ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De weekgrafiek waar ik op vrijdag aan het eind van de week altijd mee begin geeft ons een duidelijk beeld. De index is naar boven door de weerstand rond 498,5 gebroken en zet zo de beweging in de richting van de bovenkant van het kanaal ge voort. Ik veronderstel daar ik de laatste maanden op grond van de maandgrafiek de waarde 518 als koersdoel hanteer, zoals ik onder andere in de slotanalyse van vrijdag 29 december beschreef, dat we naar lijn e zullen gaan. We zouden die lijn en dat doel binnen enkele weken kunnen bereiken.

  • Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik vast moet zien te stellen of er onderweg nog weerstand zou kunnen liggen. We hebben vandaag een nieuwe hoogste slotkoers neergezet en dat zorgt er in principe voor dat er tussen de huidige stand en lijn e geen echte weerstandsniveaus meer te vinden zijn die op voorgaande toppen gebaseerd zijn.

  • Ik heb voor alle zekerheid wel twee lichtgrijze lijnen toegevoegd die in het spel voor zouden kunnen gaan komen, lichtgrijs omdat het niet meer dan studielijnen zijn. Aan de hand van deze lijnen kan ik vaststellen waar ik op moet letten voor mogelijke topvorming, zonder overigens al bij voorbaat van een top uit te gaan. De eerste lijn die mijn aandacht heeft is lijn b, de lijn waar we precies op geëindigd zijn, de tweede lijn betreft lijn c die we aanstaande maandag rond 506 vinden.

  • Ik ga er gezien de kersverse doorbraak door de top van 3 januari op 501,8 niet van uit dat we maandag al meteen weer gaan dalen, een nieuwe top is namelijk in de meeste gevallen een koopsignaal. Stijgen we verder dan let ik rond 506 dus op, dat wordt op weg naar lijn e mijn eerste richtpunt. Zou de index maandag toch weerstand van lijn b ondervinden dan zal ik daar vanzelfsprekend in mijn analyses rekening mee houden. 

  • Dat het nog niet eens zo'n gek idee is om voor maandag ondanks de nieuwe hoogste koers van een daling uit te gaan blijkt wel uit de daggrafiek met Bollinger Bands hierboven. Onze beursgraadmeter heeft namelijk de bovenzijde van deze indicator bereikt, een bovenzijde die in gevallen als dit weerstand zou kunnen vormen. Dit wil zeggen dat we de mogelijkheid van een daling niet uit moeten sluiten, lijn b in de daggrafiek zou samen met de bovenlijn van deze indicator de opmars kunnen begrenzen. Natuurlijk kan de index de bovenlijn ook mee naar boven nemen, maar dat gebeurt maar in een kleiner aantal gevallen.

  • Baseer ik me op de uurgrafiek dan moet ik maandag echter een voortzetting naar boven verwachten. Er is vanmiddag immers rond 500 een alleszins overtuigende bodem neergezet waarop een stijging is gevolgd. Op grond van deze grafiek kan ik momenteel alleen maar zeggen dat we verder zouden moeten stijgen.

  • Ik bevind me dus in een situatie waarin een aantal factoren elkaar tegenspreken, daarom wil ik de kwartiergrafiek aanstaande maandag als scherprechter laten fungeren. 

  • Zolang we ons boven lijn a bevinden is er geen probleem, ik ga dan van een voortzetting naar boven uit. Zodra we dan boven de top rond 503,3 komen ligt het bewijs van een voortzetting op tafel, waarna ik de waarde 506 die ik bij de daggrafiek noemde als eerste oriëntatiepunt neem.

  • Zouden we onder lijn a komen dan wordt de voortzetting naar boven weliswaar iets minder zeker, maar van een daling wil ik pas uitgaan mochten we onder de laatste bodem rond 499,9 komen. Er kan dan trouwens rond 489,5 of 489 al steun liggen, daaronder zouden de top rond 496,7 en lijn t eventueel de index ook nog terug naar boven kunnen sturen. Een beweging onder 499,9 zou dus nog geen omslag inhouden, daarvoor geldt alleen lijn t. Zouden we maandag direct gaan dalen dan zou dat echter na de doorbraak van vandaag geen goede zaak zijn, laat dat duidelijk zijn.

Resumerend:

De Amsterdamse markt heeft deze week met een doorbraak van weerstand rond 498,5 in de weekgrafiek voor een voortzetting van de stijgende trend gekozen. De beursindex bevindt zich in die weekgrafiek in het kanaal ge, het mag als waarschijnlijk worden verondersteld dat we naar de bovenkant van dit kanaal gaan. Een verzekering kan ik u vanzelfsprekend niet geven, dat heeft de verrassende koersontwikkeling van gisteren ons wel getoond. Omgekeerde verrassingen zijn natuurlijk ook mogelijk, zeker als er nog meer bedrijven met tegenvallers zouden komen behalve de vier die dat in vier verschillende landen vandaag al deden (SAP, Carrefour, EMI, AMD). Dat is de reden dat ik de lichtgrijze lijnen b en c in de daggrafiek tekende. Het levert richtpunten op waar we op moeten letten voor mogelijke topvorming, zonder er overigens op voorhand al van uit te gaan dat er een top gaat ontstaan. Bij het eerste punt zijn we vandaag uitgekomen, dat ligt namelijk op lijn b. Daar we bovendien aan de bovenkant van de Bollinger Bands zijn is het mogelijk dat we aanstaande maandag de week met een daling beginnen. Bewijs daarvoor hebben we pas als we achtereenvolgens onder lijn a en 499,9 in de kwartiergrafiek komen. Er zijn dan maar liefst vier mogelijke steunpunten, namelijk 498,5, 498, 496,7 en last but not least lijn t. Hoe hoger de index dan steun vindt hoe beter de markt zich houdt. Zouden we onder lijn a komen, maar boven 499,9 blijven dan is het een twijfelgeval. Momenteel hebben we echter in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek een mooie stijgende trend met lijn a als trendlijn, we moeten daarom uitgaan van een vervolg naar boven. Komen we boven 503,3 dan vormt dat het bewijs hiervan, we gaan dan verder richting lijn e in de daggrafiek waarbij ik rond 506 attent ben op mogelijke topvorming.

En dan nog dit...

Dat we met een (wellicht zelfs in de letterlijke zin van het woord) geforceerde stijging te maken hebben blijkt zonneklaar uit de daggrafiek van de Duitse DAX index die u hieronder ziet.

  • Wat er ook gebeurt, de stijging wordt er met geweld doorgedrukt, dat is het beeld dat bij me opkomt als ik naar deze grafiek kijk. De index is bij de blauwe pijlen tot twee keer toe onder het kanaal lm gekomen, maar keerde iedere keer weer terug. Het is niet dat het kanaal lm onbetrouwbaar is, lijn l bijvoorbeeld zou gezien de bodems op 17 juli, 10 augustus, 22 september en 22 december 2006 waar de lijn goed doorheen loopt een betrouwbare lijn moeten zijn. Voor alle duidelijkheid heb ik onder de grafiek ook nog twee indicatoren toegevoegd, namelijk de RSI en het MACD histogram. Beiden vertonen divergentie, wat al lang tot een daling had moeten leiden, maar dat niet doet. Ook de winstwaarschuwing van SAP kon er niets aan af doen dat er vandaag weer een nieuwe hoogste koers werd bereikt.

  • Wat interessant is dat we met deze index langzamerhand de waarde 6733 naderen waar ik in de analyse van 2 januari over schreef. We vinden daar het 76,4% Fibonacci niveau van de daling uit de jaren 2000 - 2003. Hoewel het 76,4% niveau meestal geen functie heeft kan de stijging daar wel degelijk stoppen, als we tenminste nog met beurzen te maken hebben die überhaupt nog kunnen dalen. Aan dat laatste twijfel ik tegenwoordig op grond van bovenstaande en soortgelijke grafieken om eerlijk te zijn nogal eens. -Ad Nooten-

 

Naar boven