ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Net als de candle van vorige week verschaft ook die van deze week geen duidelijkheid. Het lichaam van de candle is klein, waaruit blijkt dat de openingskoers van afgelopen maandag en het slot van vandaag dicht bij elkaar lagen. Een week handelen heeft niet tot verandering van de stand van de AEX-index geleid, de aandelenmarkt koos geen richting. Het hield ons dichtbij de bodem die enkele weken geleden ontstond, waardoor we niet uit de gevarenzone geraakt zijn.

  • Dat we ons nog in de gevarenzone bevinden wordt als het ware gesymboliseerd door de vlag s-s' in de daggrafiek. Een vlag is een voortzettingspatroon, het patroon wijst op een voortgaande daling. Deze week kwam het daar desondanks niet van, hetgeen naar ik vermoed met de optie expiratie van vandaag te maken heeft gehad. De index werd bij iedere daling terug naar boven gestuurd, steeds weer tot net boven 250. Het moest kennelijk van een expiratie boven die grens komen. Nu de expiratie achter de rug is zal aanstaande maandag moeten blijken of de daling die bij de vlag hoort er alsnog komt. Ik vermoed van wel, maar kan het bij de dunne handel van volgende week niet met zekerheid zeggen. Het volume zal door de korte handelsweek lager liggen, wat het eenvoudiger maakt om afglijden te voorkomen. Ik houd me echter aan het patroon, wat wil zeggen dat ik ervan uit ga dat we naar lijn s zullen gaan. Daar moet dan blijken of het patroon afgerond wordt met een uitbraak naar beneden.

  • Voorwaarde voor een daling naar lijn s is wel dat we naar beneden door de middellijn van de Bollinger Bands breken. Deze middellijn vormde de laatste dagen steun en kan dientengevolge een daling voorkomen. We zullen onder de candle van vandaag moeten komen om onder deze lijn te zakken, zolang dat niet gebeurt kan mijn veronderstelling dat we een daling gaan zien fout zijn.

  • Een tweede gegeven dat ik wil bespreken is de versmalling van deze indicator. Een dergelijke versmalling gaat vaak vooraf aan een fikse beweging, een beweging waarvan de richting zich overigens niet vooraf vast laat stellen aan de hand van deze banden. Laten we ons maar vasthouden aan de vlag s-s' in de eerste grafiek die zegt dat het een daling gaat worden.

  • De Amsterdamse markt denkt nog niet aan een daling, wat te zien is aan de stijgende lijn r die ik midden in de vlag s-s' heb getekend. Hogere bodems geven aan dat de markt streeft naar een stijging, beleggers kochten deze week immers op steeds hogere niveaus. Zolang de AEX-index boven lijn r blijft houdt de markt deze houding aan en is de daling die voortvloeit uit de vlag onzeker.

  • Behalve met lijn r als potentiële steunlijn hebben we ook nog te maken met twee Fibonacci niveaus van de stijging 245,1 - 253,1, namelijk het 50% niveau rond 249,1 en het 61,8% niveau rond 248,1. Alleen als we door die twee niveaus zakken kunnen we naar en eventueel onder lijn r gaan.
  • Maken we daarentegen op of boven 248,1 een bodem dan kan de index verder omhoog blijven gaan. Een eventuele stijging boven de top van vandaag zou ons naar de top rond 257,5 in de uurgrafiek of eventueel lijn s' in diezelfde grafiek brengen.

Resumerend: 

Net als vorige week gaf ook het koersverloop van deze week geen uitsluitsel over de vervolgbeweging. De eerste en laatste koers van de week lagen dicht bij elkaar, waarmee de markt geen richting wist te kiezen. In de daggrafiek staat echter een patroon dat op een mogelijke daling wijst, namelijk een vlag. Er is een neerwaartse uitbraak nodig om het patroon af te ronden, zolang die er niet staat is het niet zeker of die daling er werkelijk komt. Deze week had het er in ieder geval alle schijn van dat de index niet zal dalen, er ontstond binnen de vlag een stijgende trendlijn. Dit kan evenwel te maken hebben met de optie expiratie van vandaag en belangen van handelaren om de AEX opties boven 250 te laten aflopen. We zullen het volgende week weten, dan zou alsnog de daling kunnen volgen die we op grond van de vlag eigenlijk deze week al hadden moeten zien. Zeker is dat echter allerminst, veel volume zal er niet zijn en dat betekent dat de index gemakkelijker in de hand te houden zal zijn. Het belangrijkste niveau is maandag het 61,8% niveau rond 248,1 in de kwartiergrafiek. Ontstaat er op of boven die waarde een bodem dan kan dat de basis zijn voor een volgende stijgingsgolf, bijvoorbeeld naar 257,5 of lijn s'. Onder 248,1 daarentegen gaan we naar lijn r, zakken we onder die lijn en komen we onder de laagste koers van vandaag rond 245,1 dan komt het toch nog van de daling en gaan we in de richting van lijn s.

En dan nog dit...

Vandaag maakten de pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn bekend de pensioenen volgend jaar niet te zullen indexeren, dus niet aan zullen passen aan het gestegen prijspeil. De financiële situatie als gevolg van de financiële crisis laat dat niet toe, zo is de onderbouwing. De positie van het ABP is volgens bestuursvoorzitter Elco Brinkman de afgelopen maanden verslechterd door de malaise op de beurzen en de dalende rente. Dat is ongetwijfeld waar. Brinkman laat echter een belangrijk stuk informatie weg, iets waar hem opmerkelijk genoeg ook niet naar wordt gevraagd. Wat hij namelijk niet zegt is dat de handelswijze van het ABP en andere pensioenfondsen dit jaar in sterke mate bijgedragen heeft aan de huidige slechte positie van de fondsen. Pensioenfondsen hebben in de loop van dit jaar namelijk op massale wijze aandelen bijgekocht, een onderwerp waar ik op 15 september jongstleden al eerder over schreef (klikt u hier voor dat commentaar). De cijfers van het derde kwartaal zijn nog niet bekend gemaakt, maar een feit is dat pensioenfondsen in het tweede kwartaal voor een recordbedrag aan aandelen bijgekocht hebben. Kijkt u nog eens terug naar de weekgrafiek, specifiek naar de maanden april, mei en juni. Kijkt u daarna eens naar het koersverloop volgend op die maanden, dan heeft u enig besef van de extra schade die pensioenfondsen door eigen toedoen opgelopen hebben. Het kan in de tussentijd overigens nog erger geworden zijn. De Nederlandsche Bank is nog niet naar buiten gekomen met het bericht over het derde kwartaal, het is niet ondenkbaar dat pensioenfondsen in dat kwartaal hetzelfde enthousiaste koopgedrag hebben vertoond als in het tweede kwartaal en zich daarmee nog verder in de nesten gewerkt hebben. Dit aspect verdient naar mijn mening aandacht. Nu schuift men de verantwoordelijkheid voor de problemen waarin men verkeert naar mijn mening wat al te gemakkelijk van zich af. Blijven zitten op je stukken is in een sterk dalende markt namelijk al geen beste zet, maar bijkopen al helemaal niet. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 19 dec 2008, 20.00u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

19 dec 09.15u: AEX na daling in VS 1,1% lager

19 dec 10.00u: Gap van vanmorgen is gesloten

19 dec 11.15u: Lagere top AEX, daling vervolgd

19 dec 12.00u: Bodem gevormd en weer gestegen

19 dec 13.00u: Weer een lagere top voor AEX

19 dec 14.00u: Hogere bodem en weer stijging

19 dec 15.00u: AEX in sneltempo tot boven 250

19 dec 16.00u: AEX expiratie boven 250 is binnen

19 dec 17.00u: Eenvoudig door weerstand heen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven