ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse aandelenmarkt heeft vandaag 4,3% terrein verloren. Belangrijk hieraan is dat we onder de oktober bodem gedoken zijn die rond 231,5 lag. Deze beweging past in het beeld van een daling naar 218 zoals ik die vorige week vrijdag aan de hand van de weekgrafiek schetste. Dat is dus de waarde waar ik mijn blik nog steeds op gericht houd.

  • Het tweede belangrijke aspect aan de beweging van vandaag is het gap dat tussen de candle van gisteren en die van vandaag is ontstaan. Gaps worden meestal gesloten en dat wil zeggen dat we rekening moeten houden met de mogelijkheid dat we terug gaan keren naar het laagste punt van gisteren rond 238,1.

  • Punt nummer drie van belang is het gegeven dat we ons aan de onderzijde van het dalend trendkanaal i-i' bevinden. Dit opent de mogelijkheid voor een beweging in de richting van de bovenzijde van het kanaal, waarmee dan direct het gap van vandaag gesloten zou kunnen worden.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands bestaat er eveneens een kans dat de beursindex morgen opveert, de onderste lijn kan namelijk steun vormen. 

  • Gebeurt dat overigens niet dan zou deze lijn naar beneden draaien, hetgeen de start van een volgende neerwaartse beweging zou inhouden. De beweging die we morgen gaan zien is voor deze indicator dientengevolge van groot belang.

  • In de uurgrafiek valt uiteraard het gap op dat tussen de zwarte stippellijnen op 232,7 en 238,1 is ontstaan. De onderzijde ervan vormde vanmiddag weerstand, waardoor het open bleef. We dienen het verloop ten opzichte van de stippellijn op 232,7 in de gaten te houden. Keren we namelijk terug naar die lijn dan is de kans groot dat we vervolgens ook naar de stippellijn rond 238,1 gaan om het gap van vandaag te dichten.

  • Opmerkelijk aan deze grafiek is verder dat we de onderkant van het kanaal i-i' niet bereikt hebben, terwijl dat in de daggrafiek wel het geval is. De ligging van lijnen in grafieken met verschillende tijdsvensters is nooit geheel hetzelfde, dit keer is het verschil wel behoorlijk groot. Zou de beursgraadmeter morgen opveren dan zal ik lijn i daarom iets hoger tekenen, daar waar ik nu de lichtgrijze lijn in de grafiek getekend heb. Op die manier sluit de lijn dan beter aan bij de daggrafiek. Een daggrafiek is belangrijker dan een uurgrafiek, daarom is de daggrafiek leidend hierin.

  • In de kwartiergrafiek heb ik Fibonacci lijnen getekend die we morgen kunnen gebruiken om vast te stellen of we al dan niet moeten rekenen op handhaving van de daling. Er zijn twee potentiële steunniveaus, te weten het 50% niveau rond 227,7 en het 61,8% niveau rond 226,8. Een eventuele daling onder beiden zou handhaving van de neerwaartse beweging inhouden, wat tot een daling naar de lichtgrijze lijn of lijn i zou leiden. Maken we evenwel boven een van beiden een bodem dan houden we zicht op een beweging naar boven, nodig willen we het gap tussen 232,7 en 238,1 gaan sluiten.
  • Een eventuele stijging boven de laatste top rond 231,5 zou me uit doen gaan van een stijging naar 238,1 en lijn i'. Een beweging boven die grens zou de kans op het sluiten van het gap namelijk behoorlijk groot maken.
  • Tot slot wil ik u wijzen op de vier groene candles die vanmiddag zijn ontstaan, candles waarmee aanvankelijk het verlies gereduceerd werd tot ongeveer 3%. Uit deze candles blijkt een zekere gretigheid. Beleggers roken kansen op bodemvorming en kochten enthousiast, zij waren kennelijk bang om de boot te missen. Hieruit spreekt dat er vandaag ondanks het verlies van 6% dat op het laagste punt van de dag te noteren viel geen paniek was in Amsterdam. Er werd weloverwogen gekocht, kopers hebben zich dus bepaald nog niet overgegeven. Onzekerheid is er gezien de laatste twee candles nog wel in ruime mate, maar dat is ook niet verwonderlijk.

Resumerend: 

Onze beursgraadmeter is vandaag onder de oktoberbodem geraakt en zodoende een stap dichter bij de waarde 218 gekomen waar we zoals ik afgelopen vrijdag aan de hand van de weekgrafiek constateerde nog naar toe zouden moeten gaan. Het is echter om meerdere redenen onzeker of we morgen al een vervolgstap in die richting zullen zetten. We bevinden ons in de daggrafiek aan de onderzijde van het kanaal i-i', waar steun kan liggen. Verder staan we op de onderste lijn van de Bollinger Bands, ook die kan een vervolg van de daling voorkomen. Tot slot is er vandaag ook nog een gap gevormd dat nog gesloten zou kunnen gaan worden, hetgeen vraagt om een stijging naar 238,1. Het is dus zeer wel mogelijk dat we morgen stijgen. Hiervoor is zoals we in de kwartiergrafiek zagen een bodem op of boven 226,8 nodig, gevolgd door een stijging boven 231,5. Maken we die beweging dan richt ik me vooralsnog op het sluiten van het gap, waarvoor we dan uiteraard door 232,7 zouden moeten breken. Belanden we morgen daarentegen onder 226,8 dan houdt de negatieve ontwikkeling aan, in dat geval ga ik uit van een daling naar het laagste punt van vandaag en ofwel de lichtgrijze lijn ofwel lijn i in kwartier- en uurgrafiek.

En dan nog dit...

De aandelenmarkten beleven een memorabel beursjaar, iets dat onder meer tot uiting komt in de maandgrafiek van de Amerikaanse S&P500 index. Deze index bespreek ik vandaag omdat de graadmeter in de buurt komt van een uiterst belangrijk steunniveau.

  • Het eerste dat opvalt in deze grafiek zijn de laatste drie lange laatste rode candles. Deze candles zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van het verlies van dit jaar, een verlies waarmee in één jaar de koersopbouw van ongeveer vijfenhalf jaar is weggeveegd. Het is een uitzonderlijke beweging. 

  • De scherpe daling heeft de S&P500 inmiddels vrijwel teruggebracht naar de bodem die in 2002 op 769 ontstond. Het is deze bodem die de Amerikaanse aandelenmarkten vanmiddag nadat er een daling tot ongeveer 777 had plaatsgevonden deed stijgen. Daarbij richtten beleggers zich niet op die laagste stand 769 die dat jaar tot stand kwam, maar op de laagste slotstand die op 9 oktober 2002 777 bedroeg. De S&P500 is precies vanaf die waarde opgeveerd, waaruit blijkt dat alle hoop nu is gevestigd op bodemvorming rond dit niveau. Dat is wat de kopers drijft, vandaag en morgen zal blijken of dit voldoende motivatie vormt om een verdere daling af te wenden. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 20 nov 2008, 19.40u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

20 nov 09.15u: AEX geopend rond oktoberbodem

20 nov 10.00u: Index rond oktoberbodem gebleven

20 nov 11.00u: AEX-index naar beneden gedoken

20 nov 12.00u: Korte termijn bodem rond 228,3

20 nov 13.15u: AEX teruggekeerd bij openingsgap

20 nov 14.00u: Onderkant gap weerstand gebleken

20 nov 15.00u: Omlaag na werkloosheidscijfers VS

20 nov 16.00u: AEX-index heeft glijvlucht vervolgd

20 nov 16.30u: Poging tot bodemvorming in A'dam

20 nov 17.00u: Er wordt met gretigheid gekocht

20 nov 23.50u: Correctie van fout in slotanalyse

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven