ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs is vandaag gedaald waarmee lijn x weerstand gebleken is. De test van de lijn is afgerond en onze beursgraadmeter is er niet in geslaagd om door deze lijn heen te breken. Hiermee is echter nog niet automatisch gezegd dat er nu een daling gaat volgen, dat hangt af van wat er de komende dagen gaat gebeuren. 

  • De laatste bodem rond 482,4 heeft hierin een spilfunctie. Wordt er ergens boven die waarde een hogere bodem gevormd dan kan dat de basis zijn van een nieuwe beweging naar boven. Om mogelijke punten voor zo'n hogere bodem vast te kunnen stellen zal ik de daling in de uurgrafiek aan de hand van Fibonacci lijnen volgen. Ontstaat er geen hogere bodem, maar gaat de index door naar 482,4 dan treedt een spannende fase in. Een eventuele daling onder die waarde zou namelijk een vervolg van de neerwaartse correctie betekenen.

  • Zover wil ik nu onder andere vanwege de situatie in de Bollinger Bands niet gaan, de middellijn zou in deze indicator namelijk nog voor steun kunnen gaan zorgen. Het gaat er pas wat negatiever uit zien als de graadmeter onder deze lijn zou komen.

  • Ten opzichte van gisteren is de situatie wel iets minder goed geworden, de beweging van de bovenste lijn naar boven heeft zich namelijk niet voortgezet waardoor we nog slechts kunnen spreken van een zijwaartse trend.

  • Zoals beloofd gebruik ik Fibonacci lijnen in de uurgrafiek om mogelijke keerpunten te bepalen. De voorlaatste candle heeft ons net boven het 38,2% niveau gebracht. Het is een hammer die laat zien dat beleggers er als de kippen bij waren om de index na de daling in dat uur te kopen, die kopers voorzien hier dus kennelijk al een bodem.

  • We zullen morgen zien of dat uitkomt, ik noem u voor alle zekerheid ook nog de lager gelegen punten. Het gaat om het 50% niveau rond 490,5 dat vrijwel samenvalt met een oude top van 31 oktober en het 61,8% niveau rond 488,5. Onder die laatste waarde zou de index naar 482,4 gaan, dat 61,8% niveau heeft dus een belangrijke signaalfunctie. Zolang we op of boven 488,5 een bodem maken kunnen we nog zonder probleem de stijging hervatten, onder 488,5 gaan we echter naar 482,4 waardoor dat wat moeilijker zou worden.

  • De reden dat ik bij de vorige grafiek ook de waardes onder het 38,2% Fibonacci niveau noemde is gelegen in het feit dat de stippellijn rond 494,4 waar we meerdere keren steun vonden vanmiddag als weerstand fungeerde. Als het slot in de VS het niet anders maakt ligt een daling op grond hiervan het meest voor de hand. Ik ga dat morgen natuurlijk wel verifiëren, want het snelle herstel op de lange rode candle die om 16.15u ontstond toont koopbereidheid bij een deel van de markt. Komen we boven 494,4 dan zou die koopbereidheid gaan overheersen en moet uit de mate van stijgen blijken hoe sterk de kopers zijn.

  • Blijven we onder 494,4 dan ga ik van een voortzetting naar beneden uit waarbij het 38,2% niveau rond 492,3 omdat we dat vandaag nog niet geheel bereikt hebben mijn eerste oriëntatiepunt is. Ik verwacht dan echter wel een daling naar een van de lager gelegen niveaus uit de uurgrafiek.

Resumerend:

Erop of eronder, zo kwalificeerde ik gisteren de strijd die vandaag gevoerd ging worden. Welnu, het is eronder geworden. Lijn x, de onderzijde van het kanaal xl' in de daggrafiek, is weerstand gebleken. Daaruit kunnen we zoals we zagen echter nog niet meteen deduceren dat er zich een daling voor zal gaan doen, daarvoor is het nu nog te vroeg. De bodem van 2 november op 482,4 heeft een spilfunctie in de beoordeling van de neerwaartse beweging. Vormen we boven 482,4 een hogere bodem dan kunnen we de stijging vanaf zo'n punt gemakkelijk hervatten, iets dat moeilijker zou worden bij een beweging naar 482,4 en onwaarschijnlijk bij een daling onder die waarde. Voor de korte termijn draait alles om de weerstand rond 494,4 in de kwartiergrafiek. Weten we die weerstand te breken dan volgt een poging om de stijging te hervatten, iets wat de markt dan al heel snel voor elkaar zou hebben. Het is op grond van het koersverloop van vanmiddag evenwel logischer om te veronderstellen dat we verder gaan dalen, wat achtereenvolgens de waardes 492,3, 490,5 en 488,5 tot mogelijke koersdoelen zou maken. Bij ieder van deze punten zou dan bodemvorming op kunnen treden.

En dan nog dit...

In onderstaande uurgrafiek van het december contract light sweet crude olie staat een interessant koerspatroon dat ik vanavond met u wil delen.

 

  • In deze grafiek is namelijk een omgekeerd hoofd en schouders patroon gevormd met de neklijn op $60,20. De schouders en het hoofd zijn respectievelijk met de letters S en H aangeduid. Het bijzondere aan dit patroon is dat er een stijging aan vooraf ging en er ook een stijging op volgt. Waar een omgekeerd hoofd en schouders patroon over het algemeen een bodempatroon is betreft het hier een voortzettingspatroon. Het hoofd is $1,30 hoog en dat betekent dat er vanaf de neklijn eveneens een stijging van die grootte kan volgen, dat brengt het koersdoel rond $61,50. Het patroon blijft geldig zolang de prijs maar boven $60,20 zijn, de neklijn zou bij een eventuele daling steun moeten gaan vormen.

  • Saillant detail is dat hieruit blijkt dat de olieprijs nu de Amerikaanse verkiezingen achter de rug zijn inderdaad zoals ik al vooraf suggereerde gaat stijgen. In de daggrafiek is een stijging boven $62 nodig om dit definitief te maken. Het heeft er gezien dit koersverloop alles van weg dat de Amerikaanse overheid de olieprijs in de aanloop naar de verkiezingen heeft gedrukt en de koersen nu deze verkiezingen achter de rug zijn weer loslaat waardoor de prijs weer op kan lopen. -Ad Nooten-

 

Naar boven