ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De markt laat er vandaag met een stijging van maar liefst 1,4% geen onduidelijkheid over bestaan waar men de komende tijd heen denkt te gaan. De index heeft met dit resultaat de hammer van gisteren ruimschoots als bodem bevestigd en kan op grond hiervan verder naar boven. 

  • Het enige dat we de komende dagen in verband met deze voortzetting van de stijging moeten controleren is dat er geen lagere top ontstaat onder de vorige die op 474,4 lag, maar dat is iets dat je bij een trendmatige opwaartse beweging natuurlijk altijd moet verifiëren. Er is in deze daggrafiek echter momenteel niets dat me zegt dat er een eind aan de stijging gaat komen.

  • De stijging van vandaag doet me het gebruik van de Bollinger Bands heroverwegen, deze indicator heeft me namelijk net als half juli op het verkeerde been gezet. De index had eigenlijk de onderkant van de banden moeten bereiken, maar deed dat opnieuw niet. Verder had de middellijn als weerstand moeten gaan dienen, maar dat gebeurde evenmin. Het zorgt ervoor dat ik de komende tijd uiterst voorzichtig met dit stuk gereedschap omga.

  • Ik moet sowieso voorzichtig omgaan met alle zaken uit de technische analyse die een daling voorspellen, dat bewijst de uurgrafiek van vandaag wel. Gisteren beschreef ik een hoofd en schouders patroon voor u waarvan de neklijn op 463,5 lag, vandaag zijn we vervolgens met gemak naar boven door die neklijn gebroken waardoor het ongeldig werd.

  • Daarnaast werd vandaag het kanaal tt' gevormd dat ik lange tijd als een potentiële vlag zag. Dit bleek net als de aanname dat het hoofd en schouders patroon voor een daling zou gaan zorgen een misvatting. Het komt erop neer dat we de helft van de technische analyse, namelijk dat deel van de patronen waarop normaal gesproken een daling volgt, nog steeds niet kunnen vertrouwen.

  • Ik volg de stijging aan de hand van Fibonacci lijnen over de daling 474,4 - 460,17. De beursgraadmeter is vandaag precies op het 61,8% niveau gesloten, hetgeen in theorie ondanks de felle stijging de hervatting van de daling mogelijk heeft gehouden. 

  • Wordt het 61,8% niveau morgen dus niet gebroken dan moeten we gaan kijken waar de volgende bodem komt te liggen, die moet om een latere doorbraak van het 61,8% niveau mogelijk te houden dan boven die op 460,17 liggen. We vinden rond 466 en 463,5 de eerste potentiële steunniveaus hiervoor.

  • Breken we morgen wel door 469 dan ligt een voortzetting naar het 100% niveau voor de hand. We gaan dan naar alle waarschijnlijkheid naar 474,4 waarbij we onderweg rond het niet in deze grafiek aangegeven 76,4% niveau rond 471,1 moeten verifiëren dat we daar geen top maken.

  • Kijken we tot slot in de kwartiergrafiek dan zien we een erg scherpe stijging die lijn u als steunlijn heeft. De lijn is dermate steil dat deze niet lang gehandhaafd kan worden en we moeten dus voortdurend rekening houden met een mogelijke doorbraak van die lijn. Of we er morgenochtend bij opening boven blijven zal natuurlijk met name afhangen van het slot van de Amerikaanse beurzen.

  • Komen we onder lijn u dan moet de plaats waar we de volgende steun vinden ons vertellen hoe de markt erbij staat. De top rond 466 is dan een mogelijke steun, maar de laatste bodem rond 463,5 is het allerbelangrijkst.

Resumerend:

De beurs heeft met een niet mis te verstane beweging haar plannen laten zien. De index brak naar boven door de neklijn van het pas gisteren gevormde hoofd en schouders patroon, brak naar boven uit een vlag en brak de middellijn van de Bollinger Bands, hetgeen alle drie bewegingen zijn die ik op technische grond niet had verwacht. We zijn doordat we precies op het 61,8% niveau van de daling 474,4 - 460,17 zijn gesloten echter nog niet geheel zeker van een voortzetting naar boven en dat maakt de opening morgen al direct interessant. Weten we verder te stijgen dan blijven we boven lijn z, iets dat gezien de hellingshoek van de lijn echter niet lang vol te houden zal zijn. Dat neemt niet weg dat we dan het 61,8% niveau breken en met de kanttekening dat we rond 471,1 moeten controleren dat er daar geen top ontstaat door kunnen naar 474,4. Openen we morgen lager dan houdt dat in dat we op zoek gaan naar een volgende bodem die boven 460,17 moet liggen om de weg naar boven vast te kunnen houden. De belangrijkste potentiële steunniveaus zijn dan 466 en 463,5.

En dan nog dit...

Tot slot bekijken we nog even de daggrafiek van de olieprijs van 19u vanavond, dit keer het oktober contract light sweet crude omdat daar in de pers momenteel steeds naar wordt gerefereerd.

  • U ziet links in de grafiek een bodem die in maart van dit jaar is ontstaan, een bodem waar ook nu steun mag worden verwacht. Ik veronderstel op grond hiervan dat de olieprijs niet veel verder meer zal dalen en op korte termijn weer naar $70 op zal gaan lopen om de voormalige steun op dat niveau als weerstand te testen. -Ad Nooten-

Naar boven