ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De aandelenmarkt koos vandaag de weg naar boven en eindigde de dag met een winst van iets meer dan 0,4%. Het lukte echter niet om boven de weerstand ter hoogte van de stippellijn op 540,8 te sluiten, deze weerstand is hierdoor vooralsnog intact gebleven. Willen we verder stijgen dan zullen we deze grens moeten passeren, wat dan een voortzetting naar 555 mogelijk zou maken, bepaald door de daling 512,4 - 469,9 van eind februari - begin maart als het ware naar boven om te klappen. Momenteel hebben we vanaf 512,4 ongeveer 61,8% van die daling naar boven afgelegd, dat is de reden dat er hier zoveel weerstand ligt. Die weerstand is pas echt doorbroken als we op een overtuigende wijze boven de stippellijn rond 540,8 weten te sluiten, met de huidige stand van zaken zou er als er zich morgen een daling voordoet nog een dubbele top kunnen ontstaan.

  • De situatie in de Bollinger Bands is moeilijk in te schatten. Enerzijds is de bovenste lijn wat gestegen en dat zou de start van een stijgende trend kunnen zijn. Anderzijds vormde de bovenkant vandaag weerstand en is de stijging nog beperkt, wat morgen ook nog een daling te zien zou kunnen geven. Het is wachten op meer duidelijkheid, ik neem aan dat we die morgen krijgen.

  • Het wigvormig patroon s-s' kan hierin morgen van belang zijn, dat wijst op een mogelijke daling. Die daling is echter pas een feit zodra we een beweging onder lijn s hebben gezien, zolang dat niet het geval is vind ik het gevaarlijk om al van een daling uit te gaan. Patronen die op een daling wijzen zijn tegenwoordig nogal onbetrouwbaar.

  • Morgenochtend let ik daarom op lijn s. Blijven we boven die lijn dan ga ik uit veiligheid uit van een beweging naar lijn s' en zie daar dan verder. Het zou alsnog een uitbraak in de daggrafiek betekenen, als we de dag dan tenminste wel boven 540,8 af weten te sluiten.

  • Komen we onder lijn s dan neem ik de stippellijn rond 536,9 als eerste koersdoel en kijk daar wat we doen alvorens een volgend richtpunt vast te stellen.

Resumerend:

We deden vandaag een serieuze poging om door de weerstand rond 540,8 te breken, wat bij succes tot een stijging naar 555 zou kunnen leiden. Het lukte echter niet, waardoor de voortzetting naar 555 nog onzeker is. Er zou als er morgen een daling zou volgen ook nog een dubbele top kunnen ontstaan die een vervolg naar boven voorkomt. In de uurgrafiek zagen we een wigvormig patroon, wat op de mogelijkheid van een daling wijst. Ik wil daar omdat patronen die op een daling wijzen tegenwoordig niet al te betrouwbaar meer zijn behoedzaam mee omgaan en pas van een daling uit gaan zodra we onder lijn s gekomen zijn, de onderkant van dat wigvormig patroon. Zou die daling zich daadwerkelijk voordoen dan neem ik de laatste bodem rond 536,9 als eerste richtpunt. Zolang we ons boven lijn s bevinden neem ik aan dat er een stijging naar lijn s' zal volgen waarmee we een nieuwe doorbraakpoging zouden wagen.

En dan nog dit...

DSM steeg vandaag met 4,2% op geruchten dat een private equity partij geïnteresseerd zou zijn in de overname van het bedrijf. De timing van deze stijging is interessant. Afgelopen zaterdag hield ex-bestuursvoorzitter Peter Elverding die per 1 mei de bestuurshamer van DSM aan Feike Sijbesma heeft overgedragen, in Tilburg aan de universiteit van Tilburg de Frank Sweenslezing 2007. U kunt hier klikken voor de volledige tekst. Hij deed in die lezing een aantal uitspraken waar ik het van harte mee eens ben. Zo sprak hij zijn zorg uit over de macht van private equity en hedge funds en de gewoonte van die organisaties om bedrijven te kopen, in stukken te knippen, te optimaliseren en weer te verkopen zonder acht te slaan op het gegeven dat het om mensen gaat en zonder aandacht te hebben voor de lange termijn. Het is navrant dat juist DSM zo kort na zijn vertrek genoemd wordt als mogelijke overnameprooi voor private equity partijen, Elverding zal het met lede ogen aanzien.

  • Wat er technisch door het gerucht gebeurd is, is dat DSM het gap in is gegaan dat in februari na tegenvallende vooruitzichten ontstond. De markt legt hiermee die vooruitzichten naast zich neer en is onderweg naar de bovenkant van het gap dat rond 538,40 ligt. Die bovenkant van het gap vormt potentiële weerstand en ik neem daarom zolang mijn ongelijk niet bewezen is aan dat de koers van DSM daar niet boven zal komen. 
  • Zeker ben ik daar echter allerminst van, als er private equity partijen in het geding zijn kan immers alles. Wie weet wordt het gerucht nog eens bewaarheid en komt ook DSM straks in aanmerking om in stukken gebroken te worden, wat ik een trieste ontwikkeling zou vinden. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen