ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index heeft wederom een verliesweek achter de rug en staat inmiddels vrijwel op de stippellijn die u op 217,8 in de weekgrafiek ziet. Die stippellijn is de lijn die ik getrokken heb door de bodem die op 12 maart 2003 tot stand kwam, de bodem die het startpunt was van een beweging naar de top op 563,98 op 13 juli 2007. In oktober 2007 ontstond vervolgens een lagere top en dat was het beginpunt van een daling die ons in nauwelijks meer dan 12 maanden terug heeft gebracht tot vrijwel bij het niveau waar de opmars in 2003 startte. Een stijgende trend die ruim viereneenhalf jaar duurde is in een jaar tijd geheel teruggedraaid, wat een ongekende beweging is in de ontwikkeling van onze beurs.

  • Deze neerwaartse beweging zou nu we zo dicht bij de oude bodem zijn in theorie ten einde kunnen komen. Let u echter op de voorzichtige bewoordingen waarmee ik dat zeg, er is namelijk geen enkele garantie voor te geven. Stapt u dus aanstaande maandag niet direct enthousiast in met kooporders, dat zou namelijk zolang er geen duidelijke bodem staat op een zeperd uit kunnen lopen. Geduld is een schone zaak. Er staat vooralsnog immers een stevige naar beneden gerichte beweging in de grafiek en er is zoals ook uit onderstaande daggrafiek blijkt nog geen enkel teken van een mogelijke omkeer.

  • Voor de korte termijn zou er overigens wel een stijging uit de bus kunnen rollen, dat heeft te maken met de ligging van de candle van vandaag. Die is aan de onderkant van het dalend trendkanaal i-i' gesitueerd, hetgeen in een beweging naar de bovenzijde van het kanaal kan resulteren. Ook hier geldt echter weer dat een dergelijke stijging niet gewaarborgd is, aan de volgende grafiek is namelijk te zien dat de beursindex ook best verder zou kunnen dalen.   

  • De onderste lijn van de Bollinger Bands in deze grafiek is namelijk naar beneden gedraaid en dat is een beweging die in de praktijk het vertrekpunt kan betekenen van een volgende verkoopgolf. Zowel de middellijn als de onderste lijn zij na een zijwaartse tot licht dalende fase namelijk geleidelijk overgegaan in een onmiskenbaar neerwaartse beweging, wat als voorbode van een verdere daling geïnterpreteerd kan worden.

  • Daar komt bij dat er na de top die begin deze maand is ontstaan door de daling onder de oktober bodem sowieso een lagere bodem zal gaan volgen. Het proces van lagere toppen en lagere bodems dat door de stijging in oktober onderbroken leek is hierdoor hersteld. Dit proces betekent dat we ons in een dalende trend bevinden, alle reden om terughoudend te blijven en nog niet te speculeren op een eventueel herstel. Het is beter om een klein deel van een eventuele stijging te missen dan teveel risico te nemen op een moment waarop we nog verder naar beneden zouden kunnen gaan.

  • Dit roept automatisch de vraag op wanneer het dan wel tijd zou kunnen zijn om op een herstel te speculeren. Het antwoord is vrij simpel, namelijk boven de waarde 238,1. Allereerst kan de stippellijn rond 232,7 bij een eventuele stijging weerstand vormen, de zwarte stippellijn door de onderzijde van het gap dat gisteren ontstond vormde tenslotte al meerdere keren een barrière. Ten tweede kan lijn i' als bovenkant van het dalend trendkanaal i-i' (hetzelfde getekend als het kanaal in de daggrafiek) uiteraard een stijging nog blokkeren. Zou de lijn dat niet doen dan kan de bovenkant van het gap rond 238,1 tenslotte nog een obstakel vormen, dat is bij de bovenkant van een gap per definitie het geval.

  • Daarmee hebben we de potentiële weerstandsniveaus nog niet gehad, aan de hand van de kwartiergrafiek kan ik er nog drie noemen. U ziet Fibonacci lijnen over de laatste dalingsfase die ik voorlopig nog een grijze kleur gegeven heb. Met die kleur wil ik aangeven dat het om voorlopige lijnen gaat. De bodem die vandaag werd neergezet hoeft immers nog niet per definitie het laagste punt te zijn, we kunnen nog best de beweging naar 217,8 afmaken. Zou de AEX-index aanstaande maandag echter stijgen zonder eerst onder 220,1 te zijn geweest dan worden deze lijnen relevant. Er zijn dan drie punten waar weerstand kan liggen, te weten het 38,2% niveau rond 225, het 50% niveau rond 226,5 en het 61,8% niveau rond 228.
  • Om het hoofdstuk van de potentiële weerstandsniveaus af te sluiten moet ik tot slot nog vertellen dat het gebied tussen 228,5 en 229,5 waar vanmiddag meerdere toppen ontstonden zich eventueel ook nog in een hindernis zou kunnen ontpoppen.
  • Wil er een poging kunnen volgen om alsnog het gap te sluiten dat gisteren ontstond dan moet er dus nog wel het een en ander aan weerstand overwonnen worden, waarvan het belangrijkste niveau in ieder geval het 61,8% niveau rond 228 is. Wordt dat als we maandag direct stijgen uitgenomen dan is de kans op een stijging boven de toppen tussen 228,5 en 229,5 groot, het gap lokt indachtig de theorie dat gaps meestal gesloten worden namelijk sterk. Zolang we echter niet boven 228 staan kan er op ieder van de genoemde grijze stippellijnen een top ontstaan die gevolgd wordt door een daling, wat vooralsnog oproept tot terughoudendheid.
  • Aan de onderkant lijkt er niet veel dreiging te zijn, als ik er althans van uit ga dat lijn i niet naar beneden doorbroken wordt. Bij het huidige beurssentiment durf ik daar echter geen eed op te doen, ik houd de optie van een daling onder lijn i in mijn gedachten zonder meer open.

Resumerend: 

De AEX-index nadert het dieptepunt uit 2003 dat op 217,8 lag, waarbij het gaat om een potentieel steunniveau. Er zou in deze contreien daarom een bodem kunnen ontstaan. Die bodem heeft zich echter in geen van de vijf bovenstaande grafieken aangekondigd. Er is wel aanleiding om maandag met een stijging rekening te houden, die aanleiding is gelegen in het nog te sluiten gap en de positionering onderaan het dalend trendkanaal i-i'. Aan het sluiten van het gap hoeven we echter pas te denken als de index maandag niet alleen direct stijgt, maar ook door achtereenvolgens 225, 226,5 en 228 breekt. Dat zou -vooropgesteld dat de beweging dan niet alsnog gestopt wordt tussen 228,5 en 229,5- een terugkeer naar de onderkant van het gap rond 232,7 inhouden. Doorbraak daarvan zou ons met alle waarschijnlijkheid naar lijn i' leiden, al moet ik daaraan toevoegen dat je in een dalende trend geen enkele garantie hebt dat de bovenkant van het kanaal daadwerkelijk wordt bereikt. Wordt dat wel bereikt dan is lijn i' een potentiële weerstandslijn die de index weer omlaag kan dwingen. Als laatste uit de reeks mogelijke barrières noem ik dan tot slot de stippellijn rond 238,1, de lijn die na een eventuele doorbraak door lijn i' alsnog als eindpunt van de stijging zou kunnen fungeren. Uit het voorgaande zal u duidelijk geworden zijn dat de weg naar boven geen eenvoudige weg is, het vraagt om voorzichtigheid. Een eventueel herstel krijgt pas echt ruimte bij een stijging boven 238,1. Daar staat tegenover dat we de weg naar 217,8 nog niet geheel afgelegd hebben, er is bij de huidige dalende trend en het volledig ontbreken van ook maar één teken van bodemvorming zelfs geen enkele garantie af te geven dat we daar niet doorheen gaan zakken. Dat brengt me ertoe onder de gegeven omstandigheden sceptisch te staan tegenover eventuele herstelmogelijkheden. Laat de markt zich op zijn minst maar eens bewijzen met een stijging boven 228, dat is wel het minste dat ik wil zien. Zolang die beweging naar boven er niet staat bestaat het risico op een daling naar en zelfs onder 217,8.

En dan nog dit...

Gisterenavond besprak ik het lange termijn beeld van de S&P500 index en constateerde dat de graadmeter het dieptepunt uit 2002 op 769 naderde. De index is gisterenavond door dit niveau gezakt, wat uiteraard een belangrijke ontwikkeling is die uiterst negatieve implicaties kan krijgen op het moment dat de S&P500 de rest van de maand november onder die grens blijft. Op dit moment echter is dat nog onzeker, wat veroorzaakt wordt door het gegeven dat de Dow Jones de desbetreffende stap onder de bodem uit 2002 nog niet heeft gezet.

  • Van belang voor de Dow Jones zijn twee grenzen, namelijk de stippellijn rond 7400 en de bodem uit 2002 rond 7200. Bij de huidige stand in de buurt van 7550 bestaat de mogelijkheid nog dat er een bodem gevormd gaat worden op een van beide niveaus. Het hoeft geen betoog dat een daling onder beiden een ronduit dramatische ontwikkeling zou zijn, het breken van vier voorgaande bodems zou technisch gezien een stevig verkoopsignaal zijn. Ik schreef in dit verband onlangs voor beursplaza.nl de column Gok: Dow Jones gaat naar 3100 die u misschien al gelezen heeft. Vooralsnog doen we er bij de nadering van zo'n cruciaal niveau echter verstandig aan om van steun uit te gaan. Komen de Amerikaanse markten hier inderdaad tot rust dan biedt dat overal ter wereld herstelmogelijkheden, duimen dus maar dat het goed komt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 21 nov 2008, 20.00u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

21 nov 09.15u: Reparatiewerk beperkte de schade

21 nov 10.15u: AEX rond laatste korte termijn top

21 nov 11.15u: Index staat bij onderkant gap

21 nov 12.00u: Onderzijde gap vormde barrière

21 nov 13.00u: Vooralsnog steun korte termijn lijn

21 nov 14.00u: AEX bijna bij het 61,8% niveau

21 nov 15.00u: Vooralsnog steun Fibonacci niveau

21 nov 16.00u: AEX gedaald naar 76,4% niveau

21 nov 17.00u: Dalende trend AEX is nu hervat

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven