ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag gedaald, waarmee de twee inverted hammers die eind vorige week een mogelijke top signaleerden daadwerkelijk als top bevestigd zijn. Het betekent dat het stijgend trendkanaal v-g intact gebleven is en dat heeft dan weer tot gevolg dat we rekening moeten houden met een beweging naar de onderzijde van het kanaal.

  • De mogelijkheid bestaat dat de rally van de laatste maanden een beweging is geweest die in de beurswereld met de voor beleggers weinig complimenteuze naam sucker rally wordt aangeduid, vrij vertaald een beursstijging voor onnozele halzen. In iedere dalende trend zijn er stijgingsfasen, de ene wat krachtiger dan de andere. Blijkt een dergelijke fase, zoals we die het afgelopen jaar ook tweemaal hebben gekend, achteraf slechts een tijdelijk herstel te zijn geweest dan spreekt men als men het eerbiedig wil zeggen over een bearmarket rally. Oneerbiedig wordt de term sucker rally gebezigd, waarin een waardeoordeel is vervat over de kopers die deze stijging tot stand brachten. De toekomst zal ons leren of het om dit type rally is gegaan. In eerste instantie is lijn v in dit verband van belang, zouden we namelijk onder die lijn komen dan is de stijging ten einde en de mogelijkheid van een voortzetting van de daling aanwezig. Hierbij past wel de kanttekening dat de vorming van een hogere bodem vervolgens toch nog een stijging zou kunnen betekenen. Feitelijk weten we pas onder de maart bodem rond 195 zeker dat het gebruik van deze term gerechtvaardigd is.

  • Laten we de komende tijd echter eerst maar eens kijken of we naar lijn v gaan, dat lijkt me verstandiger dan filosoferen over de betekenis van deze rally. Zolang we ons binnen het kanaal v-g bevinden is deze opwaartse beweging immers nog intact.

  • De daling van vandaag heeft ons binnen de Bollinger Bands gebracht, iets dat na vijf dagen boven de banden in de lijn der verwachting lag. Het vervolg kun je echter aan de hand van deze indicator niet bepalen. Wat zich laat zeggen is dat de middellijn mocht er zich een daling voor doen eventueel steun zou kunnen vormen. De stijgende trend zoals die door deze indicator wordt weergegeven is intact zolang we ons boven die middellijn bevinden.

  • In de uurgrafiek ziet u Fibonacci lijnen getekend over de stijging van 231,2 naar 263,8. De AEX is onder het 23,6% niveau geweest, hetgeen een voortzetting naar het 38,2% niveau rond 251,3 aannemelijk maakt.

  • Andere mogelijke steunniveaus en dus richtpunten zijn 247,5 en 243,6, respectievelijk het 50% en het 61,8% Fibonacci niveau. Laten we morgen echter eerst kijken of we daadwerkelijk naar 251,3 gaan, dan blijkt als we daar inderdaad aankomen wel of we al dan niet verder omlaag dienen te kijken.

  • Om te bepalen of we al dan niet verder dalen maak ik gebruik van de bodem rond 255 van vandaag. Geraken we onder die grens dan neem ik het 38,2% niveau uit de uurgrafiek rond 251,3 als koersdoel.
  • Breekt de AEX-index naar boven door korte termijn weerstand rond 257 dan volgt een aanval op de waarde 258,1 waar vier candles van vandaag hun hoogste punt hadden. Hier kan uiteraard wederom weerstand liggen. Nadere punten bepaal ik mochten we naar boven door 258,1 breken.

Resumerend: 

De AEX-index is vandaag met 1,9% gedaald en hierdoor binnen het stijgend kanaal v-g gebleven. De inverted hammers die vorige week donderdag en vrijdag ontstonden zijn bevestigd als top, een daling naar de onderzijde van het kanaal v-g behoort nu tot de mogelijkheden. Er zijn nog wel een paar mogelijke steunniveaus, dat zijn de Fibonacci niveaus rond 251,3, 247,5 en 243,6 in de uurgrafiek. We zijn in die grafiek onder het 23,6% niveau geweest, hetgeen de aanname billijkt dat we naar het 38,2% niveau rond 251,3 of eventueel lager gaan. De beweging naar 251,3 komt er echter alleen als we onder 255 geraken. Zouden we daarentegen stijgen en boven 257 komen dan ligt er rond 258,1 een potentieel weerstandsniveau, zouden we daarboven komen dan gaan we een verder herstel in waarvoor ik dan nadere richtpunten bepaal. Vooralsnog ga ik echter uit van een daling naar 251,3, op voorwaarde dat de Amerikaanse beurzen vanavond niet alsnog door een stijging van de S&P500 futures tot een herstel op de lagere start komen, zoals dat de laatste maanden na dalingen meer dan regelmatig is gebeurd.

En dan nog dit...

Een lezer stelde me dit weekend de vraag waarom ik zo vasthield aan mijn veronderstelling dat een stand boven de Bollinger Bands op een zeker moment tot een daling moet leiden, dat leek me een interessante vraag om hier te behandelen. De Bollinger Bands vormen een soort dynamisch trendkanaal. De indicator bestaat uit drie lijnen. De middelste lijn is een 20daags gemiddelde van de koers, waar deze voortdurend omheen beweegt. De koers keert steeds weer terug bij deze lijn. De buitenste lijnen worden berekend door de middellijn te nemen en daar tweemaal de standaarddeviatie van de koers over de laatste 20 dagen bij op te tellen c.q. van af te trekken. Standaarddeviatie of standaardafwijking is een term uit de statistiek, namelijk een maat voor de spreiding van een groep getallen. Het is om het eenvoudig te zeggen de afwijking ten opzichte van een gemiddelde. Bij een normale verdeling van een groep getallen wijkt 68,3% van de mogelijke waarden maximaal 1x de standaardafwijking af, 95,4% valt maximaal binnen 2x en 99,7% binnen 3x die standaardafwijking. De Bollinger Bands maken gebruik van dit gegeven. Door de lijnen met een afstand van 2x de standaardafwijking van de middellijn te tekenen weten we dat het overgrote deel van de candles (95,4%) binnen de banden moet sluiten. Dat zorgt ervoor dat de banden zich prima laten gebruiken als steun- of weerstandslijnen. Komt een index zoals vorige week buiten de banden dan zegt het percentage van 95,4% ons dat het niet lang kan duren vooraleer de graadmeter terugkeert binnen de banden. Afgelopen week zagen we maar liefst vijf candles boven de bovenste lijn van de indicator, hetgeen uitzonderlijk is. Bij de krachtige trendmatige bewegingen van de afgelopen jaren lag het maximum tot dusverre op drie achtereenvolgende dagen buiten de banden. Dit bracht me ten eerste tot de conclusie dat er op de een of andere manier gestuurd is en ten tweede dat de kans op een daling heel erg groot werd. Die daling zagen we vandaag, de index is teruggekeerd binnen de banden. Deze terugkeer zegt overigens niets over het vervolg, daar zijn weer andere technieken voor. Tot slot nog dit, de breedte van de Bollinger Bands is een maatstaf voor de volatiliteit. Hoe groter de afwijking ten opzichte van het gemiddelde namelijk is, hoe breder de banden worden. De banden zijn dientengevolge smal als de volatiliteit klein is en breed in tijden van grote beweeglijkheid.

 -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 11 mei 2009, 18.41u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

11 mei 09.15u: AEX is beursweek lager gestart

11 mei 10.00u: AEX door 61,8% niveau gezakt

11 mei 11.15u: Nog altijd dalend, wel wat steun

11 mei 12.00u: Steun gevonden rond 256 punten

11 mei 13.00u: AEX-index is iets opgeveerd

11 mei 14.00u: Weerstand rond 258,1 voor AEX

11 mei 15.00u: Lagere top en hervatting daling

11 mei 16.00u: AEX iets onder bodem rond 255,3

11 mei 17.00u: AEX omhoog door herstelpoging VS

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven