ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag naar beneden uit het stijgend trendkanaal y-y' gebroken en daar vervolgens weer in teruggekeerd, dit is een opmerkelijke ontwikkeling. Er ontstond daarbij een hammer en dat wijst op steun. Het terugdraaien van de uitbraak geeft in combinatie met de hammer aan dat de kopers de moed nog niet opgegeven hebben.

  • De onderzijde van de hammer staat op een bijzonder koerspeil, namelijk het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 414,3 - 466,2. Zou er hier werkelijk al steun gevonden worden, wat het geval is als we niet alsnog onder 453,5 komen, dan is dat een uitzonderlijke situatie. Het 23,6% niveau heeft in een daggrafiek namelijk maar zelden een functie als steunniveau. Is dat toch het geval dan betekent het dat er onderhuids een uiterst positief sentiment is, men stapt bij een daling dan namelijk al heel snel in. Omdat een bodem rond dit niveau niet vaak voorkomt kan ik er evenwel niet zonder meer vanuit gaan dat het hierbij zal blijven, een correctie naar het 38,2% niveau zou immers 'normaler' zijn. Hopelijk leert de dag van morgen ons meer.

  • Het zal u niet verbazen dat het beeld bij de Bollinger Bands door het koersverloop van vandaag niet veranderd is. De lijnen stijgen nog steeds en de trend is naar boven gericht. In dit opzicht is een voortzetting naar boven mogelijk.

  • In de uurgrafiek is zichtbaar hoe bijzonder het koersverloop was. We stonden op een zeker moment op een verlies van 1,7%, maar wisten dat met een snelle opmars na de opening van de Amerikaanse beurzen tot een verlies van 0,4% te beperken. De snelheid van stijgen komt nog beter tot uiting in de kwartiergrafiek.

  • Zeven groene candles op rij waren voldoende om het verlies voor het grootste deel weg te werken en te zorgen voor een terugkeer boven lijn y. Ik werd verrast door de kracht van de beweging en zal gezien de snelheid van stijgen niet de enige zijn geweest. Deze snelheid suggereert namelijk een short squeeze. Dat is een toestand waarin vele traders die op een daling rekenen zich, geconfronteerd met een stijging, genoodzaakt zien hun positie aan te passen en daarmee onbedoeld hun steentje bijdragen aan de beweging naar boven.
  • Ik kan ook niet uitsluiten dat de kopers die de index de laatste dagen steeds naar boven hielpen nieuw moed putten uit de beweging en besloten ook een duit in het zakje te doen.
  • Feit is dat een beweging die eerst nog op een voortzetting naar beneden wees uiteindelijk uitmondde in een felle stijging. Die stijging volg ik met behulp van Fibonacci lijnen over de daling 465,4 - 453,5. Het slot van vandaag lag op het 50% niveau dat rond 459,4 te vinden is. Dit is een potentieel weerstandsniveau. Het is dus mogelijk dat we morgen weer direct terrein inleveren. Openen we lager dan zal ik de beweging met nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen gaan volgen, zodat ik aan de grootte van de daling vast kan stellen of het om een hervatting van de daling gaat.
  • Geraken we morgen boven het slot van vandaag dan gaan we door naar het 61,8% niveau rond 460,8 of de stippellijn rond 461,1 die beiden zo'n beweging naar boven nog zouden kunnen afstoppen. Een eventuele stijging boven die beide grenzen zou in de daggrafiek een aanval op lijn r mogelijk maken die morgen rond 465 ligt en daarmee is de cirkel in deze analyse dan weer rond.

Resumerend:

De achter ons liggende beursdag gaf een bijzonder koersverloop te zien. De AEX index brak namelijk naar beneden uit het kanaal y-y' en stond op een zeker moment op een verlies van 1,7%, vervolgens keerde de graadmeter echter weer als een TGV terug binnen het kanaal om de dag met een verlies van slechts 0,4% te eindigen. Was gedurende de dag enige tijd de conclusie gerechtvaardigd dat de kopers de handdoek in de ring hadden gegooid, aan het slot gold die gevolgtrekking niet meer. We vonden steun op het 23,6% niveau in de daggrafiek, de uitbraak uit het kanaal werd teruggedraaid en er ontstond een hammer. Dat zijn drie zaken die erop wijzen dat kopers zich herpakten, waarmee het onzeker is gebleven of we verder zullen dalen. We hebben echter uiteraard nog wel te maken met een dalende trend, dat blijft zo zolang we ons in de daggrafiek onder lijn r bevinden. Dit houdt samen met het gegeven dat een 23,6% niveau in een daggrafiek maar zelden een rol van blijvende betekenis speelt de kans op een daling nog groot. Ik let daartoe op drie niveaus, namelijk het 50% niveau rond 459,4, het 61,8% niveau rond 460,8 en de stippellijn rond 461,1 in de kwartiergrafiek. Ziet de index kans om deze drie niveaus uit te nemen dan resulteert dat in een poging om lijn r in de daggrafiek te breken, die lijn ligt morgen rond 465. Ontstaat daarentegen op 459,4, 460,8 of 461,1 een top dan neem ik voorlopig aan dat er een daling volgt, die ik dan uiteraard ga volgen met nieuwe Fibonacci lijnen om aan de hand van het 61,8% niveau van de dan achter ons liggende stijging vast te stellen wanneer we werkelijk over een verdere daling mogen spreken.

En dan nog dit...

De Amerikaanse technologie-index Nasdaq brak gisteren naar beneden uit een wigvormig patroon, maar probeert daar vandaag weer in terug te keren.

  • De Nasdaq verliet gisteren de stijgende wig s-s' in bovenstaande grafiek, iets dat uiteraard op een daling wees. De candle die vandaag om 18.30u gevormd was toont dat het zo eenvoudig niet ligt. De Amerikaanse beursgraadmeter poogt namelijk terug te keren boven lijn s. Er hangt veel af van het succes van deze poging. 
  • Weet de index terug te keren in de wig dan wil dat zeggen dat er een voortzetting naar de recente top rond 2390 of de net daarboven gesitueerde weerstand rond 2420 volgt, een weerstand die voor een structurele verbetering van het technische beeld uitgenomen zou moeten worden.
  • Slaagt de terugkeerpoging daarentegen niet en komt de graadmeter vervolgens onder 2310 waar gisteren het laagste punt lag dan dienen we de aandacht op de laatste bodem rond 2256 te richten die eind maart ontstond. Er staat zolang de Nasdaq niet onder die waarde komt een patroon van hogere bodems in de grafiek dat wijst een positieve trend, dat is het belangrijkste gegeven. -Ad Nooten-

(geplaatst donderdag 10 april 2008, 19.00u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen