ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze AEX-index is vandaag niet alleen naar het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 231,5 - 291,1 rond 254,3 gegaan, maar is daar ook doorheen gezakt. Een daling onder een 61,8% retracement niveau betekent over het algemeen dat een volledige correctie gaat volgen, wat me ertoe brengt om uit te gaan van een terugkeer naar de bodem die vorige maand rond 231,5 ontstond. Ik ga de beweging naar die grens overigens in stukken breken, wat ik aan de hand van de uurgrafiek zal doen. Dit geeft me de mogelijkheid om te verifiëren dat de stappen die benodigd zijn om terug te keren naar 231,5 ook daadwerkelijk gemaakt worden.

  • Het is niet zo dat de daling met de veronderstelde beweging naar 231,5 hoeft te eindigen. Uit de weekgrafieken bleek de voorgaande vrijdagen dat een terugkeer naar de bodem rond 218 technisch gezien aannemelijk is. Dat is zoals u zult begrijpen een gegeven om in het achterhoofd te houden. 

  • Voor wat de daggrafiek met Bollinger Bands kan de eerste stap er een naar de onderzijde van deze indicator worden. Daar kan eventueel steun gevonden worden, een punt waar we als we inderdaad verder dalen op zullen moeten letten.

  • Dat we verder dalen is op dit moment nog geen gelopen race. We zijn met een doji precies op de bovenkant van het tot dusverre open gebleven gap van 29 oktober jongstleden geëindigd. Een doji is een teken van twijfel en de aandelenmarkt heeft dus een herstelmogelijkheid ingebouwd in het koersverloop. 

  • Komen we boven de doji, wat wil zeggen boven 250,4, dan gaan we een herstel zien. De trend blijft dan evenwel naar beneden gericht zolang we ons onder lijn e bevinden.

  • Verzeilen we daarentegen onder de doji en het laagste punt van vandaag uit de candle daarvoor, dus onder 247,8, dan gaan we door naar beneden. We vinden bij het 76,4% niveau rond 245,6 dan een kleine kans op bodemvorming, maar een terugkeer naar de onderkant van het gap rond 244,4 is dan aannemelijker.

  • De stappen naar 245,5 en 244,4 zijn de eerste twee stukken van de te verifiëren daling naar 231,5, dat van 244,4 naar 231,5 het derde en laatste. Ik richt me om te beginnen op 245,5, gaan we inderdaad naar 231,5 dat is dat namelijk het eerste niveau waar we heen moeten gaan.

  • Vele lezers zien in de uurgrafiek een hoofd en schouders patroon met een schuine neklijn, de lichtgroene lijn in de grafiek. Dit is echter geen patroon waar ik gebruik van maak. Ontstaat er na een stijging middels een kanaal een lagere top dan kun je als je bereid bent om schuine lijnen te tekenen altijd een hoofd en schouders patroon ontwaren. Er zijn immers altijd wel bodems te vinden om een schuine lijn doorheen te tekenen. Dit wil echter nog niet direct zeggen dat je met een goed patroon te maken hebt. Met hoofd en schouders patronen met een schuine neklijn werk ik bij voorkeur niet. Ze gaan voorbij aan het belangrijkste gegeven waar het hoofd en schouders patroon op is gebaseerd, namelijk twee bodems die op ongeveer hetzelfde niveau liggen en een daling onder die beide bodems die een belangrijke signaalfunctie heeft. Dat is het juiste patroon in mijn ogen, waarmee ik afwijk van hen die wel met h&s patronen met schuine neklijnen werken.

  • Behalve met lijn e hebben we in de kwartiergrafiek ook nog met de dalende lijn d van doen. Deze lijn is overigens van minder belang, lijnen die slechts langs candles van één dag of een deel daarvan lopen tellen namelijk minder zwaar dan lijnen die meerdere dagen overspannen. Dit laat onverlet dat het beeld uiteraard negatief is zolang we ons onder lijn d bevinden.

Resumerend: 

Een nieuwe daling met 3% heeft ons in de daggrafiek onder het 61,8% niveau rond 254,3 gebracht, hetgeen een voortzetting naar 231,5 of lager tot de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling maakt. Zoals u dat van mij gewoon bent heb ik de veronderstelde beweging naar 231,5 in stukken verdeeld, namelijk die van het slot van vandaag naar 245,5, dat van 245,5 naar 244,4 en het laatste deel van 244,4 naar 231,5. Dit zijn verifieerbare stappen. De markt heeft een herstelmogelijkheid open gehouden, dat herstel zou vorm krijgen bij een stijging boven lijn d in de kwartiergrafiek en 250,4. Kiest de aandelenmarkt voor deze optie dan betekent dat nog niet dat de dalende trend beëindigd zou worden, die is namelijk intact zolang we ons onder lijn e bevinden. Geraken we morgen onder 247,8 dan maken we als alles naar verwachting verloopt de eerste van de bovenvermelde stappen, die naar 245,5. Daar blijkt dan of we daadwerkelijk verder omlaag kunnen kijken. Een terugkeer naar 231,5 of lager is uiteindelijk het meest waarschijnlijke scenario, dat is dan ook het scenario waar ik me op richt.

En dan nog dit...

Vandaag nogmaals aandacht voor de Dow Jones, want die graadmeter maakt vandaag de stap die Amerikaanse beleggers gisteren nog met de hakken over de sloot wisten te voorkomen.

  • Het slot van de Dow Jones van gisteren lag in de buurt van het 61,8% Fibonacci niveau 8715. Dit niveau kon daarom niet als doorbroken worden beschouwd. Het lichaam van een candle is namelijk wat telt, ligt dat boven een steunniveau dan is dat niveau intact. Vandaag echter duikt de Dow alsnog onder dit niveau, dat naar ik aanneem vandaag dus toch nog doorbroken gaat worden. De S&P500 en de Nasdaq gingen de Dow Jones al voor met een daling onder hun 61,8% niveaus, waarmee alle indices gezamenlijk opstomen naar de bodems die vorige maand zijn ontstaan. De maand november wordt hiermee net zo spannend als de oktobermaand is geweest. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 12 nov 2008, 19.10u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

12 nov 09.15u: Hogere start na stijging futures VS

12 nov 10.00u: Top gevormd rond 23,6% niveau

12 nov 11.00u: AEX-index door richting 254,3

12 nov 12.15u: AEX slim boven weerstand gezet

12 nov 13.00u: Kopers zijn sterker dan ik dacht

12 nov 14.00u: AEX gedraaid op 61,8% niveau

12 nov 15.00u: Koersdoel AEX 254,3 is bereikt

12 nov 16.00u: Voortzetting is nog onzeker

12 nov 17.00u: AEX bij bovenzijde gap 29 okt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven