ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse aandelenmarkt heeft deze week opnieuw winst geboekt, namelijk bijna 3,1%. De AEX-index is hiermee dit jaar al 8,2% gestegen, wat de start van het jaar tot een optimistisch begin maakt. Dit begin vindt plaats binnen de context van een grotere dalende trend, want we bevinden ons onder de dalende trendlijn d die ik langs vorig jaar gevormde toppen heb getekend. Dit wil zeggen dat we de beweging naar boven met enige reserve moeten bekijken, het vormt namelijk zeker nog geen aanleiding om enthousiast aandelen te gaan kopen. Er zijn tenslotte nog lijnen waar de huidige stijging stuk kan lopen, dat zijn er om precies te zijn drie.

  • De eerste lijn betreft lijn e die ik eerder al in de daggrafiek tekende en in deze grafiek overgenomen heb. Lijn e vormt samen met lijn s een zogenaamde vlag, waarbij ik de kanttekening moet maken dat het patroon pas afgerond is zodra er zich een daling onder lijn s voordoet. Dit neemt niet weg dat het patroon me nu al noopt om met een eventuele daling rekening te houden. Ik moet daartoe volgende week controleren of we al dan niet naar lijn s toe gaan, is dat het geval dan neemt de kans op afronding van het patroon en voortzetting van de dalende trend toe.

  • De tweede lijn die weerstand kan vormen is de stippellijn rond 291,1. Op dat niveau ontstond in november 2008 een top, wat betekent dat er daar opnieuw weerstand gevonden zou kunnen worden.

  • De derde en belangrijkste lijn is uiteraard lijn d. Zolang we niet door die lijn gebroken zijn is er sprake van een dalende trend. Voor optimisme is pas plaats bij een doorbraak door lijn d en de stippellijn rond 291,1. Die doorbraak hebben we nog lang niet, wat wil zeggen dat ik me gereserveerd op dien te stellen tegenover het herstel van de laatste weken. Dalende trends verlopen nu eenmaal met op- en neergaande bewegingen, het is indachtig een stelregel uit de technische analyse voorshands het beste om ervan uit te gaan dat de stijging waarin we ons nu bevinden niet meer is dan een tijdelijk herstel. Een trend blijft de trend zolang het tegendeel niet bewezen is, zo luidt die stelregel.

  • Om te beginnen richt ik mijn aandacht volgende week dus op lijn e om te zien of we door die lijn gaan breken. Zolang we dat niet hebben gedaan dien ik open te staan voor een daling naar lijn s, dat is namelijk de beweging die het beste past bij de vlag e-s, een patroon dat normaliter immers een daling op zou leveren.

  • De beurs heeft echter nog steeds de neiging om te stijgen. Het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 blijkt steun te hebben geboden, rond die lijn is er althans een bodem ontstaan. Het bevestigt de tendens van de markt om de weg naar boven te zoeken.

  • De candle van vandaag getuigt echter niet van kracht. Het is een zogenaamde inverted hammer met het lichaam aan de onderkant. Daaraan is te zien dat de AEX vandaag behoorlijk wat hoger is geweest, maar terug moest. Opening en slot lagen niet heel ver van elkaar, wat wil zeggen dat de beurs een flink deel van de winst kwijtgespeeld is. Dat de index volgende week verder stijgt is gezien deze candle nog geen uitgemaakte zaak, temeer daar ING vandaag verantwoordelijk is voor 1,4 van de 1,6 indexpunten winst en met een stijging van 7,3% overduidelijk gebruikt is om de beursgraadmeter hoger te zetten. De stijging is niet breed gedragen en dat doet er nogal wat aan af.

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is echter zonder meer positief. De index is nog dichtbij de bovenste band in wat hier nog steeds een stijgende trend is. Deze trend blijft gehandhaafd zolang de beursgraadmeter boven de middellijn staat.

  • De uurgrafiek schetst een dubbel beeld. Aan de ene kant staan we boven de candles van gisteren, aan de andere kant is er met de lange rode candle die vanmiddag ontstond een harde top ontstaan waar we nog maar boven moeten zien te komen. We hebben in de laatste twee candles wel weer een stap naar boven gezet, maar daarmee is die top nog niet gepasseerd.

  • Zouden we die top passeren dan is het helder dat we naar 271,9 of hoger gaan. Voor een koersdoel daarboven grijp ik even terug naar de daggrafiek, waarin het 76,4% niveau rond 274,4 een richtpunt zou vormen. Een uitschieter naar lijn e behoort dan eveneens tot de mogelijkheden.

  • Naast de top op 270 is ook de vanmiddag rond 263,6 gevormde bodem relevant. Zouden we door de stippellijn op dat niveau zakken dan komen de drie Fibonacci niveaus over de stijging 239,4 - 271,9 weer in het spel die ik eerder deze week noemde. Het gaat om de magenta stippellijnen rond 259,5, 255,6 en 251,8 die alle drie in theorie steun kunnen vormen. Ik zou dan echter ernstig rekening houden met een daling onder deze niveaus, dit vanwege mijn eerdere constatering dat een daling naar lijn s dan aannemelijk zou zijn. 

  • Een eventuele daling onder 263,6 zou in de kwartiergrafiek daarnaast een hoofd en schouders patroon tot afronding brengen. Dit zou bij een daling onder 263,6 een koersdoel van 257,2 geven, berekend door van de stippellijn op 263,6 de grootte van het hoofd af te trekken. Het is op grond daarvan mijn vermoeden dat we dan in de uurgrafiek naar het 50% niveau rond 255,6 zouden gaan. Uiteraard is er terwijl we dalen bevestiging nodig in de vorm van een daling onder de bodem rond 260,3.

Resumerend: 

De beurs is deze week opnieuw een stukje hersteld van de vorig jaar opgelopen schade. Dit herstel vindt echter plaats binnen een dalende trend en dat wil zeggen dat optimisme niet op zijn plaats is. Het is zolang we ons onder lijn d in de weekgrafiek bevinden aannemelijk dat we te maken hebben met een beweging van tijdelijke aard, een gewone stijging binnen een neerwaartse trend die op een zeker moment hervat wordt. Die trend is namelijk pas als gebroken te beschouwen bij een stijging boven lijn d en een oude top rond 291,1. Behalve lijn d en 291,1 kan er al weerstand gevonden worden rond lijn e, misschien hebben we daar de top zelfs al gevormd. De lijnen e en s vormen namelijk een vlag en dat is een patroon dat op een aanstaande daling wijst. Deze vermeende daling vindt plaats zodra we naar beneden door lijn s gebroken zijn, wat wil zeggen dat we volgende week eerst dienen te kijken of we ons al dan niet in de richting van lijn s begeven. Komen we boven 270 dan is dat niet het geval, belanden we onder 263,6 wel. Een stijging boven 270 zou een rit naar 271,9 betekenen, eventueel gevolgd door een beweging naar 274,4 of lijn e. Een daling onder 263,6 zou duiden op een daling naar 255,6 of lager, met de aantekening dat we ter bevestiging in de kwartiergrafiek door 260,3 zouden moeten zakken en rond 259,5 in de uurgrafiek eventueel nog steun zouden kunnen vinden.

En dan nog dit...

Vanavond heb ik hieronder plaats ingeruimd voor de Duitse beursgraadmeter, want die heeft vandaag een belangrijke stap gezet.

  • De DAX is namelijk naar beneden uit de grote stijgende wig c'-d gebroken, een gegeven dat van belang is voor het vervolg. Daar het om een grote beurs gaat is de uitstraling naar onze aandelenmarkt bovendien groot, dat maakt het tot een voor ons relevante beweging. De uitbraak betekent de hervatting van de daling. Daar op een wig veelal een daling volgt die even groot is als de daling die eraan vooraf ging dienen we ons voor alle zekerheid op te maken voor een fikse daling.
  • Hierbij is in de marge wel de opmerking te maken dat er nog vier niveaus zijn die deze daling in de weg kunnen staan. Het gaat om de Fibonacci niveaus van de stijging binnen de wig, die u vindt op afgerond 4855, 4700, 4570 en 4445. Eventueel kan zelfs het 76,4% niveau rond 4290 dat vrijwel samenvalt met voorgaande bodems van begin december vorig jaar nog steun vormen. Daaronder zou alles aan komen op de dubbele bodem iets boven 4000. Na een uitbraak uit een wig is het de juiste houding om er in principe van uit te gaan dat al deze steunniveaus doorbroken gaan worden, maar dat gedurende de beweging wel zorgvuldig te verifiëren. Deze uitbraak vormt geen goed nieuws. 
  • Redding kan er overigens nog wel komen uit de VS waar de indices vandaag al de gehele dag rond horizontale grenzen veel steun vinden en er misschien aan het eind van de handel zoals dat de laatste tijd vaak gebeurt nog een rally uit weten te persen. Let vooral op de laatste twintig minuten, daar heeft men over het algemeen omdat een stijging dan niet meer terug te draaien is wel een voorkeur voor. Het nieuws van vandaag, een historisch groot verlies van banen op de arbeidsmarkt, rechtvaardigt een dergelijke rally overigens geenszins. Wie weet krijgen we dit keer dus wel een daling in die laatste twintig minuten, wie zal het zeggen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 9 januari 2009, 19.45u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 jan 09.15u: AEX-index 1,5% lager geopend

8 jan 10.00u: Graadmeter is gap aan het sluiten

8 jan 11.00u: Gap gesloten, maar nog geen top

8 jan 12.00u: AEX heeft de daling weer opgepakt

8 jan 13.00u: Er wordt weer tactisch sterk gekocht

8 jan 14.00u: AEX opnieuw naar beneden gegaan

8 jan 15.15u: Nu weer herstel voor AEX-index

8 jan 16.00u: Uitbraak nog steeds uitgebleven

8 jan 17.00u: Daling onder vlag teruggedraaid

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven