ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag maar liefst 6,8% gestegen. Dit werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een enorme stijging van ING van 29,2%. Dit aandeel, waarover ik vanmorgen overigens de analyse met de titel Wie kun je tegenwoordig nog vertrouwen schreef, was verantwoordelijk voor een winst van 5,3 van de 17,1 indexpunten terreinwinst. Het gegeven dat de beursgraadmeter gestegen is heeft me ertoe gebracht om te kijken waar we weerstand zouden kunnen vinden, daarbij kwam ik allereerst lijn c tegen. Ik heb de lijn ook in de uurgrafiek en kwartiergrafiek getekend, zodat we morgen direct kunnen volgen hoe we er in relatie tot deze lijn voor staan.

  • Boven lijn c ziet u lijn h die vorige week al elke dag ter sprake kwam. De dalende trend waarin we ons bevinden is intact zolang we ons met de aandelenmarktindex onder deze lijn bevinden.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands bevinden we ons eveneens in een neerwaartse trend. Dat komt doordat we ons onder de middellijn bevinden, terwijl alle lijnen van deze indicator dalen. Zouden we verder stijgen dan moeten we bij deze banden de beweging ten opzichte van de middellijn in de gaten houden, die lijn is namelijk een potentiële weerstandslijn.

  • Allereerst let ik morgen op lijn c. Deze ligt morgenochtend ter hoogte van het slot van vandaag. Blijven we daar dus onder dan moeten we ons weer op een daling richten. Deze daling is een feit zodra we onder de vandaag doorbroken stippellijn rond 262,2 en de bodem daar net onder rond 260 komen.

  • Breekt de beursgraadmeter daarentegen wel door lijn c dan kan er weerstand liggen rond de magenta stippellijnen rond 272,6 en 279,7. Het betreft respectievelijk het 50% en het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 302,8 - 242,4.

  • Een eventuele stijging tot boven het 61,8% niveau rond 279,7 zou de AEX-index vervolgens naar alle waarschijnlijkheid naar lijn h voeren.

  • Behalve op de bodem rond 260 let ik in de kwartiergrafiek morgenochtend op lijn d en de laatste bodem rond 264,8, die in de uurgrafiek niet als afzonderlijke bodem zichtbaar is. Een daling onder lijn c en 264,8 zou me uit doen gaan van een hervatting van de daling, waarna ik uiteraard nog wel zou controleren dat er een beweging onder de stippellijn rond 262,2 en 260 volgt. Verder zal ik in het geval zich een daling voordoet zoals gewoonlijk weer nieuwe Fibonacci lijnen tekenen.
  • De grote spelers, die de slotveiling beheersen, toonden door hun koopgedrag optimistisch te zijn. Zij kochten tot het laatst van de handel en zorgden voor een slot op het hoogste punt van de dag. Zij zien kansen voor een verdere stijging, morgenochtend zal blijken of dit zich vertaalt in een doorbraak door lijn c en een vervolg naar 272,6 of eventueel 279,7.

Resumerend:

De graadmeter van onze Amsterdamse effectenbeurs is vandaag 6,8% boven het slot van gisteren geëindigd. De stijging duurde tot in het staartje van de handel voort, waaruit blijkt dat het met name de grote spelers zijn die mogelijkheden voor een herstelbeweging zien. Of er een verder herstel komt zal morgen in eerste aanleg van het verloop ten opzichte van lijn c afhangen, dat is de dalende lijn die ik in dag-, uur- en kwartiergrafiek tekende. Breekt de marktindex door deze lijn dan gaan we naar het 50% niveau rond 272,6 in de uur- en kwartiergrafiek. Eventueel kan er ook een voorzetting naar het 61,8% niveau rond 279,7 of zelfs lijn h volgen, dat moet het koersverloop rond de punten 272,6 en 279,7 dan uitwijzen. Zolang we ons onder lijn h bevinden is er sprake van een herstelbeweging binnen een dalende trend, waarbij die trend elk moment ook weer hervat kan worden. Blijven we morgen onder lijn c dan kan die hervatting meteen al komen, om precies te zijn als we in de kwartiergrafiek onder lijn d en de laatste bodem rond 264,8 belanden. Uiteraard moeten we dan wel controleren dat we vervolgens ook door 262,2 en 260 zakken waar vandaag steun lag.

En dan nog dit...

Vanochtend werd bekend gemaakt dat het Britse begrotingstekort in september gestegen is naar het hoogste niveau in ruim zestig jaar. Het kwam die maand uit op 8,1 miljard pond. Vooraf verwachtte men een tekort van 6,9 miljard. Vorige week dinsdag werd al bekend gemaakt dat de inflatie in Groot-Brittannië opgelopen was naar 5,2% op jaarbasis, het hoogste niveau in zestien jaar. De Britse regering leeft op te grote voet en draagt bij aan een enorme inflatie, een voorbode voor wat ons te wachten staat. Het nieuws betreffende het begrotingstekort maakte me nieuwsgierig naar het koersverloop van de FTSE100 index.

  • Het bericht had geen enkele invloed, de beursgraadmeter van de London Stock Exchange steeg met 5,4%. De Engelse aandelenmarkt toonde geen interesse. De stijging van vandaag heeft nog geen eind gemaakt aan de neerwaartse beweging. Allereerst is daar lijn m, de steile weerstandslijn die morgen eventueel al weer voor een daling zou kunnen zorgen. Volgt er toch een stijging en een doorbraak door die lijn dan gaat de FTSE verder richting lijn l, waarbij de trend dalend blijft zolang die lijn niet doorbroken wordt. Voorlopig kan ik dus niet anders dan de herstelbeweging van vandaag als tijdelijk kenschetsen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 20 okt 2008, 19.35u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

20 okt 09.15u: Beurs kiest een start naar boven

20 okt 10.15u: Aanval op weerstand rond 262,2

20 okt 11.00u: AEX-index fractie boven weerstand

20 okt 12.15u: Doorbraak, maar niet overtuigend

20 okt 13.00u: Voormalige weerstand nu steun

20 okt 14.00u: AEX teruggekeerd onder 262,2

20 okt 15.00u: Beursindex blijft naar boven kruipen

20 okt 16.00u: Weerstand genomen, AEX omhoog

20 okt 17.00u: Kopers verdedigen de winst goed

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven