ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We hebben vandaag een sprong van bijna 0,9% naar boven gemaakt, een beweging die gezien de winst van ruim 1,5% die kort na opening te noteren was nog enigszins tegenvalt. Een sterke stijging in de VS van gisterenavond zorgde voor een fors hogere opening, maar de aandelenmarkt wist niet voort te bouwen op die goede start.

  • Dit past mijns inziens overigens bij de dalende beweging waarin we ons bevinden zolang we onder lijn m' zijn. Het is geen beweging die uitnodigt om te gaan kopen. We staan nog onder lijn m' en ik ga daarom nog steeds uit van een neerwaartse voortzetting. Het zou gezien het feit dat we onder het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 479,5 - 559,4 rond 510 zijn geweest voor de hand liggen als we verder zouden gaan naar het 76,4% niveau rond 498,4 en vervolgens naar lijn g. Alleen een doorbraak door lijn m' zou me van standpunt kunnen doen veranderen.

  • We stonden met de AEX de afgelopen vier dagen onder de Bollinger Bands in de daggrafiek, wat een ongewone situatie is. De stijging van vandaag heeft ons teruggebracht binnen de banden, het beeld is genormaliseerd. Was het de voorgaande dagen zo dat de daling onder de banden de daling afremde omdat er nog een terugkeer boven de onderste lijn moest volgen, nu is die belemmering er niet meer. Er is in deze indicator nu zowel ruimte voor een neerwaartse als voor een opwaartse beweging.

  • Zoals ik al bij de daggrafiek opmerkte hangt de toekomstige ontwikkeling af van lijn m'. Blijft de beursgraadmeter onder die lijn dan houden we immers de daling aan.

  • Lijn m ligt morgen bij opening ter hoogte van het hoogste punt van vandaag 515,7, dat geeft ons dus direct al een punt om morgenochtend de aandacht bij te houden. Komen we boven die lijn dan breekt een nieuwe fase aan, maar daar wil ik nu nog niet op in gaan. Ik pleeg bij trendlijnen namelijk tot het tegendeel gebleken is aan te nemen dat de lijn intact blijft.
  • Dit betekent dat ik er vooralsnog van uit ga dat we verder zullen gaan dalen. Het eerste richtpunt is het stuk tussen 509,5 en 510,5 van het gap van vanmorgen dat vandaag open gebleven is, ik veronderstel dat we dat met een daling naar 509,5 zullen gaan sluiten.
  • Van een voortzetting van de daling komt het evenwel pas als we morgen onder de stippellijn rond 506,8 komen waar gistermiddag tot twee keer toe een bodem gevormd werd.

Resumerend:

De Amerikaanse beurzen boekten gisterenavond plots een stevige winst en dat was vanmorgen aan onze opening te merken. We sprongen naar boven en stonden kort na deze voortvarende start op een winst van 1,5%. Deze winst werd evenwel niet uitgebouwd, maar liep wat terug. Het heeft ons onder lijn m' gelaten en dat is een belangrijk gegeven. Zolang die lijn namelijk niet doorbroken wordt houd ik me bij mijn verwachting dat de AEX naar 498,4 en waarschijnlijk ook lijn g in de daggrafiek gaat dalen. Mochten we door lijn m' breken dan zal ik dat moeten herzien, maar zover is het nu niet. We staan onder de lijn en dat wil zeggen dat ik wacht op een daling naar 509,5 om het gap van vanochtend geheel te sluiten en op een daling onder 506,8 waar we gistermiddag steun vonden. Dat zijn de stappen die me zouden sterken in mijn verwachting dat we afzakken naar lagere regionen.

En dan nog dit...

Een lezer stelde me een vraag naar aanleiding van de Dow Jones Home Construction index, een index waar ik op 27 augustus jongstleden over schreef. Omdat het om een interessante vraag is waar wellicht meerderen van u mee worstelen breng ik deze vanavond ter sprake.

  • We kijken naar de maandgrafiek van de Dow Jones Home Construction Index van vanavond 18.30u, een graadmeter die bestaat uit bedrijven uit de Amerikaanse bouwsector. In deze grafiek is in juli van dit jaar een hoofd en schouders patroon afgerond, ik maakte daar op 27 augustus al melding van. Het hoofd van het patroon is ongeveer 575 punten groot. Op de afronding van een hoofd en schouders patroon volgt vanaf de neklijn meestal een daling ter grootte van het hoofd. Daar de neklijn hier rond 550 ligt zou dat echter een negatieve stand inhouden, iets dat uiteraard niet mogelijk is. De vraag is nu wat je met een dergelijk patroon aan moet.
  • Met patronen in lange termijn grafieken die een extreem laag koersdoel hebben moet je sowieso kritisch om gaan, zeker als het om een formatie met een negatief koersdoel gaat natuurlijk. Wat je in dergelijke gevallen vaak ziet is dat er een daling volgt naar de laagste punten in de grafiek, wat in dit geval een daling naar ongeveer 250 zou betekenen. Daar ligt belangrijke steun en de kans is derhalve groot dat de daling op zo'n niveau stopt.
  • Regelmatig ook zien we vanaf de neklijn een daling ter grootte van de rechterschouder in plaats van een daling die even groot is als het hoofd. De rechterschouder is ongeveer 240 punten hoog, wat afgetrokken van de neklijn op 550 een doel van 310 zou geven. U ziet dat de index met de onderkant van de candle van deze maand ongeveer rond dat niveau is geweest.
  • Het is daarnaast ook nuttig om naar andere aanwijzingen te zoeken in de grafiek, zoals hier het trendkanaal b-b' dat ik de vorige keer ook tekende. Het kanaal geeft bruikbare informatie. De bouwgraadmeter heeft de onderkant van dat kanaal bereikt en hier is er enige consolidatie ingetreden. Voeg ik dit bij het doel 310 uit het vorige punt dan is de kans op een stijging nu groot. Ik vermoed op basis van de combinatie van beide gegevens dat er een stijging in de richting van de bovenkant van het kanaal b-b' zal volgen. Wat ik niet met zekerheid kan zeggen is of die bovenzijde bereikt zal gaan worden.
  • De kans daarop is evenwel behoorlijk groot. Op de afronding van een hoofd en schouders patroon volgt in een latere fase namelijk meestal een herstelbeweging in de richting van de neklijn. Die neklijn kan, maar hoeft daarbij niet bereikt te worden. We noemen dat het testen van de neklijn. Het zou in deze grafiek technisch daarom prima passen als de index de komende maanden op zou gaan lopen naar lijn b'. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen