ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We hebben deze week zoals u in bovenstaande weekgrafiek ziet een klein stukje van de winst van vorige week ingeleverd. Het lijkt echter niet iets om je zorgen over te maken, dat zou pas het geval zijn als de index onder de steun rond 470,5 zou zakken en daar bevinden we ons nog ver boven. De huidige stand biedt ons na de duidelijke bodem die op 470,5 is ontstaan nog alle gelegenheid om de stijging naar lijn e voort te zetten.

  • Bekijken we het laatste deel van het koersverloop uit het kanaal eg in de weekgrafiek wat nauwkeuriger in de daggrafiek dan zien we zoals gewoonlijk wat meer, de grafiek biedt immers meer detail. U ziet twee toppen die op 15 en 20 december zijn ontstaan en vrijwel op dezelfde hoogte liggen, ik zie het daarom als een dubbele top. De index bevindt zich ter hoogte van de tussen die toppen liggende bodem en dat is volgende week woensdag als de beurs na de Kerst weer open gaat een belangrijk niveau.

  • Weet onze beursgraadmeter vanaf de slotstand van vandaag te stijgen dan ontstaat een rechthoek, dat is een patroon dat meestal tot een stijging middels een doorbraak naar boven leidt. Dit zou het de beursindex ook mogelijk maken om naar het lange termijn koersdoel 518 te gaan dat ik zoals u in de slotanalyse van 30 november op grond van de situatie in de maandgrafiek heb bepaald. Natuurlijk zou er dan eerst nog afgerekend moeten worden met weerstand rond 497,4 en 498,5, maar de mogelijkheid zou aanwezig zijn.

  • Anders loopt het mocht de AEX-index woensdag dalen, dat zou van de dubbele top namelijk een toppatroon in de vorm van de letter M maken en in een beweging naar beneden resulteren. Steun zou er in dat geval kunnen liggen rond de magenta stippellijn, het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50. Ik zou in dat geval ook Fibonacci lijnen over de stijging 470,5 - 497,4 plaatsen, op grond waarvan er op 487,1, 484 of 480,8 steun zou kunnen liggen. Dat zijn namelijk het 38,2%, het 50% en het 61,8% niveau van die voorgaande stijging en dientengevolge mogelijke retracement niveaus. Ik wilde die lijnen vandaag echter nog niet tekenen omdat ik nog niet weet of we woensdag wel verder gaan dalen, het plaatsen van de lijnen zou wat voorbarig zijn.

  • Zoals gewoonlijk maak ik na het bespreken van de gewone grafiek een uitstapje naar de daggrafiek met Bollinger Bands. Ik doe dat voornamelijk om de trendrichting vast te stellen en eventuele steun- en weerstandsniveaus. De trendrichting is momenteel zijwaarts, de lijnen van de indicator stijgen namelijk niet noemenswaardig. Steun wordt gevormd door de gestippelde middellijn waar we nog een flink stuk boven zijn, weerstand is de bovenste lijn waar we ons nog een aardig eind onder bevinden. Voor de korte termijn hoeven we dus op die niveaus nog niet te letten, laten we daarom vlug verder gaan naar de uurgrafiek.

  • In die uurgrafiek krijgen we wel interessante informatie die we volgende week mooi kunnen gebruiken. Ik doel dan met name op onze positie ten opzichte van de stijgende lijn v. Deze lijn hervatte op 12 december na een kort eendaags uitstapje zijn functie als steunlijn. Woensdag zal direct blijken of deze lijn de index blijft ondersteunen en dus weer naar boven gaat helpen of dat de lijn opnieuw gebroken gaat worden waardoor hij geen functie meer heeft. Laat ik beide gevallen even met u doorspreken.

  • Zakken we woensdag door lijn v dan is er voor de korte termijn nog één belangrijk potentieel steunniveau en dat is de onderkant van het gap van 14 december op 489,6. De onderkant van een gap vormt vaak steun, deze grens zou een verdere daling dus nog kunnen voorkomen. Ik vermoed echter dat een beweging onder 490,7 waar we op 19 december al eerder steun vonden tot een daling ter grootte van de hoogte van de beweging van de laatste tijd zou leiden, dat zie je wel vaker. Het zou ons richting 484 brengen en daardoor dus automatisch onder 489,6. Boeiend is dat het 50% niveau dat ik bij de daggrafiek noemde ook rond 484 ligt, waardoor het een plausibel koersdoel wordt.

  • Laten we echter niet teveel vooruit lopen op zaken die zich misschien helemaal niet voordoen. We staan immers op lijn v en dat houdt in dat we de lijn het voordeel van de twijfel moeten geven en voor volgende week vooralsnog van een stijging uit moeten gaan. Ik doe dat op grond van de gewoonte dat ik bij een trendlijn altijd aanneem dat hij in stand zal blijven. In dit geval heb ik overigens wel enige twijfel, daarom ging ik in het vorige punt zo uitgebreid op het scenario van een daling in. Lijn v is al een keer doorbroken geweest, met een beweging onder de lijn die ik een korte breuk noem, dat maakt in het algemeen een lijn als deze toch wat minder betrouwbaar. Stijgen we volgende week toch dan is de stippellijn rond 494,4 in deze grafiek de eerste weerstand die we tegenkomen en dus het eerste richtpunt. Zouden we daarboven komen dan zou 496,8 op de borden kunnen komen te staan.

  • De beweging die we in de kwartiergrafiek aan het eind van de handel maakten toont daarnaast dat de grote spelers die het laatste deel van de handel van oudsher domineren bepaald niet het vertrouwen hadden om hun posities over de Kerstdagen aan te houden. Er spreekt een zekere ongerustheid uit de laatste vier rode candles, beleggers namen het zekere voor het onzekere en stapten uit. Dit bracht ons bij de stippellijn op 490,7 waar we zoals u zag op 19 december ook al steun vonden en dat zorgt er dan weer voor dat we aanstaande woensdag bij de start van de laatste beursweek van dit jaar al snel zullen weten waar we aan toe zijn.

  • Weten we op te veren dan is zoals gezegd de stippellijn op 494,4 een eerste richtpunt, maar de stippellijn rond 493,2 zou onderweg nog wel een drempel kunnen vormen. Eenmaal boven 494,4 zouden we als we door blijven stijgen achtereenvolgens 495,1 en 496,8 kunnen zien.

Resumerend:

De Amsterdamse beurs leverde deze week een deel van de winst van vorige week in, maar dat is iets dat ons in de weekgrafiek niet hoeft te alarmeren. Het hoeft een verdere stijging vanuit de weekgrafiek gezien niet in de weg te staan. Uit de daggrafiek blijkt evenwel dat we door het slot van vandaag op een belangrijke grens zijn geëindigd. Het koersverloop ten opzichte van deze grens wordt op zijn minst bepalend voor de eerstvolgende weken. We staan namelijk precies op het niveau waar we op 19 december ook steun vonden en staan bovendien precies op de trendlijn v in de uurgrafiek. Ik kan u vanwege het feit dat deze lijn al eens doorbroken werd niet de zekerheid geven dat de lijn volgende week steun zal bieden, daarom bespreek ik zowel het scenario van een daling als van een stijging met u. Zouden we volgende week onder 490,7 komen dan ligt er rond 489,6 misschien nog steun ter hoogte van de onderzijde van het gap van 14 december, maar waarschijnlijker is dan dat we verder dalen. Als mogelijke doelen komen dan de Fibonacci niveaus 487,1, 484 of 480,8 in aanmerking. De waarde 484 is nog het meest in aanmerking komende doel omdat dit samenvalt met het doel dat op grond van de hoogte van de voorgaande beweging kan worden berekend. Blijven we na de Kerst echter boven 490,7, waarvoor we dus direct moeten stijgen, dan handhaven we ons ook boven lijn v. Dit moet ik gezien het gegeven dat we ons nog niet onder de lijn bevinden als het meest waarschijnlijke scenario hanteren, al heeft u al wel aan me gemerkt dat ik dat met enige twijfel doe. Mogelijke koersdoelen zijn in dat geval 494,4 en 496,8, waarbij verkopers zoals we in de kwartiergrafiek zagen onderweg rond 493,2 en 495,1 eventueel nog drempels op zouden kunnen werpen.

En dan nog dit...

Prettige Kerstdagen

en

een gelukkig Nieuwjaar

voor u allen!

 

-Ad Nooten-

Tussen Kerst en Nieuwjaar bent u overigens van harte welkom op deze site, de updates en analyses zullen zoals gewoonlijk verschijnen.

 

Naar boven