ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index heeft vandaag korte metten gemaakt met de weerstand rond 508,2 van de voorgaande dagen en een flinke winst van 1,7% geboekt. Het vertrouwen in de toekomst lijkt gezien de stijging weer geheel terug, vertrouwen dat gevoed wordt door de hoop dat de FED binnenkort over zal gaan tot een renteverlaging. De beursindex is met de candle van vandaag aangekomen bij de grens 515,3 die ik gisteren als koersdoel noemde, de waarde 512,5 waar naar ik gisteren veronderstelde weerstand kon liggen vormde geen belemmering. We zijn ook door de lijn a gebroken die ik langs de candles van juli en augustus getrokken heb, wat de indruk wekt dat de neerwaartse correctie beëindigd is.

  • Toch is dat niet zonder meer het geval. De candle van vandaag ligt in de daggrafiek tegen het 200daags voortschrijdend gemiddelde EMA200 aan, deze rode stippellijn kan weerstand vormen en voor een hervatting van de daling zorgen.

  • Hoe groot de kans daarvoor is kan ik niet direct inschatten, daarom kijk ik ook even met u verder naar boven. Ik heb daartoe Fibonacci lijnen over de daling 564 - 479,5 getekend. Stijgen we verder dan zijn het 50% niveau rond 522 en het 61,8% niveau bij 532 mogelijke richtpunten. De dalende magenta stippellijn, het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50, zou mogelijk ook nog een barrière kunnen vormen. Bij een opwaartse voorzetting is 522 dus mijn eerste koersdoel, dan eventueel de EMA50 en vervolgens mochten we nog verder stijgen 532.

  • Kijkend naar de daggrafiek met Bollinger Bands dan kan ik echter nog niet zeggen dat die opwaartse voortzetting er morgen komt. We bevinden ons vrijwel bij de middellijn van deze indicator die morgen weerstand kan blijken. Een stijging boven deze middellijn zou een aanzienlijke verbetering van het technische beeld zijn omdat dan een stijging naar de bovenkant van de banden waarschijnlijk zou zijn. Nu echter zijn we nog in het onderste deel en moeten we op grond hiervan van een daling uit gaan. De trend is immers zolang we ons in het onderste deel van de banden bevinden naar beneden gericht.

  • Er zijn echter ook argumenten voor een stijging aan te dragen. Het meest voor de hand liggende argument betreft lijn z, zolang we ons boven die lijn bevinden is de korte termijn trend naar boven gericht.

  • Een tweede is het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat in deze uurgrafiek is gevormd, het hoofd en de schouders zijn met de letters H en S in de grafiek aangegeven. De neklijn ligt in de buurt van 507,6 en er zou zich op grond van de theorie dat vanaf die neklijn een stijging ter grootte van het hoofd kan volgen een beweging naar ongeveer 535,8 kunnen ontwikkelen. Voorwaarde is dat de beursbarometer boven de stippellijn rond 507,6 blijft. Het patroon geeft aan dat het vertrouwen in de toekomst bij beleggers momenteel weer helemaal terug is.

  • Of dat vertrouwen terecht is en groot genoeg om ondanks weerstand van de middellijn in de Bollinger Bands en EMA200 in de daggrafiek verder te stijgen zal morgenochtend direct blijken. Ik let allereerst op lijn z in de kwartiergrafiek.

  • Blijven we boven de lijn dan zetten we de stijging voort en breken door de weerstanden uit het vorige punt. Ik richt me dan in eerste aanleg op het niveau 522 dat ik bij de daggrafiek noemde.

  • Komt het van een daling onder lijn z dan is de stippellijn rond 507,6 die zoals we in de uurgrafiek zagen de neklijn van een omgekeerd hoofd en schouders patroon is voor de korte termijn het belangrijkste potentiële steunniveau. Zou de marktindex daaronder komen dan verliest het patroon zijn waarde.

  • Ik heb in de grafiek alvast Fibonacci lijnen over de stijging van de afgelopen dagen getekend, maar omdat er nog geen concreet bewijs van een aanstaande daling is heb ik dat met lichtgrijze voorlopige lijnen gedaan. Het 23,6% niveau ligt rond 507 is het eerste punt waar steun zou kunnen liggen, dat valt vrijwel samen met de besproken neklijn.

  • Daaronder zouden 501,7, 497,5 of 493,2 nog aan bod kunnen komen, maar dat hangt dan van het koersverloop rond 507 af en daar wil ik nu nog niet op vooruit lopen.

Resumerend:

De stijging met 1,7% van vandaag heeft ons bij belangrijke lijnen gebracht, lijnen die weerstand zouden kunnen vormen en de AEX beursgraadmeter dientengevolge weer naar beneden zouden kunnen laten gaan. Ik doel op de middellijn van de Bollinger Bands en het 200daags exponentieel gemiddelde in de daggrafieken op deze pagina. Morgen moet direct blijken of deze lijnen weerstand vormen. In de kwartiergrafiek komt lijn z dan van pas, zolang we ons boven die lijn bevinden wil ik van een voortzetting naar boven uit gaan. Het zou tot een doorbraak van de genoemde lijnen leiden en allereerst een stijging naar het 50% Fibonacci niveau in de daggrafiek rond 522 mogelijk maken. Eventueel zou daarop nog een stijging naar het 50daags exponentieel gemiddelde of het 61,8% niveau rond 532 kunnen volgen. De markt heeft gezien de vorming van een omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 536 getoond ruime mogelijkheden naar boven te zien. Stijgen we morgen echter desondanks niet verder dan zou dat de hervatting van de daling kunnen betekenen. Ik let als dat zich voordoet scherp op de beweging ten opzichte van 507 een 507,6, de eerste potentiële steunniveaus en uitermate belangrijk in verband met de geldigheid van het omgekeerd hoofd en schouders patroon. Een daling onder die waardes zou ruimte voor een beweging naar lagere Fibonacci niveaus 501,7, 497,5 of 493,2 creëren. Al met al is de conclusie gerechtvaardigd dat we morgen een belangrijke dag tegemoet gaan waarin moet blijken of de dalende trend van de laatste tijd al dan niet gehandhaafd blijft.

En dan nog dit...

Vandaag wil ik een korte blik werpen op de daggrafiek van de DAX-index van onze oosterburen. Ook deze graadmeter boekte op deze handelsdag een flinke winst, al bleef die met een stand van +1% wel wat achter bij onze aanwas van 1,7%.

  • Het technische beeld van de DAX is beter dan dat van ons omdat de Duitse barometer boven het 200daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA200 gebleven is, een gemiddelde dat bovendien nog stijgt. De index is er met een slotstand van 7500 nog niet in voldoende mate in geslaagd om de weerstand van de stippellijn rond 7495 te passeren, zou dat morgen alsnog lukken dan wordt het 38,2% niveau rond 7557 het volgende doel, met daarboven eventueel nog een rit naar het 50% niveau in de buurt van 7671 of het 61,8% niveau rond 7784. Verder kan er nog weerstand liggen rond voorgaande toppen uit juli en augustus, weerstanden die we respectievelijk vinden op 7633 en 7614 en rond het 50daags exponentieel gemiddelde rond diezelfde laatste waarde. Er zijn dus nogal wat weerstandsniveaus waar de huidige stijging op stuk kan lopen. Zolang het 61,8% niveau rond 7784 niet is gepasseerd kan de graadmeter op elk van die punten de daling nog hervatten.    -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen