen dan betrof het inderdaad de apotheose en volgt een correctie. Blijven we morgen echter boven die grens dan komt het in de weekgrafiek van een doorbraak en is het zaak om de blik naar boven gericht te houden.

  • Kijk ik tot slot naar de daggrafiek met Bollinger Bands dan zie ik een onmiskenbaar sterke opwaartse trend. De bovenste lijn stijgt scherp en de AEX blijft er voortdurend bij in de buurt, krachtiger kan een trend zich niet ontwikkelen. Dit blijft zo zolang de beursgraadmeter in de buurt van de bovenste lijn koerst. Mocht de index terugvallen dan kan de middellijn steun gaan vormen, zoals dat in april ook gebeurde, en de opwaartse trend intact houden.

Resumerend: 

Eén aanvalsgolf in de Amerikaanse S&P500 futures, dat was wat er voor nodig was om op alle beurzen een stijging te laten ontbranden. De AEX schoot als een raket omhoog en brak door alle dit jaar tot dusverre gevormde toppen. Daarbij werd een driehoek afgerond die als koersdoel de waarde van 300 punten heeft. Vorige week al ontstond in de weekgrafiek een vlag met een doel van 315 punten, zou de index morgen boven 271,1 sluiten dan krijgen we in de weekgrafiek een omgekeerd hoofd en schouders patroon met een koersdoel van 345 punten. Het doel van 300 punten van de driehoek past dus in het grote plaatje. Ik heb er desondanks moeite mee, wat veroorzaakt wordt door het gegeven dat we al negen dagen achter elkaar geen enkele correctie hebben gezien. Dit is ongewoon. Zou het dan mogelijkerwijs de apotheose van de stijging zijn geweest? Dat kan zijn, maar ik wil daar niet bij voorbaat van uit gaan. Een doorbraak is een doorbraak, zeker als die met zoveel overtuiging plaats vindt als die van vandaag. Bepalend is de grens 271,1, blijven we daar morgen boven dan ga ik de komende tijd in de uurgrafiek op zoek naar een nieuw te vormen kanaal dat parallel loopt aan het kanaal z-z'. Mijn doel staat dan op 300 punten. Ik trek dit terug mochten we morgen onder 271,1 sluiten. 

En dan nog dit...

De AEX staat op het hoogste punt van het jaar, net als de DAX overigens. Niet alle indices zijn echter zover. De BEL20 staat ter hoogte van het hoogste punt van dit jaar, maar is nog niet doorgebroken. De Eurostoxx50, CAC40 en de FTSE100 bevinden zich nog onder de toppen die op 6 januari van dit jaar werden gevormd. Deze indices moeten de doorbraak van de AEX-index dus nog bevestigen. Zolang dit niet is gebeurd kan Amsterdam in theorie nog teruggefloten worden.

  • De kritische grens voor de FTSE100 waarvan u de daggrafiek hierboven ziet ligt op 4675. De top linksboven in de grafiek moet doorbroken worden wil deze markt nieuwe ruimte naar boven krijgen. 
  • Vergelijkbare waardes voor de andere indices zijn 2610 voor de Eurostoxx50 en 2430 afgerond naar boven voor de CAC40. De Franse graadmeter moet daarnaast nog afrekenen met de top van vorige maand rond 3400 punten. 
  • Volgen deze indices straks de AEX en de DAX? Wie het weet mag het zeggen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 23 juli 2009, 19.46u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 juli 09.15u: Driehoek in kwartiergrafiek intact

23 juli 10.00u: AEX-index nog niet verder gedaald

23 juli 11.00u: Graadmeter heeft 61,8% bereikt

23 juli 12.00u: AEX niet losgekomen van steun

23 juli 13.30u: 61,8% niveau is nog intact

23 juli 14.00u: Index omhoog van Fibonacci grens

23 juli 15.00u: Opnieuw lagere top voor de AEX 

23 juli 16.00u: Felle stijging door S&P futures

23 juli 17.00u: Ongelooflijk snelle opmars van AEX

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven