ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De kleine rode candle van vandaag heeft maar weinig verandering in het technische beeld gebracht, daarvoor is de daling met 0,21% te gering. We hebben nog steeds weerstand van het gap dat tussen de zwarte stippellijnen ligt, maar of die ons te zwaar wordt moet nog blijken.

  • Wat ook nog moet blijken is of de lichtgrijze lijn die ik langs de toppen van juli en augustus getrokken heb als bovengrens van de beweging gehandhaafd gaat blijven. Ik tekende de lijn omdat de candle van vrijdag door de daling van vandaag in ieder geval een tijdelijke top geworden is, maar hiermee is nog niet gezegd dat het een blijvende top is. De reden dat ik de lijn tekende is omdat er een zekere dreiging van uit gaat, hij zorgt samen met lijn l in de grafiek namelijk voor een hele grote stijgende wig. Het patroon is echter veel te groot om als een gewone stijgende wig te kunnen worden gezien, daarom wil ik de lijn nog een voorlopig status geven. Wat er hoe dan ook wel uit blijkt is dat de laatste beweging naar boven kleiner was dan zijn voorganger, hetgeen een klein alarmbelletje doet rinkelen. Beleggers durfden kennelijk niet zolang te blijven zitten als de vorige keer. Breekt de index naar boven door deze nieuwe lijn dan was het vals alarm, maar gebeurt dat niet dan moeten we de komende tijd lijn l extra goed in de gaten houden. Op een koersverloop in de vorm van een wig volgt namelijk vaak een daling.

  • Het strekt echter te ver om daar nu al zonder meer van uit te gaan, de bovenste lijn van de Bollinger Bands is door de beweging van vandaag weer gestegen waardoor deze indicator ten opzichte van vrijdag een iets positiever beeld geeft. De lijn hoeft geen weerstand meer te vormen, er is wat ruimte voor een stijging waardoor index en lijn samen verder naar boven zouden kunnen gaan zoals dat links in de grafiek bijvoorbeeld gebeurde.

  • U ziet in de uurgrafiek dat de beurs absoluut niet onder de indruk was van de daling onder het kanaal jj', de beweging werd al heel snel weer opgevangen. Dat gebeurde om eerlijk te zijn uitzonderlijk snel, want we hebben het 23,6% Fibonacci niveau net onder 461 nog niet eens bereikt. Neemt u in overweging dat er gewoonlijk op zijn minst een beweging naar het 38,2% niveau zou moeten volgen dan begrijpt u dat kopende partijen ofwel de index al heel snel koopwaardig vonden ofwel de inmiddels gebruikelijke reactie na een daling onder een trendlijn hadden, namelijk die om direct te kopen teneinde de zaak weer te herstellen. Dat laatste is al vele maanden een succesvolle strategie gebleken, ik zie die tactiek daarom als oorzaak van de snelle steun.

  • Die steun lag ter hoogte van een tweetal korte termijn bodems van vorige week donderdag en de index veerde vanaf dat punt weer op om rond 464 weerstand te ondervinden. Die plek is bijzonder omdat we daar het 61,8% Fibonacci niveau vinden van de daling 465,4 - 461,7. Het gegeven dat we daar een top hebben gevormd en vervolgens de dalende lijn o is ontstaan maakt momenteel een voortzetting van de daling het meest waarschijnlijk.

  • Morgenochtend is het dus zaak om op het koersverloop ten opzichte van lijn o te letten, ligt de AEX eronder dan is de kans op voortzetting naar het bij de uurgrafiek genoemde 23,6% niveau net onder 461 en mogelijk het 38,2% niveau rond 458,1 het meest voor de hand liggend. We zouden dan dicht bij de vorige week gebroken voormalige weerstand rond 457,6 komen die nog steeds als steun getest moet worden, wat een in deze situatie gebruikelijke beweging zou zijn. De eerste stap van deze daling zou een neerwaartse doorbraak van 461,7 moeten zijn.

  • Komen we boven lijn o dan gaan we proberen alsnog het 61,8% niveau rond 464 en de net daarboven gelegen weerstand van het hoogste punt van de dag rond 464,2 te breken. Een eventuele doorbraak door dat niveau zou naar alle waarschijnlijkheid door een stijging naar 465,4 gevolgd worden.

Resumerend:

De correctie volgend op de neerwaartse uitbraak uit het kanaal jj' is tot nog toe zeer beperkt geweest, te beperkt eigenlijk om aan te kunnen nemen dat het hierbij zal blijven. Normaal gesproken zou toch nog een beweging naar het 23,6% niveau iets onder 461 of het 38,2% niveau rond 458,1 moeten volgen en ook een test van de voormalige weerstand rond 457,6 zou technisch gesproken de gewoonste zaak van de wereld zijn. Hoewel we vandaag al vroeg steun zagen wil er daarom vooralsnog van uit gaan dat de index morgen verder die richting op gaat, waarbij ik de waarde 464,2 als punt zie waarboven ik deze verwachting aan zou moeten passen. Komen we boven 464,2 dan ligt immers vanuit de Fibonacci theorie in de kwartiergrafiek een beweging naar 465,4 voor de hand. Om bij de waarde 464,2 te kunnen komen moeten we echter eerst door lijn o, dat is de lijn die morgen bij opening direct mijn aandacht heeft. Blijven we namelijk onder lijn o dan zetten we de daling alsnog voort, daarom hanteer ik zolang we ons onder die lijn bevinden de twee Fibonacci niveaus waarmee ik dit resumé begon nog steeds als eerste koersdoelen en wacht op een eerste bevestiging in de vorm van een daling onder 461,7.

En dan nog dit...

De koers van de euro ten opzichte van de dollar is van groot belang voor de resultaten van ons bedrijfsleven, we kennen namelijk nogal wat bedrijven die een groot deel van hun inkomsten in dollars verwerven. Een sterke euro is nadelig voor deze bedrijven, al is de schade doordat bedrijven zich via de termijnmarkt ingedekt kunnen hebben niet exact te duiden. De invloed van de euro brengt me er toe om zo af en toe de bewegingen van de munt op deze plaats te analyseren, hetgeen ik vandaag aan de hand van de weekgrafiek wil doen.

  • We zien dat de koers van de euro in mei en juni wel tijdelijk, maar niet blijvend door het 61,8% Fibonacci is weten te komen, waardoor een voortzetting naar boven vanuit de Fibonacci theorie bezien nog niet zeker is. 
  • Er is echter een trendlijn in de grafiek ontstaan, lijn g, die aantoont dat we ondanks de top rond het 61,8% niveau nog steeds met een opwaarts gerichte beweging te maken hebben. In deze weekgrafiek van 18.30u vanavond zien we aan de laatste candle ook dat de munt aan het begin van deze week ertoe is er. 
  • Nemen we de top uit juni als referentie dan kunnen we stellen dat een beweging boven €1,30 voldoende marge biedt om van een doorbraak uit te gaan, op die waarde moeten we ons de komende dagen dan ook richten. Een slotkoers boven die grens aanstaande vrijdag zou in deze grafiek een voortzetting naar €1,37 inhouden. -Ad Nooten-

Naar boven