ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De lange rode candle die als laatste candle gevormd is toont dat het deze week mis was met de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX boekte namelijk een verlies van 6,6%.

  • Enkele lezers meldden me in het koersverloop vanaf september 2006 een hoofd en schouders patroon te zien dat op een daling naar ongeveer 400 punten wijst, maar dat vind ik persoonlijk gezien de vorm van de formatie wat vergezocht. Een patroon met twee linker schouders, een dubbel hoofd en bodems die op diverse niveaus liggen is dermate onregelmatig dat je het niet zonder meer de naam hoofd en schouders patroon mee kunt geven. U zult aan het eind van een stijging vaak patronen met een vorm als deze aantreffen, er zijn namelijk altijd wel bodems en toppen te vinden die voor enige gelijkenis zorgen.

  • Ik zie om een koersdoel te bepalen meer in het gebruik van de Fibonacci methode. In de grafiek ziet u magenta stippellijnen, dat zijn Fibonacci niveaus over de stijging 217,8 - 564 waar we eventueel steun zouden kunnen vinden. Het eerst in aanmerking komende niveau in deze grafiek vinden we rond 431,7, het betreft het 38,2% niveau. Het tweede niveau is het 50% niveau dat we rond 390,9 vinden. Er is nog een derde niveau waar we theoretisch op de lange termijn naar toe zouden kunnen gaan, dat is het 61,8% niveau rond 350.

  • Ik wil me voor de komende maanden om te beginnen richten op het 38,2% niveau rond 431,7, bereiken we dat dan blijkt daar vanzelf wel of ik door moet schakelen naar het lager gelegen niveau of niet.

  • De beursgraadmeter is vandaag door het 161,8% Fibonacci niveau rond 455,8 gezakt dat ik gisteren als potentieel steunniveau noemde. Dit wil zeggen dat ik verder kijk naar het 200% niveau dat u rond 440 ziet. Het koersdoel is verkregen door de stijging van 480 naar 521,5 als het ware naar beneden om te klappen. Ik kan u niet vertellen op welke termijn we dat niveau zouden kunnen bereiken, maar houd het zolang we de dalende trend handhaven wel als koersdoel aan. Welk criterium dat ik daarvoor hanteer vertel ik u bij de uurgrafiek.

  • Eerst maken we echter het gebruikelijke stapje opzij naar de daggrafiek met Bollinger Bands die ik met name gebruik om de trendrichting vast te stellen. Wat die trend is hoeft geen betoog, het zal u duidelijk zijn dat het om een dalende trend gaat. Die trend is uitermate krachtig omdat de index voortdurend onder de onderste lijn van deze indicator duikt en nauwelijks moeite neemt om terug te keren binnen de banden zoals dat eigenlijk wel gebruikelijk is. Het wachten is op het optreden van een bodempatroon, dat is wat ik ervan kan zeggen.

  • In de uurgrafiek is al evenmin een bodempatroon te zien. Optimisten hadden vanaf 22.00u gisterenavond gewerkt aan een stijging van de S&P500 futures waardoor de schade van het forse verlies van de Amerikaanse beurzen van gisterenavond op de Europese beurzen beperkt werd, ook in de ochtend stegen die futures door en namen de AEX mee naar boven. Die futures stonden aan het eind van onze handelsdag echter weer een stuk onder het slot van gisterenavond, de optimisten hebben duidelijk aan het kortste eind getrokken. Dit heeft in de uurgrafiek geresulteerd in de vorming van een lagere top en een lagere bodem, op grond waarvan een neerwaartse voortzetting aannemelijk is.

  • Ik had u bij de daggrafiek nog beloofd te vertellen welk criterium ik aanhoud om vast te stellen of we voor de korte termijn al dan niet met een dalende trend te maken hebben, daarvoor wil ik lijn p in deze grafiek gebruiken. De raakpunten waardoorheen ik lijn g getekend heb liggen inmiddels zover achter ons dat de lijn niet betrouwbaar meer is, ik zal deze dan ook verwijderen. Ik beschouw de korte termijn trend als dalend zolang we ons onder lijn p bevinden.

  • Dan wil ik u nog herinneren aan de vlag t-t' waarover ik gisteren schreef. Dit patroon is geldig gebleven en heeft zoals ik gisteren schreef een koersdoel rond 444, dat doel moeten we voor volgende week in gedachten houden.

  • Tot slot komt zoals gebruikelijk de kwartiergrafiek aan bod. De stippellijn rond 454,6 door de bodem van vanochtend speelt aanstaande maandag een rol bij mijn overwegingen. Zolang we ons namelijk onder die lijn bevinden ga ik zonder meer van een vervolg van de daling uit.
  • Zouden we boven 454,6 komen dan plaats ik nieuwe Fibonacci lijnen aan de hand waarvan ik dan zal beoordelen hoe het staat met de kans op een herstel. Die lijnen kan ik nu nog niet plaatsen omdat ik niet weet of we op de slotstand van vandaag al dan niet een korte termijn bodem gaan zien.
  • Grote partijen die handelen in Amsterdam zijn in elk geval in meerderheid negatief gestemd, dat blijkt uit de laatste candle die in de steevast door grote spelers overheerste slotveiling ontstond. We sloten op het laagste punt van de dag en de verwachtingen zijn dus niet bepaald hooggespannen.

Resumerend:

Het sentiment was deze week gezien de daling van 6,6% die we voor de AEX konden noteren ronduit slecht. De stemming is sinds begin dit jaar al dramatisch, het verlies ten opzichte van de slotstand op 31 december van het afgelopen jaar bedraagt maar liefst 12,7%. Beleggers zoeken massaal de nooduitgang. De beweging van deze week bracht ons in de weekgrafiek onder het 23,6% Fibonacci niveau waar de graadmeter in augustus en november vorig jaar nog steun vond, dat maakt het 38,2% niveau rond 431,7 tot het eerstvolgende lange termijn koersdoel. Het is nooit uit te sluiten dat we op termijn verder naar beneden gaan, maar daar wil ik me pas bij een eventuele daling onder 431,7 over uitlaten. Zolang we ons in de uurgrafiek onder lijn p bevinden richt ik me echter eerst op het 200% niveau in de daggrafiek rond 440, waarbij ik in de buurt van het koersdoel van de vlag t-t' in de uurgrafiek rond 444 voor alle zekerheid nog wel uitkijk voor eventuele bodemvorming. Aanstaande maandag let ik op de waarde 454,6, weten we boven die grens te komen dan zal ik aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen een inschatting van de herstelmogelijkheden te maken. Blijven we onder 454,6 dan ga ik van een neerwaarts vervolg uit, een vervolg dat concreet wordt zodra we onder de slotkoers van vandaag van 450,08 belanden.

En dan nog dit...

De S&P500 brak gisterenavond naar beneden door de bodems van vorig jaar, daarbij past voor vanavond niets anders dan een blik op de lange termijn grafiek van deze brede index.

  • De achtereenvolgende doorbraak door lijn s en de bodems van vorig jaar betekent de start van een correctie. Ik reken er vanwege de stand onder het 23,6% Fibonacci van de stijging 2002 - 2007 op dat de S&P500 de komende maanden op zijn minst naar het 38,2% niveau rond 1270 zal gaan. Ook een daling naar het 50% niveau rond 1170 sluit ik niet uit. Daar liggen namelijk enkele belangrijke voormalige toppen uit de jaren 2002 en 2004 die nog getest zouden kunnen gaan worden. Het 38,2% niveau is echter het eerste koerspeil waar we ons voor de komende maanden op kunnen gaan richten. Mocht de S&P500 eerst nog gaan stijgen dan is er grote kans dat de stippellijn rond 1365 als voormalig steunniveau als weerstandsniveau dienst gaat doen. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen