ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs is vandaag gestegen, waardoor het 50% Fibonacci niveau rond 501,2 van de stijging 480,9 - 512,5 waar we gisteren boven eindigden een bodem geworden zou kunnen zijn. Het is theoretisch mogelijk dat de AEX-index vanaf de candle van gisteren de stijging heeft hervat, maar dat laat zich op dit moment aan de hand van deze daggrafiek lastig inschatten.

  • De Bollinger Bands geven ook niet veel duidelijkheid, al is de terugkeer boven de middellijn wel een teken dat de aandelenmarkt aan een verdere stijging denkt. Er kan vanwege de stand boven de middellijn in principe een beweging naar de bovenzijde van dit instrument volgen, meer kan ik er niet over zeggen. We bewegen namelijk op en neer door de middellijn en dat maakt het onzeker.

  • Het enige niveau dat ons zekerheid kan geven is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 521,5 - 499 rond 512,9. Zouden we daarboven geraken dan kunnen we van een opwaartse voortzetting uitgaan.

  • Zowel het 38,2% niveau rond 507,6 dat we vandaag tevergeefs probeerden te doorbreken als het 50% niveau rond 510,2 kunnen naast het 61,8% niveau ook nog weerstand bieden, dat zijn dus de grenzen waar we bij een eventuele verdere stijging op eventuele topvorming moeten letten.

  • Vandaag ontstond na een uitbraak uit het trendkanaal s-s' het kanaal y-y' dat we in de middag vervolgens aan de onderzijde verlieten. Dit had voor een daling kunnen zorgen, maar die daling kwam er niet. De laatste candle toont dat beleggers nog steeds voor een stijging gaan, iets dat wellicht te maken heeft met belangen van handelaren bij een hogere stand voor de optie expiratie van morgen.

  • Ik tekende vanmiddag na de daling onder lijn y Fibonacci lijnen over de stijging 499 - 508,3 omdat ik ervan uitging dat er op de doorbraak van lijn y een daling zou volgen. De daling werd echter erg snel opgevangen en er ontstond een bodem tussen twee Fibonacci niveaus in. Dat is een vreemde ontwikkeling. Vanmorgen lag er steun rond 505,6 en je zou mogen verwachten dat een daling onder die waarde negatief opgevat zou worden. Dat bleek niet het geval, de graadmeter werd in drie achtereenvolgende kwartiercandles opgevangen. De voorlaatste candle toonde vervolgens waar de markt heen wilde, namelijk naar boven.
  • Wat we op de daling onder lijn y eigenlijk hadden moeten zien is een daling naar een of meerdere van de drie Fibonacci niveaus 504,7, 503,7 en 502,5, maar op zijn minst naar 504,7. Wellicht gaan we die daling morgen nog zien, dat zal van het koersverloop in de VS afhangen.

Resumerend:

Het toekomstig koersverloop laat zich door mij momenteel niet inschatten. De AEX brak naar boven uit het kanaal s-s' en vormde daarbij het kanaal y-y', toen dat kanaal gebroken werd ging ik eigenlijk uit van een daling naar 504,7, 503,7 of 502,5 in de kwartiergrafiek. Die daling kwam er niet, al zijn het wel waardes om morgen als richtpunten te nemen mochten we alsnog verder dalen. Stijgen we morgen daarentegen dan vinden we in de uurgrafiek weerstand rond 507,6, rond de top van vandaag op 508,3 en bij de Fibonacci niveaus rond 510,2 en 512,9. Feitelijk zou er pas bij een stijging boven die laatste waarde ofwel bij een daling onder 502,5 duidelijkheid komen omtrent de toekomstige richting, zolang we tussen deze waardes zijn is alles nog mogelijk.

En dan nog dit...

Het is al weer enige tijd geleden dat ik de euro-dollar verhouding besprak, laten we die daarom maar weer eens bestuderen.

  • De euro verliet begin deze maand het kanaal p-p', maar bleef in eerste instantie met lijn p mee naar boven lopen. Naar later bleek ging het om de vorming van de rechterschouder van een hoofd en schouders patroon dat op 14 december jongstleden met een daling onder de stippellijn op $1,453 werd afgerond. Die stippellijn is de neklijn van het patroon en het koersdoel vinden we als we ervan uit gaan dat vanaf de neklijn een daling ter grootte van het hoofd gaat volgen op $1,41. 
  • U ziet magenta stippellijnen tussen de stijging van linksonder naar rechtsboven in de grafiek, dat zijn de Fibonacci correctieniveaus van deze beweging. De euro staat momenteel op het 38,2% niveau dat we op $1,435 vinden en er is gezien het koersdoel uit het vorige punt een goede kans dat de munt hier doorheen zakt om naar het 50% niveau rond $1,417 of het 61,8% niveau rond $1,398 te gaan. Garanties kan ik echter niet verstrekken daar het 38,2% niveau net als de beide andere niveaus een punt is waar eventueel een bodem kan ontstaan. Van een bodem op het 38,2% niveau zou echter pas sprake zijn mocht de euro opveren en door de neklijn rond $1,453 breken, dat zou het sein voor een hervatting van de stijging zijn.
  • Zolang de euro dit niet doet zijn de beide andere Fibonacci niveaus potentiële koersdoelen.  -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen