ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We hebben er even op moeten wachten, maar daar is hij dan eindelijk. De uitbraak naar beneden uit de stijgende wig y-y' is een feit. Het patroon maakte deze daling al enige tijd tot het meest waarschijnlijke scenario, maar de aandelenmarkt zocht de laatste tijd desondanks voortdurend de weg naar boven. Gisteren nog zagen we om 12u een tussensprint omhoog, een poging van grote kopers om de markt naar hun hand te zetten die achteraf gezien jammerlijk mislukt is. Het blijkt slechts uitstel, maar geen afstel te zijn geweest.

  • De AEX-index is ruim onder de wig gesloten, wat me er uiteraard toe brengt om mijn blik naar beneden te richten. De stijgende wig ontstaat veelal halverwege een beweging en dat geeft hier theoretisch een koersdoel van plusminus 325.

  • Er zijn voordat ik werkelijk in die richting wil gaan denken echter nog wel een aantal stappen te nemen, waarvan de eerste een daling naar de bodem is die vorige maand rond 374,1 werd neergezet. Er zijn op weg naar die bodem echter nog twee niveaus die deze gang naar beneden zouden kunnen voorkomen. Ik doel op twee Fibonacci niveaus van de stijging 374,1 - 417,4, namelijk het 50% niveau rond 395,8 en het 61,8% niveau rond 390,6. Het 50% niveau ligt het dichtst bij, daarom neem ik de waarde 395,8 als eerste richtpunt. Later blijkt dan wel of ik me vervolgens ook op 390,6 of 374,1 kan focussen.

  • De grote daling van vandaag, bijna 2,9%, heeft de beursindex in de daggrafiek met Bollinger Bands onder de middellijn gebracht. De stijgende trend van deze indicator is door deze ontwikkeling afgebroken. Wat nog moet blijken is of dit ook de start van een omslag naar een daling gaat zijn, dat laat zich op basis van deze banden niet voorspellen. Feit is dat de onderste lijn het eerste potentiële steunniveau is in deze grafiek.

  • In de uurgrafiek is zoals ik bij de daggrafiek opmerkte rond 395,8 het eerste steunniveau te vinden. Ik neem voorlopig aan dat we die grens in ieder geval op zullen zoeken.

  • In de kwartiergrafiek ontstond vanmiddag een vlag en dat patroon heeft een koersdoel van plusminus 398,3. De slotstand van vandaag lag op 398,75, waarmee ik dat koersdoel maar als bereikt beschouw. Ik richt me op lijn g, zolang we onder die lijn blijven is de neerwaartse beweging intact en houd ik 395,8 uit dag- en uurgrafiek als doel aan. Zouden we door lijn g komen dan gaan we een herstelpoging zien.
  • Rest me te spreken over het gap dat vanochtend ontstond, het koershiaat tussen de zwarte stippellijnen op 405,9 en 407,9. Gaps worden meestal gesloten en dat zou hier een terugkeer naar 407,9 impliceren.
  • Er is nog een andere invalshoek mogelijk, namelijk die waarin het gap gezien wordt als breakaway gap. Het overgeslagen gebied maakt namelijk deel uit van de beweging waarmee de beursbarometer de wig y-y' verliet, waardoor je het als zo'n gap kan beschouwen. Breakaway gaps blijven in tegenstelling tot normale gaps vaak open, waardoor het sluiten van het gap technisch niet noodzakelijk is.
  • Daar komt nog bij dat de onderkant van de wig, lijn y, vanmorgen weerstand vormde. Dat is normaal na een uitbraak uit een wig en het heeft een terugkeer naar het gap voorkomen. Al met al betwijfel ik sterk of er nog een poging gedaan zal worden om het te sluiten, al zal ik me uiteraard door een eventuele poging daartoe niet laten verrassen. Hiervoor is de aanwezigheid van lijn g prettig, zolang we ons onder die lijn bevinden blijft het gap in ieder geval buiten beeld.

Resumerend:

De uitbraak naar beneden uit de stijgende wig y-y' is er. De daling waarmee dat gebeurde was groot, namelijk bijna 2,9%. Nu kopers de teugels hebben moeten laten vieren die zij tot gisteren nog strak aantrokken is het ook meteen hard gegaan. De uitbraak uit de wig kan theoretisch in een daling naar ongeveer 325 uitmonden, maar het zal de lezers onder u die mijn analyses regelmatig volgen niet verbazen dat ik me nog niet op die waarde richt. Volgend op een wig moet er allereerst een daling naar 374,1 volgen, pas daarna komen er lagere koersen aan bod. Ik ben de afgelopen weken nog niet vergeten waarin kopers sterk genoeg waren om snelle bewegingen naar boven los te krijgen. Dat waren weliswaar pogingen die uiteindelijk in een mislukking zijn uitgelopen, maar ik kan niet uitsluiten dat er nieuwe reddingspogingen volgen. Een kat in het nauw maakt tenslotte rare sprongen. Voordat we naar 374,1 kunnen gaan is er rond 395,8 en 390,6 nog mogelijke steun te vinden. Ik richt me om te beginnen op 395,8, waar dan blijkt of ik over kan schakelen naar 390,6. Daar doe ik hetzelfde in relatie tot een mogelijke beweging naar 374,1. Daar er voor de korte termijn in verband met het gap eventueel nog een herstelpoging gewaagd zou kunnen worden richt ik me morgen op lijn g in de kwartiergrafiek. Komen we boven die lijn dan zal ik nieuwe weerstandsniveaus vaststellen en aan de hand daarvan de kans op een terugkeer naar lijn y en eventueel het gap bepalen. Zolang de AEX-index onder lijn g blijft richt ik me op een stand van 395,8 of lager.

En dan nog dit...

De Amerikaanse indices zijn de leidende beursgraadmeters in de wereld, daarom werp ik vandaag na de forse dalingen in Europa (DAX -2,6%, FTSE -2,4%, CAC40 -2,6%) wederom een blik op een Amerikaanse index.

  • De Dow Jones waarvan u hierboven de daggrafiek ziet is naar beneden uit het kanaal c-d gebroken. Dit was aanleiding om Fibonacci lijnen over de stijging te tekenen die binnen dat kanaal heeft plaatsgevonden. Dat levert twee potentiële steunniveaus op, namelijk het 50% niveau rond 11350 en het 61,8% niveau in de buurt van 11220. De candle die vandaag tot nog toe is ontstaan staat met het lichaam nog boven het 50% niveau. Op dat niveau zou dus eventueel al een bodem kunnen ontstaan. 
  • Het 61,8% niveau is in ieder geval allesbepalend. Wordt er daar of erboven rond 11350 een bodem gevormd dan is een volgende stijgingsronde mogelijk. Zodra de Dow Jones echter onder 11220 belandt is dat niet meer het geval en volgt een beweging naar de bodem rond 10830 of lager. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 19 aug 2008, 19.20u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen