ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beursbarometer van de Amsterdamse effectenbeurs is deze week zoals u in bovenstaande weekgrafiek ziet gedaald. U kunt dat direct aan de candle zien doordat deze rood gekleurd is, het slot van deze week lag onder dat van vorige week. Het dikke deel van de candle is het deel dat tussen de openingskoers van afgelopen maandag en de slotkoers van vandaag ligt. Het gegeven dat dit deel effen rood van kleur is wil zeggen dat het slot van vandaag onder de openingskoers van maandag lag. Zo krijgt u uit deze candle direct belangrijke informatie zonder dat u de andere grafieken nog bekeken heeft. Wilt u meer weten over de kleuren van de candles die ik op deze site gebruik klik dan hier.

  • Het verlies van deze week maakt direct duidelijk dat een voortzetting naar boven hoewel er vorige week rond 470 een duidelijke bodem ontstond niet gegarandeerd is. Ik ontleen dat overigens niet alleen aan het verlies, maar ook aan de vorm die deze candle ten opzichte van zijn voorganger heeft. De opening van afgelopen maandag lag een stuk boven de candle van vorige week, maar daar wist de beurs niet op voort te bouwen. Het slot lag een flink eind onder het slot van vorige week, wat wil zeggen dat de markt ten opzichte van de positieve start van afgelopen maandochtend verloren heeft, wat in het algemeen een voorbode van een omslag kan vormen. De verkopers hebben zich immers niet laten overbluffen door de kopers, maar hebben per saldo het heft in handen gehouden. Dit type candle heet een dark cloud cover, waarmee als het ware wordt gezegd dat donkere wolken zich om de beursindex samentrekken.

  • Het patroon is het sterkst als het aan het eind van een stijgende trend staat, dat is het enige manco dat aan specifiek deze dark cloud cover kleeft. Er ging namelijk geen stijgende trend aan vooraf, maar slechts één lange groene candle. Dat neemt niet weg dat het een goed waarschuwingssignaal is, volgende week moet dan blijken wat dat signaal waard was.

  • In de daggrafiek waar we vervolgens naar kijken is het koersverloop van de weekgrafiek als het ware in vijven opgesplitst, iedere candle betreft namelijk één dag koersverloop. Dit stelt ons in staat om dingen te zien die uit de weekgrafiek niet duidelijk worden. Een van die aspecten betreft de constatering dat er deze week een lagere top is ontstaan. De top op 494,4 ligt namelijk ruim onder zijn voorganger die we rond 512,5 vonden. Het ontstaan van een lagere top is over het algemeen geen goed teken, wat eenvoudig beredeneerbaar is. Hield de meerderheid van de beleggers de vorige keer na steun op 470 de aandelen tot een stand van 512,5 aan, nu stapten zij bij 494,4 al uit. Kennelijk ontbreekt dus het vertrouwen bij beleggers dat we nogmaals naar 512,5 kunnen gaan.

  • Nu is het zo dat we volgend op de lagere top ook een hogere bodem gemaakt hebben, namelijk een bodem boven 470. Dit wil zeggen dat beleggers al rond 473,1 zin kregen om stukken te kopen en daarmee niet tot 470 wilden wachten. Dit kan als positief worden geïnterpreteerd.

  • De bodem rond 473,1 had echter te maken met het koershiaat dat op die dag ontstond, de beursindex sloeg bij opening een stuk koersgebied over. We noemen dit een gap. Een gap wordt meestal gesloten, een eigenschap waar ik onderaan deze pagina verder op in zal gaan. Het wil zeggen dat de koers nog een keer terug gaat naar de bovenkant van het gap, ditmaal dus naar 484,4. Dat is vandaag gebeurd, het gap is gesloten. Daar de bovenkant van een gap vaak weerstand vormt, ook daar ga ik verderop op in, is de kans op een daling vanaf het huidige punt groot.

  • Hieraan draagt bij dat we vandaag gezien de vorm van de candle twijfelden. Het lichaam van deze doji is smal, wat wil zeggen dat opening en slot van de dag dicht bij elkaar lagen. Er heerste dus twijfel en dat is een verandering ten opzichte van gisteren. Zet die verandering door dan volgt maandag een daling, al zijn daarvoor geen garanties te geven.

  • Het zou gezien de situatie in de Bollinger Bands niet vreemd zijn als we verder zouden gaan dalen, deze indicator toont ons namelijk een duidelijk neerwaarts gerichte trend. Alle lijnen wijzen namelijk naar beneden. De trend blijft negatief zolang de beursbarometer onder de gestippelde middellijn van de indicator noteert.

  • In de uurgrafiek ziet u goed dat het gap dat eergisteren ontstond vandaag gesloten is. Dit wil zeggen dat er als het ware weer contact gemaakt is met de candles van 8 t/m 13 maart waardoor deze niet meer afgezonderd staan van de overige candles. Dit is met name in de daggrafiek goed te zien. Er is dus geen sprake meer van een eiland of een eiland omkeerpatroon. Dat was iets waar ik eerder deze week al rekening mee hield, een eiland omkeerpatroon of in het Engels island reversal pattern blijft namelijk meestal niet lang in een grafiek staan. Het is en blijft zeldzaam.

  • Wat u verder ziet is dat er onmiddellijk na het sluiten van het gap een inverted hammer is ontstaan. Dat duidt op weerstand. 

  • Deze hammer vormt met de candles links en rechts ervan ook nog eens een evening star, wat een potentieel toppatroon is. Het wachten is nog op een eerste bevestiging, maar we zouden op basis van dit patroon normaal gesproken na het sluiten van een gap naar beneden moeten gaan.

  • De kwartiergrafiek toont dat ik vandaag nogal geworsteld heb met de lijnen die ik moest trekken. We kwamen onder lijn w, maar cijfers uit de VS zorgden voor een terugkeer erboven. We vonden vervolgens wel weerstand rond lijn w', die kon ik laten staan. Daarna daalden we door lijn x die ik net als lijn w lichtgrijs in de grafiek heb laten staan. Alles draait namelijk maandag niet om die lijn, maar om de laatste bodem rond 480,6. Komen we onder de stippellijn door die bodem dan doorbreken we het patroon van hogere bodems, wat ik zal zien als de start van een daling die ik in stappen zal beoordelen. De eerste stap is die naar 477,1, de stap die daarna kan volgen die naar 475, de derde mogelijke stap naar 473,1 en vervolgens eventueel de finale stap naar 470. Bij ieder van de genoemde punten kan een bodem worden gevormd.

  • Stijgen we maandag daarentegen dan ga ik er voorlopig van uit dat lijn w' opnieuw de begrenzing van de beweging zal vormen.

Resumerend:

Vandaag is het gap dat afgelopen woensdag ontstond definitief gesloten, dat was gisteren nog niet geheel afgerond. Daar we in de weekgrafiek een dark cloud cover zien, in de daggrafiek twijfel in de vorm van een doji, in de uurgrafiek een evening star en in de kwartiergrafiek een daling onder lijn x ga ik er vooralsnog van uit dat we aanstaande maandag de daling zullen hervatten. Het is al met al namelijk een redelijk overtuigende hoeveelheid bewijzen in die richting. Geheel overtuigend is het echter pas als we maandag onder 480,6 komen en daardoor het korte termijn patroon van hogere bodems in die grafiek doorbreken. De stappen die we dan zouden kunnen gaan nemen zijn achtereenvolgens die naar 477,1, 475, 473,1 en tenslotte het cruciale steunniveau rond 470 in de daggrafiek. Verder dan dat wil ik nu nog niet gaan, eerst wil ik zien of we deze stappen gaan nemen en zo ja, welke het zijn.

En dan nog dit...

Bij het ontstaan van een gap naar beneden treden allerlei interessante mechanismen op die de moeite waard zijn. Laat ik daar een keer over schrijven, want ik krijg er veel vragen over. De mechanismen waar ik op doel worden met name veroorzaakt door het verrassingseffect dat een gap heeft. Beleggers die op een stijging rekenden moeten snel beslissen wat te doen met hun stukken, niets menselijks is hen dan vreemd. Een deel van hen zal direct verkopen, zodat het aantal verkopers het aantal kopers dan flink overtreft en de index snel daalt. Een ander deel zal twijfelen en niets doen. Op een gegeven moment echter zijn diegenen die het minst zeker zijn van zichzelf, zij die uit paniek verkopen, uit de markt waarna de balans tussen kopers en verkopers geleidelijk verandert. Beleggers gaan kansen zien in de lagere koersen en zien daarnaast anderen kopen, dat laatste is een niet onbelangrijk effect. Beleggers kijken altijd wat anderen doen en lopen achter elkaar aan. Het zorgt ervoor dat de koers weer gaat stijgen en terugkeert naar het gap. De verandering in balans wordt ook veroorzaakt doordat een deel van diegenen die vooraf al op een daling rekenden kort na de vorming van het gap winst nemen. Het ging op 14 maart om een verlies van 2,3%, heb je daar met putopties op gehandeld dan kun je enorm scoren. Op een zeker moment zal het aantal verkopers echter afnemen. Eenmaal aangekomen bij een gap werkt het mechanisme andersom. Is namelijk de bovenkant van het gap bereikt dan zullen zij die voorafgaand aan het neerwaarts gap op een stijging rekenden blij als zij zijn er zonder verdere kleerscheuren alsnog uit kunnen stappen. Zij zullen met een zucht van verlichting verkopen. Anderzijds zullen beleggers zich realiseren dat het negatieve nieuws waardoor de daling veroorzaakt werd door de terugkeer bij het gap allerminst verdwenen is, het kan zo weer de kop opsteken en een nieuwe daling veroorzaken. Velen zullen dus dit moment aangrijpen om alsnog op een daling te handelen door stukken te verkopen die zij niet hebben, wat met name door grote partijen zal gebeuren. Deze combinatie van factoren kan er dan voor zorgen dat de koers opnieuw naar beneden gaat. Het gap is gesloten, openstaande posities rond het gap zijn voor een belangrijk deel aan de gewijzigde omstandigheden aangepast en vormen geen beletsel, maar juist een stimulans om verder te dalen. Dat is de theorie, in hoeverre het in dit geval praktijk wordt zal aanstaande maandag blijken. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen