ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Op de lange rode candle van gisteren waarmee we onder de bodems uit november en augustus vorig jaar doken is vandaag wederom een forse daling van 1,7% gevolgd. Hierbij is net als op 9 januari jongstleden een gap naar beneden gevormd, waarmee ik doel op het lege stukje koersgebied tussen de laatste en voorlaatste candle. We dienen zoals dat bij een gap altijd het geval is rekening te houden met een eventueel herstel naar de bovenkant van de ruimte tussen de twee candles, te weten met een stijging naar 470,5.

  • Dat het overigens geen vanzelfsprekendheid is dat gaps gesloten worden blijkt wel uit het koersverloop na het gap van 9 januari, het gap dat die dag ontstond is maar deels gesloten. Dat neemt niet weg dat we er steeds weer rekening mee moeten houden, de uitzondering bevestigt hier de regel als het ware.

  • Gisteren bepaalde ik aan de hand van de maandgrafiek een lange termijn doel van 430 voor de AEX. Het hoeft echter niet zo te zijn dat we direct naar die waarde toegaan, dat zou ineens wel een heel erg stevige daling zijn. Ik heb de grafiek in een poging een doel voor de wat kortere termijn te bepalen voorzien van Fibonacci lijnen over de stijging 480 - 521,5. Het ging me daarbij niet om de gebruikelijke Fibonacci lijnen, maar de voortzettingsniveaus die ermee te berekenen zijn. In situaties als deze volgt op een dergelijke stijging gemeten vanaf het startpunt van die stijging (aangegeven met 100%) vaak een daling die 38,2%, 50% of 61,8% van die stijging bedraagt. Zo ben ik aan het 138,2%, het 150% en het 161,8% niveau in de grafiek gekomen. We staan met het lichaam van de candle van vandaag boven het 150% niveau dat hierdoor ongebroken is en zouden op grond hiervan eventueel een bodem kunnen vormen. Zou de graadmeter toch verder dalen dan kan het 161,8% niveau rond 455,8 de beweging nog opvangen. Bij een slotstand onder 455,8 zou ik me moeten gaan richten op 430, voorlopig is de situatie echter zo dat zowel het 150% als het 161,8% niveau nog steun kunnen bieden.

  • Het beeld in de Bollinger Bands grafiek komt overeen met wat we eerder in juli en november zagen, de candle van vandaag staat namelijk geheel onder de onderste lijn. Hoe langer dit het geval is, hoe meer we rekening moeten houden met een consolidatie waarmee de onderste lijn de index als het ware inhaalt of met een stijging waarmee we weer terugkeren boven de lijn. Wat het gaat worden kan ik niet zeggen, ga ik op de voornoemde situaties af dan zou er nog een dag van consolidatie of heel lichte daling kunnen volgen vooraleer we terugkeren naar boven. Het is echter onmogelijk om hier een concrete inschatting van te maken.

  • Het huidige beeld voorziet in de uurgrafiek echter nog niet in een stijging. Vanmiddag is bij een poging het gap van vanmorgen in te gaan een inverted hammer gevormd die door de voorlaatste rode candle als korte termijn top is bevestigd. We zouden op grond hiervan morgen nog verder kunnen gaan dalen.

  • De beurs klampte zich vanmiddag aan het eind van de handel echter nog net vast aan een reddingsboei die kopers in het water gooiden door rond het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 458,4 - 468,2 voor een bodem te zorgen. Dit laat in principe nog ruimte voor een nieuwe herstelpoging.
  • Die poging krijgt vorm zodra we boven 464,2 geraken, de bovenkant van de voorlaatste candle. De AEX gaat dan nogmaals proberen het gap van vanmorgen met een stijging naar 470,5 te sluiten, waarbij die bovenkant van het gap dan vervolgens weerstandsniveau zou kunnen worden.
  • Zolang we ons onder 464,2 bevinden ga ik van een neerwaartse voortzetting uit, een daling onder 460 zou me in deze verwachting sterken. Een beweging onder 458,4 zou een daling naar de bij de daggrafiek genoemde waarde 455,8 opleveren.

Resumerend:

Eigenlijk zouden we gezien de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands niet veel meer kunnen dalen. De AEX staat met de candle van vandaag geheel onder deze indicator, wat wil zeggen dat we zonder meer rekening moeten houden met een consolidatie of een herstelbeweging waarmee de index terugkeert binnen de banden. Ook het gap dat vandaag ontstond en open bleef geeft de mogelijkheid van een opwaartse beweging naar 470,5 waarmee dat gap gesloten zou worden. In de uurgrafiek is echter in de vorm van een inverted hammer een korte termijn top ontstaan die aangeeft dat het met de daling mogelijkerwijs nog niet gedaan is. Hier staat tegenover dat de beurs vanmiddag ternauwernood een bodem wist te vormen rond het 76,4% niveau, daarmee nog net een herstelmogelijkheid open latend. Ik let morgen op de grens 464,2. Weten we boven die waarde te komen dan volgt een poging om middels een stijging naar 470,5 het gap te sluiten. Rond 470,5 zou dan weerstand kunnen liggen, verder wil ik nog niet kijken. Zolang we onder 464,2 staan richt ik me op een neerwaartse voortzetting. Een beweging onder 460 zou dit bekrachtigen en een daling onder 458,4 zou me mijn volgende koersdoel op 455,8 doen leggen. Hiermee hebben we de scenario's op rij waarmee we morgen een nieuwe beursdag in gaan.

En dan nog dit...

In de Dow Jones heeft zich vanaf ons slot een vreemde ontwikkeling voorgedaan, deze index heeft namelijk een daling onder de bodem van augustus vorig jaar teruggedraaid. Er wordt in de VS alles aan gedaan om een verdere daling te voorkomen.

  • De bekendste Amerikaanse index opende onder de bodem die in augustus van het vorig jaar rond 12518 ontstond en daalde aanvankelijk zoals dat bij een dergelijk verkoopsignaal gebruikelijk is verder. Vanaf 16.50u is vanaf een laagste koers van 12392 echter gebouwd aan een stijging waarmee de Dow Jones niet alleen teruggekeerd is boven 12518, maar er zelfs een veertigtal punten boven staat. Ik kan natuurlijk niet voorzien hoe het resterende deel van de Amerikaanse handelsdag zal verlopen, maar dat alles uit de kast wordt gehaald om een verdere afdaling te voorkomen staat als een paal boven water. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen