ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beurs is vandaag opnieuw gestegen en beweegt dus voort in de richting van de top op 512,5. Dit terwijl FED-voorzitter Ben Bernanke vanavond het rentebesluit van de FOMC bekend maakt en daar vervolgens een toelichting op geeft. De aandelenmarkt gaat er duidelijk van uit dat de woorden van Bernanke hen net als de voorgaande keren welgevallig zullen zijn. Tot op heden heeft hij de markten ook nog nooit teleurgesteld. Eens moet echter de eerste keer zijn, een bankpresident kan het als hij zich onafhankelijk wil opstellen niet altijd de financiële markten naar de zin maken. Of dat vanavond al het geval kan zijn kan ik niet zeggen, maar ik ben in elk geval wel erg nieuwsgierig.

  • In de daggrafiek zijn er in ieder geval geen weerstandsniveau meer die een voortzetting naar boven nog in de weg kunnen staan, of het moet het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 512,5 - 469,9 rond 502,4 zijn. Daar komt echter niet vaak een top voor, al zal ik daar wel op letten.

  • In de grafiek met Bollinger Bands zijn we nog steeds onderweg naar de bovenste lijn van deze indicator die bij een vervolg naar boven weerstand vormt.

  • We zijn vandaag de gehele dag aan de bovenzijde van het kanaal yy' gebleven. De onderste lijn van dit kanaal heb ik tegen mijn gewoonte in overigens wat hoger getekend zodat ik de bodem van gisteren mee kon nemen en lijn y dus beter aansluit bij het werkelijke koersverloop. De beweging aan de bovenkant van het kanaal toont het optimisme van de aandelenmarkt, beleggers zien duidelijk opwaartse mogelijkheden. Dit blijft zo zolang we ons in het kanaal bevinden.

  • Het nog niet gesloten gap tussen 485,7 en 487 is door de ontwikkeling van vandaag verder weg komen te liggen. Zou Bernanke niets zeggen dat de beursbarometer doet dalen dan is het de vraag of het nog gesloten gaat worden. Ik moet er voor alle zekerheid wel rekening mee blijven houden, maar kan er vanzelfsprekend pas echt in gaan geloven zodra de marktindex onder lijn y komt.

  • We staan nog een eind boven die lijn, mede doordat de beursindex de dag met een stijging uit een dalende wig op een optimistische manier afsloot. De markt denkt gezien deze opwaartse uitbraak uit de wig morgen verder te kunnen gaan stijgen, we zullen morgen zien of deze verwachting correct was.

  • De stemming was vandaag eigenlijk vrijwel de gehele dag positief doordat lijn z de beursbarometer dicht bij lijn y' hield. Pas aan het eind moesten we onder invloed van de Amerikaanse beurzen wat terug, maar per saldo resteerde een winst van een half procent waarmee beleggers met vertrouwen naar de nieuwe dag kijken.

Resumerend:

Over het algemeen namen financiële markten in de aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit in het verleden meestal wat gas terug, er is immers altijd wat onzekerheid aan verbonden. Bernanke heeft het de markten tot dusverre echter steeds naar de zin gemaakt en dat brengt de aandelenmarkt ertoe om zich geen zorgen te maken. We zijn een half procent gestegen en bleven het grootste deel van de dag bovenin het kanaal yy' dat het beeld momenteel bepaalt. Zolang we in dat kanaal blijven zijn we onderweg naar 512,5, met de restrictie dat er rond het 76,4% niveau rond 502,4 nog een hele kleine kans op topvorming is. Zouden we onder het kanaal geraken dan gaan we alsnog het gap tussen 485,7 en 487 sluiten dat de markt in haar gretigheid om naar boven te gaan tot nog toe open heeft gelaten. Of wel in het kanaal blijven of niet zal van het rentebesluit en met name van de toelichting daarop afhangen. Amsterdam maakt zich in elk geval geen zorgen, dat is wel gebleken.

En dan nog dit...

Op 2 maart jongstleden besprak ik de koersbewegingen van de euro ten opzichte van de yen, dit in verband met de carry trade (het lenen in Japan om vervolgens elders te speculeren). Het is gezien de stand van zaken in onderstaande lijngrafiek van de euro ten opzichte van de yen tijd om hier nog eens naar te kijken.

 

 

  • De euro is achtereenvolgens door lijn b gezakt en daar nu weer bij teruggekeerd. Het is vast geen toeval dat de herstelbeweging van onze en andere beurzen parallel loopt met de weer sterker wordende euro, ik veronderstel dat men op de westerse aandelenmarkten weer gewoon geld geleend heeft in Japan en dit omgezet heeft in euro's teneinde hier te beleggen. Er wordt ook gesproken over een interventie van de Japanse centrale bank die zou hebben plaatsgevonden om de yen niet sterker te laten worden ten opzichte van de euro, maar dat is al evenmin met zekerheid te zeggen.

  • Deze terugkeer bij lijn b betreft technisch in ieder geval een zogenaamde test van de lijn, een poging om terug te komen boven de doorbroken lijn waarmee geprobeerd wordt om de daling teniet te doen. Meestal echter vormt een doorbroken trendlijn op een punt als dit weerstand en draait de koers daardoor weer naar beneden. Ik neem vooralsnog aan dat dit nu ook het geval is, waardoor de euro straks weer kan gaan verzwakken in verhouding tot de yen. Zou deze aanname werkelijkheid worden dan heeft dat direct zijn negatieve uitwerking op de Westerse aandelenmarkten, die zullen door het minder aantrekkelijk worden van de carry trade dan namelijk weer naar beneden gaan. Hier behaalde winsten zullen op een gegeven moment namelijk weer in yen's omgezet moeten worden als de lening wordt ingelost, levert een euro minder yen's op dan resteert een lager rendement. U begrijpt dat ik met spanning kijk of de euro inderdaad onder lijn b blijft. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen