ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs noteerde vandaag een winst van iets meer dan 1,1% en lijkt daarmee op het eerste gezicht een prima prestatie neer te hebben gezet. De vorm van de candle die vandaag ontstond leert ons echter anders. Het handelt om een inverted hammer en dat is in principe een candle die weerstand aangeeft. Het lichaam van de candle, bestaand uit opening en slot, vinden we onderaan deze candle en daaraan zien we dat de beursindex ondanks een stijging terug niet ver boven de opening van vanmorgen wist te sluiten. Het is een teken van weerstand en in het geval de candle morgen gevolgd zou worden door een daling ook van een top. Het wordt dus interessant om te zien wat we morgen gaan doen.

  • Voor wat de Bollinger Bands betreft geeft de stijging van vandaag een lichte verbetering, de onderste lijn is namelijk naar boven gekruld. Het is evenwel nog te vroeg om van een kentering te spreken, dat kunnen we pas bij een stijging boven de middellijn doen. Daar liggen we zoals u ziet nog een stuk onder, wat wil zeggen dat de trend nog naar beneden gericht is.

  • De uurgrafiek laat door het koersverloop van vandaag feitelijk nog hetzelfde zien. We zijn er niet in geslaagd het 76,4% Fibonacci rond 507 uit te nemen, dit ondanks een kortstondige stijging erboven die in het eerste uur plaats vond. Dit wil zeggen dat we nog altijd de daling kunnen hervatten, het 76,4% niveau is namelijk net als de andere Fibonacci niveaus een potentieel weerstandsniveau waar een top zou kunnen ontstaan. Het is wel een niveau dat minder vaak een rol speelt als de overige niveaus, maar dat doet niet terzake. We zouden hier naar beneden kunnen draaien, wellicht vormen de laatste candles al de aanzet daartoe.

  • Voor de volledigheid meld ik nog dat een doorbraak naar boven naar alle waarschijnlijkheid in een stijging naar 515,3 zou resulteren.

  • Ik heb op grond van de stijging van vandaag de Fibonacci lijnen die ik afgelopen vrijdag in de kwartiergrafiek tekende enigszins aangepast, het hoogste punt heb ik namelijk verlegd naar de dubbele top die vandaag rond 508,1 is ontstaan. Zou het morgen van een daling komen dan zijn de achtereenvolgende potentiële steunniveaus zodoende veranderd in 501,4, 497,2, 493,8 en 490,5.

  • Pas onder het laatste niveau kunnen we van een hervatting van de daling uit gaan, vormen we echter rond 490,5 of daarboven een bodem dan kunnen we vanaf dat punt de stijging nog hervatten.

Resumerend:

De aandelenmarkt liet vandaag een winst van ruim 1,1% noteren, op het eerste gezicht een teken dat we goed op streek zijn met een correctie. Dat lijkt echter maar zo. De candle van vandaag in de daggrafiek is namelijk een inverted hammer aan de hand waarvan mogelijk een top gevormd zou kunnen gaan worden en in de uurgrafiek is de stijging niet verder gekomen dan het 76,4% Fibonacci niveau. Het gevolg is dat er een behoorlijke kans is dat we morgen de daling gaan hervatten. Als mogelijke koersdoelen kan ik aan de hand van de kwartiergrafiek de waardes 501,4, 497,2, 493,8 en 490,5 noemen, ieder van die niveaus kan in de praktijk nog steun vormen. Zolang we ons niet onder 490,5 bevinden is een vervolg van de daling vanwege deze potentiële steunniveaus nog onzeker. Maken we op of boven 490,5 een bodem en weten we daarna alsnog door het 76,4% niveau in de uurgrafiek te schieten dat rond 507 ligt dan zouden we alsnog naar 515,3 gaan. Op dit moment lijkt het er in elk geval op dat we morgenochtend de daling gaan hervatten om naar een of meerdere van de genoemde Fibonacci niveaus in de kwartiergrafiek te gaan.

En dan nog dit...

Voor de Belgische lezers van deze site, naar ik vermoed behoorlijk groot in aantal en uiteraard meer dan welkom, wil ik vandaag het lange termijn technische beeld in de BEL20 index bespreken.

  • De Belgische beursgraadmeter brak afgelopen vrijdag naar beneden door lijn f, de lijn die vergelijkbaar is met lijn g in de lange termijn grafieken van de AEX-index. De BEL20 werd letterlijk van een doorbraak gered door de verlaging van de discount rate door de FED, was die actie er niet geweest dan zou de beursindex onder lijn f terecht zijn gekomen. Het laagste punt van de dag lag rond het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging uit de jaren 2003  - 2007 dat we rond 3972 vinden. Zou de index hieronder geraken dan zou dat in een daling naar het 38,2% niveau rond 3485 uitmonden, wat uiteraard een belangrijke stap zou zijn.
  • Interessant is dat de graadmeter in de daggrafiek precies tegen een dalende lijn staat die ik even geleden in die grafiek plaatste. Komt de index morgen niet boven het hoogste punt van vandaag dan blijft zij onder deze lijn, waardoor alsnog een daling onder lijn f en het 23,6% niveau zou kunnen volgen. Weet de Belgische aandelenbeurs haar marktindex boven het hoogste punt van vandaag te brengen dan blijft de lange termijn trend daarentegen intact omdat een dergelijke stijging een verder herstel mogelijk zou maken. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen