ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze beursgraadmeter is vandaag met 1,1% gestegen, de aandelenmarkt heeft hiermee de mogelijkheid open gehouden voor een nieuwe poging om het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 519,1 - 401,5 rond 474,1 aan te vallen. Dat niveau is zoals ik u gisteren vertelde van belang omdat er zolang we er niet doorheen gebroken zijn theoretisch nog een daling kan volgen. De candle van vandaag wijst uit dat de markt kansen voor een doorbraak ruikt, de index heeft immers al na twee rode candles steun gevonden.

  • Een eventuele beweging boven het 61,8% niveau zou als dat gevolgd wordt door een stijging boven de laatste top rond 476,3 tot een beweging naar de stippellijn rond 480 leiden. Dat is een uiterst belangrijke lijn daar hij door twee bodems getrokken is die respectievelijk in augustus en november vorig jaar zijn bereikt, er is daardoor een grote kans op weerstand.

  • Zolang we niet boven het 61,8% niveau staan wil ik ondanks de stijging die we vandaag zagen op de steun ter hoogte van de onderzijde van de laatste twee candles rond blijven letten, die vinden we rond 463,9. Een eventuele beweging onder die grens zou de kans op een neerwaarts vervolg weer toe doen nemen.

  • Het beeld in de Bollinger Bands is nog altijd positief, de index staat ruim boven de sterk stijgende middellijn en de stand van zaken in deze indicator weerspiegelt zo een opwaartse trend. Dit blijft zo zolang we ons boven de middellijn bevinden.

  • Het heeft even geduurd voor het tot me doordrong waarom de grens 463,9 een rol speelde als steunniveau, vanavond kwam ik daar uiteindelijk achter. Het betreft het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 460 - 476,3 waarover u in deze uurgrafiek Fibonacci lijnen getekend ziet. Dit is in een situatie als deze een ongewoon steunniveau, dat is ook de reden dat het me nu pas opgevallen is. Het 76,4% niveau telt normaliter alleen mee in zijwaartse bewegingen, een dubbele bodem als onderdeel van een correctie in een stijgende trend is een uitzondering.

  • Deze uitzondering heeft echter wel gezorgd voor de mogelijkheid dat we alsnog verder gaan stijgen, met name de stijging tot boven 469,8 was een teken van kracht omdat het van de dubbele bodem een W-vormige bodem gemaakt heeft. Rond 469,8 zou er nu wil deze bodem in stand blijven steun moeten komen te liggen.

  • In de kwartiergrafiek ziet u Fibonacci lijnen over de daling 476,3 naar 463,9 waar de dubbele bodem is ontstaan. De AEX-index is tot het 61,8% niveau van deze daling gestegen, dat vinden we op 471,6. Dit is morgen een belangrijk niveau.
  • Zouden we er namelijk doorheen breken dan is de kans op een stijging naar het 100% niveau rond 476,3 groot, wat dus zou betekenen dat het van een aanval op het 61,8% niveau in de daggrafiek zou komen dat rond 474,1 ligt.
  • Voor alle zekerheid heb ik nog wel het 76,4% niveau rond 473,4 in de grafiek geplaatst, dit omdat er daar een kleine kans op weerstand zou zijn.
  • Blijven we morgen echter onder het 61,8% niveau rond 471,6 dan is het in theorie nog mogelijk dat het van een hervatting van de daling komt. Dalen we vanaf de huidige positie dan zal ik dat volgen aan de hand van nieuwe Fibonacci lijnen over de stijging vanaf 463,9, om aan de hand daarvan vast te stellen hoe het met de kans op een daling onder 463,9 staat. Ik kan die lijnen op dit moment nog niet plaatsen omdat ik nog niet weet of het hoogste punt van vandaag al dan niet een top gaat zijn.

Resumerend:

De hoofdindex van de Amsterdamse effectenbeurs boekte vandaag een winst van 1,1% en beleggers hielden hiermee de hoop op een vervolg naar boven in leven. Dit is van belang omdat we in de daggrafiek tot dusverre een top hebben gevormd ter hoogte van het 61,8% niveau rond 474,1. Willen we verder stijgen naar 476,3 en 480 dan dienen we de weerstand van dat niveau absoluut te breken, zolang we dat nog niet gedaan hebben is er nog een kans op een hervatting van de daling. We zijn vandaag in de kwartiergrafiek rond het 61,8% niveau van de daling 476,3 - 463,9 gesloten dat rond 471,6 ligt. Komen we daar morgen boven dan is er nog een kleine kans op weerstand bij het 76,4% niveau rond 473,4, daarboven gaat het om een poging om in de daggrafiek door 474,1 te breken teneinde verder naar boven te kunnen gaan. Blijven we daarentegen onder 471,6 dan moeten we nog rekening houden met de mogelijkheid van een daling, nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen moeten in dat geval duidelijk maken hoe het met de kans daarop staat. Een verdere daling zou pas zijn beslag krijgen bij een daling onder de dubbele bodem rond 463,9.

En dan nog dit...

Vorige week vrijdag vertelde ik u op deze plaats dat de S&P500 index met het doorbreken van de dalende lijn x in onderstaande grafiek weliswaar een belangrijke, maar nog geen beslissende stap genomen had. Tijd om te kijken hoe het ermee gaat.

  • U ziet de daggrafiek van de S&P500 index van vanavond 18.45u, waarin overigens opvalt dat de index na een voortvarende start waarmee de graadmeter boven de candle van gisteren kwam op een licht verlies staat. Het is onzeker of de index verder zal stijgen. 
  • Er blijkt weerstand te hebben gelegen rond de stippellijn op 1395, weerstand die nog niet uitgenomen is. Het kan pas van een positieve ontwikkeling komen wanneer de S&P500 boven 1395 komt en vervolgens door de dalende trendlijn u breekt. Een eventuele terugkeer onder lijn x zou een negatieve ontwikkeling zijn en de zorgen omtrent een daling die vrijdag bij velen verdwenen leken weer terugbrengen. -Ad Nooten-

(geplaatst woensdag 23 april 2008, 19.25u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen