ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX candle die vandaag is ontstaan is een zogenaamde counterattack line. Het betreft een potentieel toppatroon, op grond waarvan we uit moeten gaan van een daling. De candle behoeft net zoals alle toppatronen uit de candlestick techniek nog wel bevestiging middels een volgende rode candle.

  • De opening van vanmorgen lag boven lijn c, waarmee de lijn doorbroken leek te worden. Uiteindelijk eindigde de beursgraadmeter de dag weer onder de lijn, waardoor deze intact is. Dit is in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek overigens niet het geval, daar is de lijn doorbroken. Dit heeft te maken met het gegeven dat lijnen in grafieken met verschillende tijdsvensters nooit helemaal gelijk te tekenen zijn. Tekent u bijvoorbeeld maar eens een lijn door twee punten in de uurgrafiek. De hellingshoek zal anders zijn als u het tweede punt in de dag verschuift. De hoek van de lijn is in de uurgrafiek afhankelijk van het tijdstip op de dag waarop de toppen worden bereikt, iets dat in de daggrafiek niet het geval is. De top van de dag is de top van de dag en de ligging van de lijn eenduidig. Waar twee grafieken elkaar tegenspreken krijgt de grafiek met het langste tijdvenster voorrang. De daggrafiek telt het zwaarst, daarom zie ik lijn c als niet doorbroken. Ook vanuit deze optiek is een daling morgen waarschijnlijk.

  • De Bollinger Bands zullen de AEX als zij wil gaan dalen morgen in ieder geval geen strobreed in de weg leggen. De indicator toont ons immers een dalende trend, want alle lijnen dalen en de index bevindt zich in het onderste deel van dit instrument.

  • Er ontstond vandaag een dubbele top rond 275,4 en de beursbarometer daalde onder de tussen de twee toppen gelegen bodem. Dit leidt normaal gesproken tot een daling ter grootte van de middenpoot van de top in de vorm van een letter M die is ontstaan.

  • Tot dusverre heeft het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 242,4 - 275,4 rond 267,6 deze daling echter verhinderd. Het is een ongebruikelijk steunniveau, meestal volgt namelijk wel een daling naar het 38,2% niveau. Dit is voor mij aanleiding om van een daling naar dat niveau rond 262,8 of lager uit te gaan.

  • Het koersverloop in de kwartiergrafiek staaft de waarschijnlijkheid van een daling. Ik tekende in deze grafiek vanmiddag met blauwe lijnen een extra set Fibonacci lijnen, namelijk die over de daling 275,7 - 267,1. De index wist niet door het 61,8% niveau rond 272,2 te breken. De lichamen van de twee candles waarmee de graadmeter boven dit niveau kwam staan er namelijk onder, waarmee het niveau als niet doorbroken moeten worden beschouwd. Dit rechtvaardigt de verwachting dat we morgen verder gaan dalen. Deze daling wordt hard als we onder de laatste bodem rond 267,1 komen.
  • Dit vervalt uiteraard mochten we boven de laatste top rond 273,2 geraken. Dan gaan we namelijk toch verder naar boven, allereerst naar de dubbele top van vandaag en mogelijk hoger.

Resumerend:

Een hogere opening en een slot ter hoogte van het slot van gisteren, dat zijn de ingrediënten voor een candle met de naam counterattack line in de daggrafiek. Het is een potentieel toppatroon, het dient nog als zodanig bevestigd te worden door een volgende rode candle in de daggrafiek. Het ziet er momenteel wel naar uit dat die rode candle er morgen gaat komen. Er is een M-vormige top ontstaan die wijst op een daling onder het laagste punt van vandaag. Dat punt lag rond het 23,6% Fibonacci niveau in de uurgrafiek, wat een ongebruikelijk steunniveau is. Een voortzetting naar het 38,2% niveau rond 262,8 of lager ligt voor de hand. Dit wordt bevestigd door het gegeven dat een herstelpoging vanmiddag stukgelopen is op het 61,8% niveau van de extra set Fibonacci lijnen in de kwartiergrafiek. Alleen als we boven 273,2 komen zie ik af van mijn verwachting dat we naar 262,8 gaan, dan keren we namelijk terug naar de dubbele top rond 275,4 van vandaag of hoger. Zakken we door 267,1 dan volgt een beweging naar 262,8 of lager, het laatste is dan afhankelijk van het koersverloop rond die grens.

En dan nog dit...

Op 1 oktober jongstleden schreef ik voor het laatst over de DAX. De index bevond zich toen in een dalend trendkanaal, laten we gaan kijken hoe het er een paar weken later mee staat.

  • De Duitse DAX is op 6 oktober naar beneden uit het dalend trendkanaal w-w' gedoken, het hoeft geen betoog dat dat een negatieve ontwikkeling was. De daling hield pas op rond het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging uit de jaren 2003 - 2007. Dit is een belangrijke ontwikkeling, een eventuele daling onder dat niveau zou op termijn namelijk met grote waarschijnlijkheid resulteren in een terugkeer naar de bodem uit 2003 rond 2190. Dit kan nog worden voorkomen nu er steun gevonden is op het allerbelangrijkste potentiële steunniveau, het 61,8% niveau.

  • Het risico op een daling onder dat koerspeil is echter nog niet geweken. In de grafiek ziet u de dalende lijn y, zolang de beursgraadmeter onder deze lijn loopt is de dalende trend intact en daarmee de kans op een neerwaarts vervolg levensgroot.

  • Lijn x is de lijn die we in de gaten moeten houden. Zou de DAX door die lijn breken dan geeft dat een erg grote kans op een vervolg naar lagere regionen, ook onder het besproken 61,8% niveau. De laatst gevormde bodem vinden we rond 4308, daaronder gaat het mis op de aandelenmarkt van onze oosterburen. Alleen een opwaartse doorbraak door lijn y kan nog soelaas bieden, de markt zou daarmee de herstelmogelijkheid namelijk behouden. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 21 okt 2008, 19.15u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

21 okt 09.15u: Sprong omhoog van AEX-index

21 okt 10.00u: Gap is voor een deel gesloten

21 okt 11.00u: AEX-index staat op stijgende lijn

21 okt 12.00u: Stijgende lijn intact, AEX hoger

21 okt 13.00u: Top vanmorgen niet doorbroken

21 okt 14.15u: Dubbele top op de aandelenbeurs

21 okt 15.15u: Vooralsnog steun AEX rond 23,6%

21 okt 16.00u: Bodem gevormd rond 23,6% niveau

21 okt 17.00u: Fibonacci niveau grens gebleken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven