ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse aandelenmarkt boekte vandaag een winst van 1,45% en is daardoor teruggekeerd bij de stippellijn rond 531,8. Dat gegeven is om meerdere redenen belangrijk. 

  • De eerste reden is dat het gaat om het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564 - 479,5. Zouden we dit niveau weten te doorbreken dan staat ons technisch gezien een stijging naar 564 open.

  • De tweede reden maakt het niveau nog belangrijker. Zouden we namelijk door de stippellijn rond 531,8 breken dan zou daarmee een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond worden dat een koersdoel van maar liefst 584 heeft. Het potentiële hoofd heeft een hoogte van 52,3 punten, wat wil zeggen dat er vanaf de neklijn een stijging van 52,3 punten zou kunnen komen en dat levert een doel van 584 op. Ik zeg met nadruk dat het patroon nog niet afgerond is, dat is pas het geval als we door 531,8 breken. Hoewel het niet mijn gewoonte is om over nog niet afgeronde patronen te spreken vond ik het vandaag toch nodig om dat te doen, dit omdat ik morgen afwezig ben en er dan dus niet over kan schrijven. Ik heb het hoofd en de schouders van het patroon dat zich bij een dagslot boven 531,8 zou ontwikkelen in de grafiek met de letters S en H met vraagtekens erachter aangegeven, dit om duidelijk te maken dat het patroon nog niet 'af' is.

  • Wordt het patroon niet afgerond dan ontstaat er een levensgevaarlijke situatie. De aandelenmarkt is nu dermate verwachtingsvol gestemd dat een beweging naar beneden voor velen als net zo'n verrassing zou komen als de stijging van de laatste dagen voor diegenen die op een daling rekenden. Het vormt dan een ideale voedingsbodem voor een snelle daling. Laat u dus nog niet teveel meeslepen door de ongebreidelde kooplust in de markt, maar kijk objectief wat er gebeurt en houdt alle mogelijkheden daarbij open, ook die van een daling.

  • Kijk ik naar de daggrafiek met Bollinger Bands dan komt die daling er naar het zich laat aanzien overigens niet. De middellijn van de indicator is door de beweging van de laatste dagen duidelijk gaan stijgen. Weet de index nu de gang erin te houden zodat de bovenste lijn mee gaat stijgen dan is een nieuwe stijgende trend geboren.

  • De uurgrafiek toont ons een markt die vanmiddag in de opmars naar de weerstand rond 531,8 geen gas terugnam. De stijging kan door een deel verklaard worden door het verrassingseffect, velen die op een daling rekenden zullen hun posities hebben gesloten. Een deel van de beweging naar boven kan dus door short covering zijn veroorzaakt. Wat hoe dan ook uit de stijging blijkt is dat de aandelenmarkt ondanks alle malaise die de laatste tijd met name uit de VS op ons afgekomen is geen nadelig effect op de beurzen heeft, de schade die veroorzaakt wordt door elkaar opvolgende macro-economische tegenvallers wordt iedere keer weer gerepareerd. Vandaag negeerde de beurs verdere de zwakke dollar, de dure olie en verlaagde groeiverwachtingen voor Europa. De beurs kan alles aan en stijgt, wat voor een deel ook weer door de carry-trade gedragen wordt. De euro stijgt ten opzichte van de yen, wat erop duidt dat er weer meer in Japan wordt geleend om hier te worden belegd.

  • We staan zoals u ziet vlak bij de weerstand rond 531,8, wat op een optimistische stemming wijst. De markt ziet getuige het slot in de nabijheid van deze weerstand mogelijkheden om de grens te slechten, anders hadden beleggers vanmiddag immers wel winst genomen.

  • Het enige moment waarop er een beetje gas terug werd genomen was in de slotveiling, er ontstond een kleine rode candle zonder dat daarbij overigens het stijgende trendlijntje onder de candles van vanmiddag werd doorbroken.

  • Komen we morgen boven de stippellijn rond 531,8 en weten we daar ook tot het slot te blijven dan betreft het een doorbraak in de daggrafiek, op grond waarvan we dan voor de komende maanden als we niet alsnog terugvallen onder 531,8 van een stijging naar 564 of wellicht zelfs 584 uit mogen gaan.

  • Blijven we onder 531,8 dan hangt het vervolg in eerste instantie af van het koersverloop ten opzichte van lijn b, zolang we ons boven die lijn bevinden is de korte trend naar boven gericht waardoor het later alsnog van een doorbraak zou kunnen komen. De stippellijn rond 527,4 waar eerder weerstand lag zou nu eventueel steun kunnen vormen. Hoedt u voor een daling onder lijn b, dat zou in het licht van de demonstratie van optimisme van vandaag hoewel er daaronder rond 521,2 en 518,8 nog steun zou kunnen liggen een negatieve ontwikkeling zijn.

Resumerend:

Onze aandelenmarkt is zonder meer verwachtingsvol gestemd en niet in het minst aangedaan door alle negatieve ontwikkelingen van de laatste tijd. Zij is als een hond die nat wordt, schudt zich even af en gaat weer verder. Het heeft ons teruggebracht op een cruciaal niveau, het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564 - 479,5. Zouden we dit niveau weten te doorbreken dan is de route naar 564 in principe vrij. Wat het nu nog belangrijker maakt is dat we bij een stijging tevens een omgekeerd hoofd en schouders patroon af zouden ronden dat een koersdoel van maar liefst 584 met zich meedraagt, dit maakt de beslissing waar de Amsterdamse aandelenbeurs voor staat nog belangwekkender. Breekt de graadmeter naar boven door dan gooit de markt de deur naar boven wagenwijd open, blijft de index er echter onder dan zou deze definitief op slot kunnen gaan. Volgt op de kooplust die men de laatste dagen namelijk ten toon heeft gespreid geen stijging maar een daling dan vormt dat de ideale voedingsbodem voor een snelle daling, net zoals het grote aantal op een daling gerichte posities door het terugdraaien ervan vandaag aan de stijging moet hebben bijgedragen. Er breken belangrijke dagen aan waarin u om te beginnen de stippellijn rond 531,8 en daarnaast lijn b in de kwartiergrafiek in het oog kunt houden.

En dan nog dit...

Het zal u niet verbazen dat er zich ook in andere indices potentiële omgekeerde hoofd en schouders patronen ontwikkelen, met name in de Amerikaanse graadmeters. We kijken naar de daggrafiek van de S&P500 index van vanavond 19.30u.

  • De markt is arrogant, uitermate arrogant. Zij denkt de FED met voorzitter Bernanke in haar zak te hebben en gaat voor dinsdag 18 september zonder meer van een renteverlaging uit. De enige vraag is nog of de renteverlaging die dinsdag komt een verlaging van een kwart procent gaat betreffen (ook wel 25 basispunten genoemd) of een half procent (50 basispunten). Sommige analisten voorspellen dat vóór het eind van het jaar de rente in de VS zelfs een vol procent zal zijn verlaagd. Het zijn deze aannames die voor de huidige stijging zorgen, speculaties op een renteverlaging waarbij analisten tegen elkaar opbieden. 
  • Toch is het de vraag of die renteverlaging er komt. Als voorbeeld wil ik de Zwitserse centrale bank noemen die vandaag op grond van inflatie de rente ondanks de crisis in de kredietmarkt met een kwart procent verhoogde. Nu denk ik niet dat Bernanke met een renteverhóging zal komen, daarvoor is de druk die vanuit de financiële markt op hem uitgeoefend wordt simpelweg te groot. De FED zou echter vanwege de inflatoire dreiging en de enorme geldgroei echter wel af kunnen zien van een renteverláging, dat zou in mijn optiek een wijze stap zijn. De financiële wereld denkt daar anders over en gaat ervan uit dat bedrijven die te grote risico's genomen hebben met het uitlenen van geld of overnemen van onbekende schuldposities in de gelegenheid zullen worden gesteld om hun problemen af te wentelen op de maatschappij, die vervolgens opgezadeld wordt met een toenemende inflatie.
  • De afronding van de omgekeerde hoofd en schouders patronen hangt van het rentebesluit van de FED van aanstaande dinsdag af, al kunnen beleggers zich misschien -zeker als zij zijn van hun zaak- niet beheersen en zorgen zij voordien al voor een doorbraak. Een renteverlaging zal definitieve afronding van de patronen inhouden, een onveranderde rentestand het terugdraaien van de stijging en mogelijke hervatting van de daling.
  • Tot slot een agendapunt. Ik ben morgen vanwege een weekendtripje afwezig en er zullen daarom geen nieuwe pagina's geplaatst worden. Ook de slotanalyse van vrijdagavond vervalt, vanavond plaats ik de grafieken van aandelen en indices nog en daarna moet u het tot maandagochtend zonder mijn bijdragen stellen. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen