ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Amsterdam heeft deze week doordat het steun vond op het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 410 - 444,4 en vervolgens wist te stijgen winst geboekt. Met name de steun op het 61,8% niveau is een belangrijk gegeven, een bodem op dat niveau houdt namelijk in dat de aan de 61,8% correctie voorafgaande stijging in theorie hervat zou kunnen worden. De kopers zijn dus ondanks de evening doji star die vorige week ontstond niet bij de pakken neer gaan zitten en hebben voor een belangrijke bodem gezorgd die de basis van een opwaarts vervolg kan zijn. Dit is het beeld van waaruit we de andere grafieken moeten beoordelen.

  • In de eerste van die grafieken, de daggrafiek waarin iedere candle een dag handel representeert terwijl dat in de weekgrafiek een week is, ontstond gisteren een doji waaruit twijfel sprak. Er is vandaag een rode candle gevormd, maar die is niet voldoende groot om van een evening star te kunnen spreken. Er staat dus wel een top, maar geen duidelijk toppatroon en uit het koersverloop van volgende week zal duidelijk moeten worden of deze top een blijvende top is.

  • Een van de zaken waar ik dan zeker naar zal kijken is de stand ten opzichte de middellijn van de Bollinger Bands, daar vond de index vandaag namelijk steun. Blijven we volgende week eveneens boven die middellijn dan wordt de bovenste lijn het doel, komen we er echter onder dan wordt dat de onderste lijn. In dat laatste geval zou ik overigens wel enige reserve ten opzichte van deze indicator houden, er zou dan namelijk voor de tweede keer een omkeer midden tussen twee lijnen te zien zijn.

  • Naast de steun van de middellijn in de vorige grafiek zal ik ook letten op de lijn m die vandaag eveneens steun vormde, zoals we in deze uurgrafiek zien waarin iedere candle voor een uur handel staat. Blijft lijn m intact dan zetten we de opwaartse beweging voort, komen we eronder dan kunnen de lichtgrijze lijnen eventueel nog steun bieden. Daar verwacht ik echter niet veel van, de bovenste lijn ligt te dicht bij lijn m en de onderste lijn heeft twee raakpunten die erg ver terug liggen en dat maakt de lijn wat onbetrouwbaarder.

  • De belangrijkste steun ligt bij een eventuele daling onder lijn m rond 430 waar de bovenkanten van een aantal candles een steunniveau vormen.

  • Kijken we tot slot naar de kwartiergrafiek waarin elke candle vijftien minuten koersverloop toont dan zien we dat er vandaag een dalend kanaal gevormd is waar we om de stijging te kunnen vervolgen naar boven uit moeten breken. We zijn midden in het kanaal gesloten hetgeen betekent dat de markt zich redelijk neutraal opstelt.

  • Breken we inderdaad naar boven uit het kanaal dan scheppen we ons de mogelijkheid om opnieuw de weerstand rond 438 aan te vallen die vandaag uiteindelijk te zwaar bleek. Een stijging boven 438 schept weer kansen voor een beweging naar 441 waar de laatste top ligt en 443,1 wat de bovenkant van de zone 438 - 443,1 is waarin we ons van 5 tot 13 juli bevonden.

  • Zouden we echter onder lijn m komen en naar beneden uit het kanaal breken dan begeven we ons vermoedelijk naar de stippellijn rond 430, alwaar we dan af moeten wachten of we er kopers weten te vinden die de index weer naar boven helpen.

Resumerend:

De steun die de AEX index deze week vond op het 61,8% niveau van de stijging 410 - 444,4 geeft ons theoretisch de mogelijkheid om de stijging voort te zetten. We zullen daarvoor boven de evening doji star moeten komen die vorige week als omkeerpatroon in de weekgrafiek stond. De steun die we vandaag van de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek en lijn m in de uurgrafiek ondervonden schept in principe de mogelijkheid daartoe, volgende week moet blijken of we van deze mogelijkheid gebruik maken. Doen we dat niet en komen we er toch onder dan ga ik met name rond 430 kijken of er een bodem gevormd wordt, daar ligt dan namelijk de eerste steun. Blijven we boven lijn m en breken we naar boven uit het kanaal dat vandaag in de kwartiergrafiek ontstond dan gaan we opnieuw pogen boven 438 te komen en te blijven, iets dat vandaag niet lukte. Alleen bij succes kunnen we dan de laatste top rond 441 aanvallen, een top die we moeten passeren om bij een oude bekende op 443,1 te komen, de bovenkant van het gebied waarin we vele dagen opgesloten zaten. Het was vandaag de onderkant van dat gebied die ons dwars zat, een grens die een verdere opmars eventueel nog kan verhinderen.

En dan nog dit...

In de slotanalyse van afgelopen woensdag ging ik in op de daggrafiek van de Dow Jones en constateerde aan de hand van de daggrafiek dat de beer bij een eventuele daling onder 10680 los zou zijn, daar vond de Dow immers maar liefst vier keer steun. De daggrafiek vertelt echter niet het hele verhaal, daarom bespreek ik vandaag om het beeld compleet te maken ook de maandgrafiek.

  • In die maandgrafiek zien we namelijk niet alleen de steun rond 10680, maar ook potentiële toekomstige steun van de onderkant van het stijgend kanaal fj. Zou de Dow Jones onder 10680 komen dan zou deze lijn f nog voor redding van de lange termijn opwaartse tendens kunnen zorgen. Toch heb ik daar niet veel vertrouwen in. Een daling onder een niveau waar tot vier keer toe kopers in de markt kwamen zou een heel slecht teken zijn en niet bepaald getuigen van het vertrouwen om rond 10600 bij lijn f al weer steun te vinden. 
  • De theorie zegt echter dat een trend pas afgelopen is als de bewijzen op tafel liggen en dat is bij een daling onder 10600. Komt er een daling en wilt u daar op inspelen dan doet u dat als u het scherp speelt al zodra de Dow onder 10680 komt en verifieert u onderweg dat de waarde 10600 gekraakt wordt, terwijl u als u voorzichtig aangelegd bent wacht tot de graadmeter onder 10600 staat voor u speculeert op een verdere daling. Weer anderen echter geloven heilig in de trend en zullen rond 10600 zonder meer speculeren op een stijging en instappen voor een rit naar boven. Zo ziet u dat iedereen op zijn eigen manier met grafieken om gaat, ook de interpretatie van grafieken middels technische analyse is net als fundamentele analyse subjectief. Over de belangrijke punten zoals 10680 en 10600 zullen de meeste analisten het wel eens zijn, maar over de verwachtingen die daaraan gekoppeld worden is dat regelmatig niet het geval. Baseer u bij uw oordeelsvorming in ieder geval op meerdere grafieken, want die kunnen elkaar zoals u ziet aanvullen. -Ad Nooten-

Naar boven