ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren zagen we in de daggrafiek een bearish counterattack line die ik vanwege de weinig ideale vorm met een zekere reserve bekeek. Nu dit patroon vandaag echter door een lange rode candle is gevolgd ligt het bewijs op tafel dat we met topvorming te maken hebben. Wat we nog niet weten of dit een tijdelijke of een blijvende top gaat zijn, daarvoor let ik de komende dagen in eerste instantie op het koersverloop ten opzichte van lijn x. Zolang we boven die lijn zijn is de stijgende tendens ondanks de daling met 0,9% van vandaag onverkort aanwezig. Ik acht gezien het koersverloop de kans dat we lijn x als steunlijn uit gaan proberen wel groot. De lijn ligt morgen rond 466.

  • We zouden in de grafiek met Bollinger Bands daarvoor onder de middellijn moeten komen die vandaag nog steun vormde en dat is dus iets waar ik niet zonder meer van uit kan gaan. Deze middellijn vormt morgen rond 468,6 steun en dat is dus een waarde die we naast 466 in gedachten moeten houden.

  • Zolang de index zich boven de stijgende middellijn bevindt is de trend sowieso stijgend en moet ik terughoudend over een mogelijke daling spreken, een voortzetting naar boven is vanuit deze indicator dan namelijk het meest voor de hand liggend.

  • We hebben echter niet alleen met de Bollinger Bands te maken, maar met meerdere grafieken die ieder hun eigen verhaal vertellen. De uurgrafiek toont ons een aanvankelijke daling gevolgd door een herstel dat een lagere top rond 473 heeft opgeleverd. Deze lagere top maakt juist een daling het meest waarschijnlijk.

  • Voeg ik hier aan toe dat deze top op 473 rond het 50% Fibonacci niveau van de voorgaande daling viel dan kan ik al een wat sterker pleidooi voor een daling houden. Dat niveau is namelijk een bekend eindpunt bij vele correcties en zou dat ook bij deze kunnen zijn.

  • Kort voor het einde van de handel waren er nog grote kopers die kort voor vijf uur de index een punt naar boven joegen door de aankoop van grote hoeveelheid futures op de AEX-index waardoor er een bodem rond 469,8 is ontstaan. Er is sommige partijen dus veel aan gelegen om een vervolg naar beneden te voorkomen. Daarom speelt de waarde 469,8 morgenochtend een eerste belangrijke rol, komen we daar alsnog onder dan hervatten we de daling. Even terugkerend bij de uurgrafiek neem ik dan het 50% Fibonacci niveau rond 468,3 en afhankelijk van het koersverloop daarop eventueel het 61,8% niveau rond 466,4 in die grafiek als koersdoel. Om bij de tweede waarde te komen moeten we onder de middellijn van de Bollinger Bands in de tweede grafiek terecht komen, dat is wel iets om in de gaten te houden.

  • Blijven we boven 469,8 dan let ik vervolgens op 471,1 en met name op 473. Willen kopers de negatieve ontwikkeling namelijk voorkomen dan zullen ze ons tot boven de laatste toppen moeten brengen. Structurele verbetering zou er optreden bij een stijging boven het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek rond 473,5.

Resumerend:

De potentiële top in de daggrafiek van gisteren is vandaag met een rode candle bevestigd. Dit impliceert echter nog niet dat we met een blijvende top te maken hebben, zolang we in die daggrafiek namelijk boven lijn x koersen is de stijgende tendens dominant. Dit neemt niet weg dat we de komende dagen het koersverloop ten opzichte van lijn x die morgen rond 466 loopt wel goed moeten volgen, al wil ik uit gewoonte niet bij voorbaat van een daling onder die lijn uit gaan. Morgenochtend kijk ik iets minder ver weg eerst naar de waarde 469,8 waar grote kopers vanmiddag toonden de index niet te willen laten zakken. Komen we alsnog onder dat niveau dan ga ik van een daling naar het 50% niveau in de uurgrafiek rond 468,3 uit, dat is dan tevens een test van de middellijn van de Bollinger Bands die rond 468,6 ligt. Bij een beweging onder 468,3 zou ik mijn doel verlagen naar 466,3, hetgeen dicht boven lijn x is die we dan rond 466 aan zouden kunnen tikken. Blijven we morgen wel boven 469,8 dan hangt alles allereerst af van de vraag of we boven korte termijn toppen rond 471,1 en 473 weten te komen, maar vervolgens met name van wat we rond 473,5 doen. Zouden we daar namelijk boven komen dan zetten we de stijgende trend voort.

En dan nog dit...

De euro is in de euro-dollar weekgrafiek vorige week door een trendlijn gevallen, reden om deze grafiek nader te bestuderen.

  • Nadat de euro er in augustus wederom niet in geslaagd is het 61,8% Fibonacci niveau rond $1,29 uit te nemen is de munt vorige week door lijn g gezakt. Er is echter nog geen daling ingezet, het gaat meer om een voortzetting van de grote zijwaartse beweging waarin de euro zich sinds mei dit jaar bevindt. Alleen een daling onder $1,25 of een doorbraak van $1,29 zou verandering in dit beeld brengen en met grote waarschijnlijkheid leiden tot een beweging naar $1,165 bij een daling respectievelijk $1,367 bij een stijging. 
  • Zolang de koers rond het huidige niveau ligt ga ik vooralsnog van een stijging uit, consolidatie is namelijk vaak een tussenfase in een trend die zich op een gegeven moment voortzet in de richting van de voorgaande beweging.
  • Er zou morgen als de FED het rentebesluit bekend maakt richting gekozen kunnen worden, dat besluit bepaalt immers of de dollar aantrekkelijker of juist minder aantrekkelijk wordt. -Ad Nooten-

Naar boven