ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beurs boekte vandaag een verlies van 2,3%, waarmee een top lijkt te zijn gezet. Deze top, een evening doji star, bevindt zich net onder de stippellijn op 217,8, de lijn door de oude bodem uit maart 2003 die op 2 maart jongstleden doorbroken werd. Een terugkeer in de richting van zo'n doorbroken lijn is normaal, dat heet het testen van de doorbraak. Over het algemeen ontstaat er dan op of net onder zo'n niveau een top, waarna de daling wordt hervat. Het huidige verloop voldoet aan dit beeld en dat is in deze daggrafiek reden om van een hervatting van de daling uit te gaan.

  • Hier komt nog bij dat op 23 februari jongstleden een hoofd en schouders patroon werd afgerond met als koersdoel 185 punten, de vlag e-s wijst bovendien op nog veel lagere standen. Het doel van het hoofd en schouders patroon is nog niet bereikt, wat het voor de hand liggend maakt dat we de daling hervatten.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands ondersteunt het beeld van een hervatting van de daling. De index bleef in deze grafiek namelijk onder de middellijn, die zodoende als weerstandslijn fungeerde. De kans op een daling is zolang we onder deze middellijn blijven het grootst.

  • Het koersverloop in de uurgrafiek kent in tegenstelling tot de vorige grafieken die eenduidig op een daling wijzen twee gezichten. Enerzijds is de beursgraadmeter vandaag naar beneden uit de stijgende wig v-w gebroken, hetgeen wijst op een voortzetting van de daling. Mogelijke steunniveaus en potentiële koersdoelen zijn de grijs getekende Fibonacci niveaus van de stijging 195 - 217 rond 208,6, 206 en 203,4. Een daling onder al deze niveaus zou een belangrijke bevestiging van de vlag vormen en zodoende de voortzetting van de daling bekrachtigen. 

  • Anderzijds is er vandaag ook een dalende wig ontstaan, het patroon y-y', dat aangeeft dat de aandelenmarkt nog niet van zins is zich bij de door de grotere wig aangeven daling neer te leggen. Een dalende wig is over het algemeen namelijk een voorbode voor een stijging. Het laagste punt van vandaag ligt bovendien ter hoogte van het 61,8% niveau van de stijging 204,2 - 217 waarover ik magenta Fibonacci lijnen getekend heb. Dit technisch aspect maakt een hervatting naar boven mogelijk.

  • Het beeld dat uit het voorgaande duidelijk wordt is dat van een aandelenmarkt die zich geconfronteerd ziet met een daling, maar deze daling nog wenst te bevechten. Het is uiteindelijk de richting waarop we ten opzichte van lijn y' gaan bewegen waaruit morgen moet blijken of de markt dit blijft doen of toch toegeeft aan een daling.

  • Om het geheel nog wat complexer te maken ziet u in de kwartiergrafiek ook nog eens een hoofd en schouders patroon. Deze formatie is door de grote linkerschouder en de kleine rechterschouder wat onregelmatig van vorm, maar dat doet niets af aan de betekenis ervan. Het is een toppatroon dat geldig blijft zolang de AEX-index onder de neklijn rond 210,7 staat. U ziet dat dit tot 17.30u het geval was, in de slotveiling werd de index nog even snel boven deze lijn en lijn y' gezet. Ik negeer deze laatste beweging nog maar even tot morgenochtend de werkelijke waarde ervan blijkt. Feit is in elk geval dat de markt zich niet heeft neergelegd bij een daling en de gehele middag geprobeerd heeft het hoofd en schouders patroon teniet te doen. Deze pogingen sluiten qua betekenis aan bij wat de dalende wig zegt, namelijk dat beleggers nog alles in het werk stellen om een daling af te wenden.
  • Morgenochtend is het van belang wat we doen ten opzichte van het slot van vandaag. Stijgen we dan gaat Amsterdam proberen de stijging voort te zetten. Of dat lukt is dan nog niet zeker, er zijn namelijk nog een aantal mogelijke weerstandsniveaus om rekening mee te houden. Ik doel op de Fibonacci niveaus van de daling 217 - 209 rond 212,1, 213 en 214. Elk van deze niveaus kan theoretisch nog het einde van de stijging betekenen. Echt voortzetten van de stijging doen we pas boven 214.
  • Dalen we en komen we onder lijn y' dan behandel ik die lijn als ongebroken. De lijn kan ons dan weer omlaag voeren. Zakken we door 209,1 waar het laagste punt van de dag lag dan komen de waardes 208,6, 206 en 203,4 uit de uurgrafiek in beeld. Zolang we ons dan echter nog tussen de lijnen y en y' bevinden blijft een stijging mogelijk. De daling wordt pas echt voortgezet bij een daling onder de wig y-y'. Ik acht deze laatste optie het waarschijnlijkst. Dit heeft te maken met het verschil in gewicht tussen de stijgende wig en het hoofd en schouders patroon aan de ene kant en de dalende wig aan de andere kant. De stijgende wig is het grootst en is bevestigd door het hoofd en schouders patroon, wat voor mij een daling het meest aannemelijk maakt. Daar komt nog bij dat de eerste twee grafieken van deze pagina een neerwaarts vervolg eveneens het meest voor de hand liggend maken. Wil mijn aanname dat we op grond van dit alles verder gaan dalen uitkomen dan moet dat morgenochtend direct blijken in de vorm van een lagere opening. 

Resumerend: 

Er is vandaag een complexe situatie ontstaan. In de daggrafiek is net onder de oude bodem uit maart 2003 een top ontstaan. Dit heeft er in de Bollinger Bands voor gezorgd dat onze beursindex onder de middellijn gebleven is. Verder is de AEX in de uurgrafiek naar beneden uit de stijgende wig v-w gebroken en is er in de kwartiergrafiek een afgerond hoofd en schouders patroon ontstaan. Dit alles maakt een voortzetting naar lager gelegen Fibonacci niveaus in de uurgrafiek als 208,6, 206 of 203,4 logisch. Daartegenover staan echter de voortdurende pogingen om terug te keren boven de neklijn 210,7 van het hoofd en schouders patroon, alsmede de dalende wig y-y'. Deze factoren wijzen op een markt die zich nog niet wenst neer te leggen bij een daling en deze aanvecht. Stijgen we morgen dan doet zij dat vooralsnog met succes. Zeker van een voortzetting naar boven zijn we dan echter pas boven 214, want er kan in de kwartiergrafiek weerstand liggen rond 212,1, 213 en 214. Dalen we morgen, in mijn optiek de meest waarschijnlijke optie, en komen we onder 209,1 dan zetten we de daling voort. De stijgingspogingen zijn dan echter pas van de baan zodra we naar beneden uit de wig y-y' breken. Mogelijke steunniveaus annex doelen op weg naar beneden zijn de genoemde waardes 208,6, 206 of 203,4.

En dan nog dit...

Laten we vanavond weer eens een blik op het Amerikaanse koersverloop werpen, de S&P500 index is namelijk op een belangrijk niveau aangekomen.

  • Deze brede Amerikaanse beursgraadmeter staat ter hoogte van de combinatie van de blauwe stippellijn met het 50% Fibonacci niveau van de daling 875 - 667. Dit punt is van wezenlijk belang voor het vervolg, want de blauwe stippellijn is een lijn door de bodem die in 2002 ontstond en recent doorbroken werd. De lijn zou normaal gesproken weerstand moeten gaan vormen. Gisteren zagen we daar een eerste teken van middels de vorming van een inverted hammer. Deze candle bevestigde de weerstand op dit punt. Vandaag proberen Amerikaanse beleggers de S&P500 zoals u ziet opnieuw boven deze grens te brengen die rond 770 ligt. De voortgang is voor een belangrijk deel afhankelijk van het welslagen van deze poging. Sluit de index boven 770 dan resteert het 61,8% niveau rond 795 als potentiële weerstand, daarboven zou de bodem een feit zijn. Komt de graadmeter echter niet boven 770 dan kan het punt waar de index momenteel staat het startpunt worden van een hervatting van de daling. Het is vandaag dus letterlijk erop of eronder en het lijkt gezien de winst van 1,5% die vanavond rond 19.00u op de borden staat alsof de Amerikaanse belegger zich hiervan bewust is en nog eenmaal zijn beste beentje voor zet. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 17 mrt 2009, 19.36u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

17 mrt 09.15u: AEX naar beneden uit wig gebroken

17 mrt 10.00u: Daling naar 208,6 aannemelijk

17 mrt 11.15u: Toch steun rond vorige bodem

17 mrt 12.00u: Top AEX bij 50% Fibonacci niveau

17 mrt 13.00u: Stijgingspoging houdt geen stand

17 mrt 14.15u: Stijging na cijfers van korte duur

17 mrt 15.00u: Toppatroon ontstaan door daling

17 mrt 16.00u: Huiswerk nog eens opnieuw gedaan

17 mrt 17.00u: De beslissing is nog niet gevallen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven