ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is niet goed te zien in bovenstaande grafiek, maar de AEX-index is vandaag iets onder lijn v geweest. Even dreigde dus een neerwaartse uitbraak uit het stijgend trendkanaal v-g. Uiteindelijk is de beursgraadmeter echter boven lijn v gesloten, waardoor de opwaartse beweging behouden gebleven is en -zo de markt dat wil- kan worden voortgezet. Voorwaarde is dat de graadmeter zich morgen boven lijn v weet te handhaven. De lijn ligt morgen rond 263, dat is dus een waarde om te onthouden. De lijn bevindt zich dan ter hoogte van het slot van vandaag.

  • Behalve van lijn v zouden we nog steun kunnen ondervinden rond 261,5 ter hoogte van de laagste punten van gisteren en vandaag. Zouden we onder 263 en 261,5 sluiten dan is er sprake van een uitbraak. 

  • Weerstand ligt er bij de hoogste punten van gisteren en vandaag rond 266,2, breken we naar boven door deze grens dan zetten we de stijging binnen het kanaal v-g voort.

  • Uit de Bollinger Bands in de daggrafiek blijkt dat de trend in deze indicator nog altijd naar boven is gericht. Dit blijft zo zolang we ons met de graadmeter boven de middellijn bevinden, iets dat ik uiteraard volg.

  • De index is in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek vandaag onder lijn v geweest en ongeveer op de lijn gesloten. We zagen in de daggrafiek een slot iets boven de lijn en dat lijkt omdat het om dezelfde lijn gaat op het eerste gezicht vreemd. Lijnen in grafieken met verschillende tijdsvensters lopen echter nooit exact hetzelfde. In een uurgrafiek bijvoorbeeld wordt de hellingshoek van een lijn beïnvloed door het tijdstip van de dag waarop een bodem tot stand komt. Is dat later op de dag dan loopt een stijgende lijn als lijn v wat minder steil. In de daggrafiek maakt het echter niet uit op welk tijdstip de bodem ontstond, daar telt immers alleen maar het laagste punt. Zo kun je verschillen krijgen tussen lijnen die door bodems van dezelfde data getrokken zijn. De daggrafiek telt het zwaarst, daarom is lijn v niet doorbroken en let ik morgen op het verloop ten opzichte van de waarde 263 die ik bij de daggrafiek noemde.

  • Morgenochtend let ik op de stippellijn rond 261,7 en lijn a. Een daling onder 261,7 betekent dat de AEX verder daalt, iets dat na de vorming van twee lagere toppen normaal gesproken als het meest waarschijnlijk mag worden beschouwd. Het Amerikaanse sentiment is echter vooralsnog niet stuk te krijgen. Leidt dat morgen tot een stijging boven lijn a dan probeert de markt de opwaartse beweging ondanks de lagere toppen toch weer op te pakken. Rond de laatste top 264,5 kan dan eventueel weerstand liggen, eventuele andere weerstandsniveaus bepaal ik zodra er zich werkelijk een doorbraak door lijn a heeft voorgedaan.
  • Rest me te zeggen dat de ontwikkeling ongewis is zolang we ons met de AEX tussen 261,7 en lijn a bevinden, zij het dat de kans op een daling dan gezien de twee lagere toppen groot is.

Resumerend: 

De AEX stond vandaag op het randje van een neerwaartse uitbraak uit het kanaal v-g in de daggrafiek, maar realiseerde deze uiteindelijk niet. De graadmeter eindigde de dag op 263 en bleef daarmee binnen het kanaal. Morgen is de onderkant van het kanaal vanzelfsprekend opnieuw relevant. De lijn ligt morgen rond 263. Sluiten we boven deze waarde dan blijven we opnieuw binnen het trendkanaal, eindigen we de dag echter onder 263 dan breken we alsnog naar beneden uit. Behalve op de waarde 263 let ik ook op het koersverloop ten opzichte van het steunniveau 261,7 van de laatste dagen. Een daling onder dat niveau zou de neerwaartse uitbraak (waar onder 263 sprake van zou zijn) bevestigen en een vervolg omlaag inhouden. Verder heeft lijn a mijn aandacht, zouden we namelijk naar boven door die lijn breken dan probeert de AEX zich binnen het kanaal v-g te handhaven. Wil de index de stijging dan echt voortzetten dan is zoals we in de daggrafiek zagen een stijging boven 266,2 nodig.

En dan nog dit...

Het sentiment op de Amerikaanse markten is zoals gezegd onverwoestbaar. De Amerikaanse indices stijgen onverstoorbaar, uit ieder slecht bericht dat minder slecht is dan verwacht put men moed om te blijven kopen. Verder spelen de futures zoals ik gisteren nog maar weer eens liet zien een belangrijke rol om de beweging naar boven intact te houden. Vandaag wil ik een blik werpen op de Nasdaq en koos vanwege het gegeven dat deze index een weerstandslijn nadert voor de maandgrafiek.

  • In die maandgrafiek tekende ik Fibonacci lijnen over de daling 2862 - 1266. Uit deze lijnen blijkt dat de Nasdaq het 38,2% niveau van deze daling nadert dat rond 1875 te vinden is. Dit is een belangrijk weerstandsniveau waar ik dan ook rekening houd met eventuele topvorming.
  • Hierin speelt mee dat op 1 juni jongstleden een gap is ontstaan in deze grafiek. Gaps in maandgrafieken blijven maar zelden open, ik ga er daarom van uit dat de index een dezer dagen terug zal keren naar het hoogste punt van vorige maand rond 1774 of lager. Topvorming in de buurt van het 38,2% niveau zou daar een goede voorloper van zijn. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 9 juni 2009, 19.13u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyse:

9 juni 09.15u: AEX-index is hoger geopend

9 juni 10.00u: Top rond 50% Fibonacci niveau

9 juni 11.00u: AEX afgelopen uur iets gedaald

9 juni 12.00u: Door cijfers terug in de werkelijkheid

9 juni 13.00u: AEX koerst rond onderkant kanaal

9 juni 14.00u: Markt volgt niet meer klakkeloos

9 juni 15.15u: AEX gestegen boven 38,2% niveau

Boskalis: Toppatroon wijst op hervatting daling

9 juni 16.00u: Index heeft 61,8% niveau bereikt

9 juni 17.15u: Spanning omtrent trendlijn AEX

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven